Populárna brezová voda: Čo získaš, ak ju budeš piť aj ty?

Populárna brezová voda: Čo získaš, ak ju budeš piť aj ty?

Breza je pomerne obyčajný strom, no miazga z nej rozhodne taká obyčajná nie je. Stáva sa čoraz populárnejšou po celom svete, a to vďaka svojim liečivých schopnostiam. Brezové stromy si totiž počas celej zimy robia zásoby živín, ktoré uvoľňujú práve do miazgy. Táto živinová bomba sa potom zbiera na jar, pričom pri zbere je číra a skladkastá, no po pár dňoch naberie fermentáciou kyslý nádych.

Sladké brezové výrobky

Ak sa pýtate, kde brezovú vodu zohnať, nemusíte na ňu čakať do jari a ani ju nemusíte vlastnoručne vyťahovať z najbližšej brezy. Brezovú vodu je možné dostať v drogériách aj bio obchodoch a existuje z nej mnoho výrobkov, napríklad sirupy, ochutená medovina či dokonca víno a pivo. Pri týchto výrobkoch je však potrebné pozerať na zloženie. Zvyknú obsahovať rôzne prídavky a veľa cukru.

Inšpiruj sa: 7 dôvodov, prečo jesť liči: Táto lahôdka uzdraví i tvoje telo!

brezová miazga

Zdroj: Shutterstock®

Slávna už v minulosti

Brezová voda momentálne naberá na popularite, no slávna bola už v minulosti. Pili ju námorníci, ktorí verili, že ich uchráni od nepríjemného skorbutu. Aj keď závisí, odkiaľ brezová voda pochádza (typ stromu, pôdy a pod.), vo všeobecnosti obsahuje málo kalórií a veľa vitamínov, minerálov a tiež antioxidantov. Ak však trpíte alergiou na peľ, je možné, že budete alergickí aj na brezovú vodu. Podľa niektorých výskumov môže alergikom spôsobiť svrbenie pokožky. Pre vysoký obsah mangánu by sa mala brezová voda piť v každom prípade len v obmedzenom množstve.

čo obsahuje brezová voda

Zdroj: Shutterstock®

Na zdravie i krásu

Zdravotných výhod, ktoré brezová voda poskytuje človeku, je naozaj veľa. V prvom rade je silným antioxidantom bojujúcim proti voľným radikálom, a tým aj proti vážnym ochoreniam, ako je Alzheimer či rakovina. Pre zdravie kostí obsahuje nadpriemerné množstvo mangánu a keďže je aj častou ingredienciou v pleťovej kozmetike, dokáže podporiť zdravie i krásu kože, a to vďaka obsahu vitamínu C. Z brezovej vody však nebenefituje len krása pokožky. Napomáha tvorbe kolagénu a absorpcii železa, pričom tieto vlastnosti spolu s vitamínom C tvoria silný štít pre korunu krásy. Keďže má prírodná brezová voda málo kalórií aj cukrov, môže byť vašou cestou k hydratovanejšiemu telu, pretože, povedzme si pravdu, na obyčajnú vodu sa počas dňa zabúda oveľa jednoduchšie.

Zaujme ťa: Pozor na falošné potraviny: Možno máš tieto fejky doma aj ty


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 11.01.20 07:46

ĽŠ
karma
100.00

Zdravotných výhod, ktoré brezová voda poskytuje, je naozaj veľa, určite je však potrebné pozerať na zloženie.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 11.01.20 10:39

MC
karma
109.00

Používam na vlasy.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 14.01.20 09:15

KK
karma
109.00

nepoužívam, ale pamätám z detstva, doma sme mali iba brezový alebo žihľavový šampón

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 16.01.20 00:29

MK
karma
100.00

zatiaľ len na vlasy:))

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 22.01.20 23:24

karma
106.00

V minulosti bol brezový šampón v každej domácnosti, lebo asi iné ani neboli. Na pitie brezovej vody zo stromov si spomínam z rozprávania starej mamy.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní