Poznáš rôzne druhy Aloe? Ktoré skrášlia tvoj dom a ktoré sú liečivé?

Poznáš rôzne druhy Aloe? Ktoré skrášlia tvoj dom a ktoré sú liečivé?

Aloe vera, slovensky aloa pravá, je veľmi známa liečivá bylinka. Najmä gél z jej dužinatých listov našiel široké uplatnenie. Pôsobí hojivo na pokožku, obsahuje množstvo farmakologicky významných látok a hojne sa využíva v kozmetickom priemysle aj zdravotníctve.

Tento sukulent z čeľade asfodelovité pochádza z tropických a subtropických oblastí, no v súčasnosti je často pestovaný i v našich domácnostiach. I keď Aloe vera je pravdepodobne najznámejším zástupcom rodu Aloe, ani zďaleka nie je jediným.

Tento rod totiž zahŕňa cez 400 známych druhov, čo znamená, že je skutočne bohatý. Niektoré druhy sú liečivé, podobne ako aloa pravá, iné sú len okrasné. Mnohé dokonca patria k ohrozeným druhom.

Rozličné druhy Aloe sa pritom dajú zohnať aj v našich obchodoch, na internete či u miestnych pestovateľov. Tieto sukulenty sa tak môžu ľahko stať jedinečnou okrasou našich príbytkov. Ktoré rastlinky z rodu Aloe však začať pestovať? V článku vám predstavíme hneď viaceré z nich a možno si medzi nimi nájdete svojho favorita.

Odporúčame: Kaktusové dekorácie do domácnosti: Nechaj sa inšpirovať!

Aloe vera a Aloe humilis

Zdroj: Shutterstock®

Aloe vera

V úvode sa ešte na chvíľočku zastavíme pri známom Aloe vera. Ak túto rastlinku doma ešte nemáte, mali by ste pouvažovať o tom, že si ju zaobstaráte. Gélom z jej listov môžete ošetriť kožné rany, popáleniny, opary či vyrážky. Je z neho skvelá pleťová maska aj maska na vlasy, ktorá podporí ich rast a zastaví vypadávanie.

Kto by doma nechcel mať takýto liečivý zázrak? Aloa pravá pritom nie je náročná na pestovanie. Potrebuje hlavne teplo a dostatok slnečného svetla. Dobre sa jej bude dariť na okennom parapete. S vodou to nepreháňajte! Pri dobrej starostlivosti sa rastlina rýchlo rozrastá.

Aloe humilis

Dobre dostupné je u nás aj Aloe humilis, ktoré predstavuje skutočne veľmi pekný okrasný sukulent. Pochádza z juhu Afriky a ide o jeden z najodolnejších sukulentov, ktorých pestovanie zvládne aj úplný začiatočník. Znesie veľké sucho či suchý vzduch, na ktorý sú mnohé rastliny háklivé.

Toto Aloe má ostnaté dužinaté listy, často tmavozelenej, modrozelenej až sivozelenej farby. Ružice listov vyháňa najmä do strán a takto sa rýchlo rozrastá. Pýšiť sa však môže vskutku krásnymi kvetmi v oranžových až červených odtieňoch. Tie sa nachádzajú až na 30 cm vysokých stvoloch, ktoré rastlina vyháňa.

aloa ostita a aloa stromčekovitá

Zdroj: Shutterstock®

Aloa ostitá

Ďalšou krásnou sukulentnou rastlinou je aj Aloe aristata, slovensky aloa ostitá. Ide opäť o nenáročnú rastlinu, ktorej postačí slabá zálievka a dostatočné svetlo v miestnosti. V lete ju možno pestovať i na balkóne či terase. Podobne ako pri iných druhoch, aj aloa ostitá je citlivá na preliatie a môže to zapríčiniť jej úhyn.

Vytvára nádhernú ružicu dužinatých tmavozelených listov, ktoré sú zvyčajne fľakaté a mierne ostnaté, respektíve majú bledšie výrastky. Postupne vytvára mnoho takýchto odnoží. Vynikne v plytkom a širokom črepníku.
 

