Poznáš nordic walking? Je to ideálny šport na každé ročné obdobie!

Poznáš nordic walking? Je to ideálny šport na každé ročné obdobie!

Ako každý šport, aj nordic walking má svoje pravidlá a techniky. Nie je to však nič zložité a ak nemáte práve čas a chuť absolvovať špeciálny tréning s inštruktorom, odporúčame napozerať si aspoň videá na internete. Takýmto spôsobom si môžete osvojiť aspoň základné techniky. Konkrétne tempo, ktoré vám bude vyhovovať si už neskôr nastavíte a zvolíte sami.

Ak sa budete tomuto športu venovať správne a pravidelne, výrazne si pomôžete pri bolestiach chrbta, astme, rôznych alergiách a zvýšite si imunitu. Nordic walking je ako ušitý na mieru ľuďom s problémami pohybového aparátu, posilňuje kardiovaskulárny systém a v neposlednom rade pomáha deťom pri poruchách učenia.

Nordic walking je pomerne mladý druh pohybovej aktivity a vznikol vo Fínsku ako letný variant tréningu bežcov na lyžiach. Skvelé na tomto športe je, že je skutočne finančne nenáročný. Ak sa teda plánujete doň pustiť, vašou jedinou investíciou budú špeciálne chodecké palice, podobné tým lyžiarskym. Potom už stačí mať len pohodlné topánky, chuť, odhodlanie a úsmev na tvári.

Pozri aj: Miluješ behanie? Poradíme ti, ktoré jedlá sú pre bežcov najlepšie

finančne nenáročný šport

Zdroj: Shutterstock®

Komu je nordic walking určený?

V zásade každému, kto má nohy a ruky a dokáže nimi hýbať. Tento šport skutočne nepozná obmedzenia, tie vekové už vôbec nie. Každý z nás má obľúbené miesto na prechádzku, či už v lese, na lúke, v doline alebo na hrádzi. Severskú chôdzu s paličkami môžete využiť kdekoľvek, dokonca aj v meste, cestou do práce. Obuť by ste si mali pohodlné a vodotesné topánky a pokiaľ ide o oblečenie, nepotrebujete nič špeciálne. Všetko záleží od počasia a vašej nálady. Ideálna je však nepremokavá bunda, legíny, v chladnejšom počasí čiapka a rukavice. A samozrejme, nezabudnite na vodu a menší batoh na prípadné náhradné oblečenie a všetko nevyhnutné, čo práve potrebujete mať so sebou. Ľahko sa totiž môže stať, že vás tento pohyb natoľko pohltí, že prejdete desiatky kilometrov a ani nebudete vedieť ako.

chôdza s paličkami

Zdroj: Shutterstock®

Zapojené sú takmer všetky svaly v tele

Nordic walking zo začiatku bojoval s mnohými predsudkami. Kým sa o tomto športe ešte príliš nevedelo, pri pohľade na človeka s paličkami nám napadlo, že má zrejme problémy s chôdzou. Často počuť aj názor, že ide o šport dôchodcov. Opak je ale pravdou. Severská chôdza je pohybová aktivita ako každá iná, navyše nesmierne prospešná telu aj psychike. Má dosah až na 90% svalov a spálite pri nej takmer o 40% viac kalórií než pri bežnej chôdzi. Z obyčajnej prechádzky si tak môžete ľahko vytvoriť plnohodnotný tréning, a to bez ohľadu na to, či kráčate po lúke za domom alebo šliapete do alpských kopcov. Vďaka paličkám, ktoré pri nordic walkingu využívate, prenášate tlak z kolien a kĺbov, takže ide o veľmi účinnú metódu pri zotavovaní sa z choroby či po operácii. Má zároveň veľmi blahodarný vplyv na psychiku, odstraňuje depresie, stres a napätie, ktorému dnes čelíme takmer všetci.

Mohlo by ťa zaujímať: Ako sa zbaviť zápchy? Vyskúšaj tieto anti-zápchové cviky!

Obrovským benefitom tohto športu je, že sa mu môžete venovať spolu s celou rodinou. Existujú paličky rôznych veľkostí, preto je veľmi jednoduché zapojiť deti aj partnera a užiť si tak príjemné chvíle niečím naozaj efektívnym. Nie náhodou sa o nordic walkingu hovorí ako takzvanom duševnom wellnesse. Veď čo je krajšie, než pohyb, ktorý vám zaručene vyplaví hormóny šťastia kedykoľvek, keď sa vám zachce? Bez ohľadu na to, či je horúce leto alebo mrazivá zima, pri správnom nastavení a vhodnom oblečení môžete chytiť paličky do rúk a kráčať a kráčať... Čerstvý vzduch a pobyt v prírode sú tu bonusom na nezaplatenie.

- Anketa

VYSKÚŠALI STE UŽ NORDIC WALKING?

Odpovedalo 104 ľudí  

Áno, je to môj obľúbený šport
79%
Nie, ale mám v pláne s tým začať
16%
Nie, tento druh športu ma neláka
5%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Kelemenová 26.01.18 07:52

SK
karma
86.00

treba si vybrať šport taký aký ti sadne a ktorý budeš robiť z radosťou.... len aby sme sa hýbali.... pohybom môžeš predísť rôznym chorobám... aj obyčajná prechádzka či už nordic walking sú výborným životabudičom pre nás..

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 26.01.18 08:04

SK
karma
114.00

už dlhšie uvažujem nad kúpou chodeckých palíc...

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 26.01.18 17:26

PV
karma
113.00

Veru, pobyt v prírode je na nezaplatenie.A obzvlášť tu u nás v Tatrách. Mám to šťastie,že ich mám blízko ,z okna mám nádherný výhľad a rada chodím na túry.Samozrejme mám aj palice, výškovo nastaviteľné a je to super prechádzka, relax , ked sa túlam našimi kopcami s nimi ..!!!

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.01.18 17:56

ĽŠ
karma
100.00

Už dávnejšie zvažujem, minimálne motivovať otca.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 26.01.18 18:49

MM
karma
100.00

paličky mám už v skrini, ale radšej sadnem na bicykel, musím sa polepšiť

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 26.01.18 21:52

karma
109.00

paličky máme kúpené a využívame ich na väčších túrach,alebo len tak na prechádzke do prírody...je to výborná vec

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní