Kávičková kultúra na Slovensku vládne už nejaký ten piatok. Ľudia obľubujú čoraz častejšie kvalitnejšiu kávu a za kvalitu sú si ochotní aj priplatiť. Či už obľubujete espresso, lungo alebo kapučíno, základné nápoje z kávy by ste mali ako správny kávičkár dokonale poznať a rozoznať. Otestujte svoje vedomosti v našom článku venovanom len a len tomuto voňavému a chutnému životabudiču.
Kávička bez mlieka
Najviac si kávičku vychutnáme vtedy, keď v nej nie sú žiadne prídavky v podobe mlieka alebo cukru. Kvalitná káva by sa mala vychutnávať čierna, pripravená profesionálne, teda s presnou gramážou kávy a presným objemom vody. Káva z dobrého stroja sa pripravuje aj pod určitým tlakom, aby chutila tak, ako naozaj má.
- Espresso. Aj vy ste si už na dovolenke v zahraničí vypýtali v kaviarni „expresso”? Je to typická a najčastejšia chyba, ktorú Slováci pri objednávaní kávy robia. Žiadne „expresso” neexistuje, to by si mal zapamätať každý z nás. V skutočnosti sa tento najzákladnejší nápoj nazýva espresso a pre mnohých je tento malý nápoj doslova pôžitkom. Espresso sa pripravuje pod vysokým tlakom a charakterizuje ho veľmi malý objem — 30 mililitrov vody na 7 gramov kávy.
- Ristretto. Ak obľubujete naozajstnú silu v malom množstve, ristretto je to pravé pre vás. „Ristrettko” sa pripravuje pod vysokým tlakom zo 7 gramov pomletej kávy, no s polovičným objemom vody ako espresso.
- Lungo. Nie každý sa vyžíva v samotnej sile kávy, ale v pôžitku, ktorý z nej má. Lungo je taká raňajková kávička, keďže sa pripravuje s väčším objemom vody. Správny objem lunga neexistuje. Dostanete len espresso s horúcou vodou, ktorú si do kávy nalejete sami podľa toho, akú „dlhú“ kávičku obľubujete.
Dobrá rada nad zlato: Okrem „expressa” si zvykneme v kaviarňach pýtať aj „piccolo” v domnienke, že si pýtame espresso alebo ristretto. Pozor, nič také ako „piccolo” neexistuje.
Inšpiruj sa: Rôzne druhy vločiek - ako si vybrať tie najlepšie? Zabudni na otrepanú klasiku!
Bude ťa zaujímať
Mliečne kávové nápoje
Sprievodca kávami v našej krajine nesmie zabudnúť ani na kávičky pripravené s mliekom, pretože sa tešia veľkej obľube. Také kapučínko alebo latté padne po dlhom dni v práci celkom vhod a tieto kávové nápoje milujú najmä ženy. Poďme sa pozrieť na tie najobľúbenejšie.
- Macchiato. Pre tých, ktorí milujú silnú a malú kávu, no s mliečnou penou, je tu macchiato, inak nazývané aj espresso macchiato. Dalo by sa povedať, že ide o malé a intenzívnejšie kapučíno.
- Kapučíno/ Cappuccino. Jedným z najpopulárnejších mliečnych kávových nápojov je cappuccino, po slovensky kapučíno. Pozostáva z troch vrstiev: z espressa, napeneného mlieka a mliečnej peny. Niektorí ho obľubujú s mletou škoricou alebo kakaom na povrchu.
- Latte macchiato. Do veľkého množstva našľahaného mlieka sa na záver pridá jedno espresso. Podáva sa v priesvitnom vysokom pohári, aby bola viditeľná hranica kávy a mlieka.
- Anketa
AKÚ KÁVU OBĽUBUJETE?
Odpovedalo 230 ľudí