Aloa stromčekovitá

Po Aloe vera je pravdepodobne druhou najznámejšou Aloe arborescens, slovensky aloa stromčekovitá. Tento druh taktiež radíme medzi liečivé rastlinky. Výťažky z rastliny podporujú hojenie rán i popálenín. Využíva sa na prípravu rôznych krémov či tinktúr.

V miernom podnebí je ju možné pestovať v interiéri ako izbovú rastlinu, počas leta taktiež na balkóne. V trópoch je však celoročne pestovaná vonku, pričom pri dobrých podmienkach dorastá do skutočne veľkých rozmerov. Môže mať cez 2 až 3 metre. Spravidla vytvára holý kmeň s oddelenou ružicou svetlejších listov.

Odporúčame: Vieš, čo je hypermangán? V domácnosti sa už bez neho nezaobídeš!

aloa strakatá a Aloe brevifolia

Zdroj: Shutterstock®

Aloa strakatá

Medzi veľmi pekné rastlinky z rodu Aloe radíme aj alou strakatú, latinsky Aloe variegata. Tento sukulent má skôr hladké a poriadne hrubé a dužinaté listy s drobnými zúbkami po okrajoch. Charakteristické sú však hlavne svojimi bledými škvrnami. Sú usporiadané v ružici.

Na vyšších stvoloch vyrastajú rúrkovité kvety žltej, oranžovej či červenej farby, ktoré sa podobajú na kvety spomínaného Aloe humilis. Opäť platí, že rastlinu je potrebné zalievať len primerane a okrem toho je nevyhnutné jej dodať dostatok svetla.

Aloe brevifolia

Aloe brevifolia je veľmi pekný sukulent a predstavuje jedinečnú živú dekoráciu do každého príbytku. Toto Aloe je nenáročné a ľahké na pestovanie. Má kratšie dužinaté a ostnaté listy sivozelenej farby, niekedy až s modrastým nádychom.

Nedosahuje veľkých výšok, rozrastá sa skôr do strán. Vo svojom prirodzenom prostredí, najmä na juhu Afriky, je Aloe brevifolia ohrozeným druhom. V našom podnebí je však hojne pestovaný ako izbová rastlina. Opäť obľubuje sucho a teplo.

Aloe juvenna

Tento druh Aloe v poslednej dobe naberá na veľkej popularite naprieč celým svetom. Má vskutku unikátny tvar. Tvoria ju asi 25 až 30 cm vysoké stopky tvorené len 2 až 3 cm dlhými listami, ktoré majú po okraji ostne. Listy majú obvykle svetlé škvrny, no vzhľad môže byť premenlivý. 

Kmienok tohto druhu Aloe sa nevyholuje, pretože spodné listy nezvyknú opadávať. Ak sa jej dobre darí a má na to vhodné podmienky, kvitne peknými červenými kvetmi. Avšak, je to skôr zriedkavý jav. Rovnako potrebuje primeranú zálievku a dostatok svetla. 

Aktualizovaný článok: 3.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 08.05.20 06:35

ĽŠ
karma
100.00

Aloe vera pestujem, ostatné druhy sú mi neznáme; ďakujem za článok!

  • 1
Odpovedať

Martina Zahoranová 08.05.20 17:57

MZ
karma
109.00

krásne sú všetky ale nemám doma žiadnu

  • 1
Odpovedať

Soňa Kollárová 10.05.20 17:33

SK
karma
113.00

Je to vážne kúzelná rastlinka. :)
Asi zvážim pestovanie doma. Dá sa potom fakt využiť v rôznych oblastiach.
Pekný článoček.

  • 1
Odpovedať

Roman Lieskovsky 05.05.22 18:26

RL
karma
-1.00

Takze vsetky co su pomenovane v članku je možne pouzivat na konzumaciu a liecebne vyrobky?
Dakujem

  • 4
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní