Poznáš estragón? Zisti, aké sú jeho účinky nielen v gastronómii!

Poznáš estragón? Zisti, aké sú jeho účinky nielen v gastronómii!

Estragón je korenina často využívaná napríklad v stredomorskej alebo francúzskej kuchyni. Má výraznú chuť a jedlu dokáže dodať skutočný šmrnc.

Len málokomu je však známe, že estragón má aj množstvo liečivých účinkov. Pozitívne vplýva najmä na tráviaci aj nervový systém, dokáže tlmiť bolesti a zlepšovať kvalitu spánku.

Využiť ho môžete pri príprave mnohých pokrmov. Rovnako sa z neho dá uvariť liečivý čaj, ktorý vám pomôže s mnohými neduhmi. V článku sa dozviete o všetkých skvelých účinkoch estragónu, aj ako túto koreninu používať.

Čo je to estragón?

Palina dračia je dvojročná bylina, ktorú zaraďujeme do čeľade astrovité. Práve z jej častí, najmä stoniek a listov, sa pripravuje korenie známe ako estragón. Palina bola v minulosti známa najmä vo východnej Európe či strednej Ázii. Kedysi vraj slúžila na odháňanie drakov či hadov. K nám sa dostala približne v 13. storočí. Dnes sa z nej vyrába korenie, ktoré vo svojich jedlách s obľubou používajú najmä Francúzi, ale aj Taliani či Gréci. Palina dračia dorastá približne do výšky 60 až 140 centimetrov. Je husto olistená a rozkonárená.

Rastlina kvitne od leta až do konca septembra či začiatku októbra. Palina má rada slnečné stanovištia, ktoré sú chránené pred vetrom. Obľubuje vlhkejšiu a ľahkú pôdu, ktorá je dostatočne úrodná a bohatá na vápnik. Čo sa týka estragónu, známe sú najmä dva druhy, a to francúzsky a ruský. Francúzky estragón je chuťovo jemnejší a lahodnejší a často aj viac obľúbený. Ten ruský je naopak ostrejší, no aj menej aromatický.  

Pozri aj: Našla si vošky v kvetoch? Nevyhadzuj ich, ale skús tento trik!

účinky estragónu

Zdroj: Shutterstock®

Ako vplýva na organizmus?

Estragón obsahuje bielkoviny, tuky, vlákninu aj cenné omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny. Taktiež je zdrojom viacerých minerálnych látok a stopových prvkov. Doplní vám vápnik, jód, horčík, fosfor, zinok, meď, selén aj mangán. Okrem toho obsahuje vitamín A aj C, a tiež niektoré vitamíny skupiny B. Estragón má silné antiseptické účinky a podporuje imunitný a tráviaci systém. Vplyv má najmä na proces trávenia, zlepšuje vyprázdňovanie a napomáha odstraňovať plynatosť.

Estragón obsahuje tiež anestetickú látku zvanú eugenol, ktorá je veľmi účinná najmä pri bolestiach zubov. Okrem toho si však dokáže táto korenina poradiť aj s bolesťou hlavy či brucha alebo s kŕčmi. Taktiež blahodarne vplýva na funkciu obličiek či pečene. Estragón prispieva k znižovaniu krvného tlaku a pôsobí proti kôrnateniu ciev. Dokonca upokojuje nervový systém a zlepšuje kvalitu spánku. Vyskúšať by ho mali najmä osoby, ktoré trápi nespavosť.  

sušený estragón

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho používať?

Palinu dračiu, respektíve estragón, môžete využívať v čerstvom i sušenom stave. Ak máte poruke čerstvú rastlinu, jej lístky nadrobno posekajte a pridajte do pokrmu. Skvelo sa hodí do šalátov, k hydine či rybám. Taktiež ju môžete použiť do omáčok, nátierok, zálievok, na pečené či varené zemiaky aj cestoviny. Podobne môžete využívať aj sušený estragón. Táto korenina sa však v akomkoľvek stave používa predovšetkým v studenej kuchyni. Do tepelne upravených pokrmov je ho vhodné pridať až po dovarení. Jedlu dodá výraznejšiu a trochu trpko-pikantnú chuť.

Pri liečebnom použití sa odporúča pripraviť si z estragónu odvar. Budete naň potrebovať jednu čajovú lyžičku sušeného alebo čerstvého estragónu a 2,5 dcl vody. Koreninu zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať asi 10 minút. Následne čaj sceďte a pri ťažkostiach konzumuje jednu šálku dvakrát denne. Pomôže vám pri problémoch s trávením, prečistí obličky a močové cesty a podporí chuť do jedla. Vyskúšať ho tiež môžete, ak vás trápi bolesť zubov alebo bolestivá menštruácia.

Pozri aj: Správna starostlivosť o pokožku na krku a hrudi: Skús tieto triky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Kelemenová 02.03.18 08:18

SK
karma
86.00

kuracia ragu polievka s estragónom , je najlepšia akú som kedy jedla.... musíte si ju urobiť... milujem tú chuť v pusinke... máme ho doma zasadený, a používame ho aj na zemiačiky...

  • 2
Odpovedať

Anna Bútorová 02.03.18 12:16

AB
karma
76.00

estragon v kuchyni používam, najčastejšie na omáčky

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 02.03.18 14:41

MB
karma
98.00

Estragonova ragu polievka je nieco vyborne

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 02.03.18 17:51

MM
karma
100.00

poznám palinu pravú, aj pestujem a používam pri problémoch zo žalúdkom, estragón som zatiaľ neskúšala

  • 0
Odpovedať

Lenka Meravá 02.03.18 21:18

LM
karma
82.00

Pouzivame aj ked nie casto

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 02.03.18 22:15

karma
109.00

estragón používam veľmi málo,vidím,že to budem musieť napraviť...

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 04.03.18 11:16

DB
karma
117.00

poznám túto voňavú bylinku, aj ju používam, ale že ma také liečivé účinky to som veru nevedela...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní