Pozor na nebezpečné kliešte: Ich sezóna je opäť tu!

Pozor na nebezpečné kliešte: Ich sezóna je opäť tu!

Malé, takmer neviditeľné, no o to zákernejšie - to sú nebezpečné kliešte. Ich sezóna je opäť v plnom prúde, ako každú jar. Máte však o nich dostatok informácií? Viete, kde sa vyskytujú a ako si ich nepripustiť k telu? O kliešťoch sa už síce popísalo veľa, no nikdy nie je na škodu si pripomenúť, čoho všetkého sú schopné a ako sa pred nimi chrániť.

Začneme narovinu a bez okolkov. Kliešť je tvor mimoriadne vynaliezavý a zručný, pokiaľ ide o prisatie sa k človeku (samozrejme, nevyhýba sa ani zvieratám, ale my sa dnes sústredíme na vzťah kliešť verzus človek). Má ostré hryzadlá, ktorými prereže kožu človeka a sosák s háčikom, ktorým sa k rane prisaje. Nuž a čím dlhšie je prisatý, tým ťažšie sa ho zbavíte, keďže naberá na objeme. Dokáže narásť až do veľkosti hrachu.

Nebude pre vás zrejme žiadnou novinkou, že kliešť sa šplhá zo zeme, nepadá zo stromov. Žije v nízkych kríkoch a tráve, maximálne pol metra vysokej, odkiaľ striehne na svoju korisť. 

Neprehliadni: Parazity v ľudskom tele: Máme sa naozaj čoho obávať?

kde sa vyskytujú kliešte

Zdroj: Shutterstock®

Sezóna kliešťov trvá väčšinu roka

Sezóna kliešťov trvá približne od apríla do októbra / novembra, no prebúdzajú sa už v marci. Domovom tohto parazita (predtým, než sa ním stane ľudská pokožka), bývajú lesy (najmä dubovo-hrabové), lúky alebo parky, no dokonca aj záhrady, a to v rámci celého Slovenska. Keď už vás tento nebezpečný parazit napadol, buď zájdite za lekárom a nechajte si ho odstrániť odborne alebo, ak si trúfate samy, použite pinzetu, klieštiky či špeciálny háčik, ktorý sa dá zakúpiť aj v lekárni. Zabudnite na olej či masť, tým kliešťa jedine zadusíte, no ešte predtým vyvráti krv, spolu so slinami, späť do rany a nebezpečenstvo je na svete.

ako vybrať kliešťa

Zdroj: Shutterstock®

Ako vybrať prisatého kliešťa?

Kliešťa uchopte háčikom alebo pinzetou čo najbližšie k jeho hlave, teda k časti, ktorá uviazla v pokožke. Treba ním veľmi jemne hýbať zo strany na stranu a opatrne ho vytiahnuť tak, aby bol kolmo k pokožke. Následne miesto na tele starostlivo vydezinfikujte, to isté sa týka aj pinzety, ktorú ste použili. Nedotýkajte sa kliešťa holými rukami! Ak je kliešť nakazený vírusom, k jeho prenosu dochádza už po dvoch hodinách od prisatia. Pred kliešťami sa môžete chrániť dostatočným oblečením (dlhé nohavice a ponožky) alebo repelentom. Kliešte vraj nemajú radi ani aloe vera, je to však len "babská rada", ktorá nebola nikdy preukázaná, preto sa na ňu radšej nespoliehajte!

Zaujme ťa: Aj apríl má svoj orgán: Pozri, čo všetko prospieva pečeni!

háčik na kliešťa

Zdroj: Shutterstock®

Po každej, aj krátkej, prechádzke v prírode si doma starostlivo skontrolujte celé telo, vrátane pokožky vo vlasoch. Kliešte obľubujú miesta na ľudskom tele, ako slabiny, podpazušie, jamka pod kolenami, miesto za ušami a intímne miesta.

Pár zaujímavostí o kliešťoch:

  • Nie každý kliešť je zároveň nositeľom vírusu, spôsobujúceho kliešťovú encefalitídu alebo lymskú boreliózu.
  • Kliešťová encefalitída spôsobuje zápal mozgu a mozgových blán. Proti tomuto ochoreniu sa môžete dať zaočkovať.
  • Hoci je známych vyše šesťsto druhov kliešťov, u nás kraľuje kliešť obyčajný (Ixodes ricinus).
  • V rámci Slovenska je najviac kliešťov pozdĺž rieky Váh.
- Anketa

"STRETLI" STE UŽ KLIEŠŤA NA VLASTNEJ KOŽI?

Odpovedalo 65 ľudí  

Áno, už veľakrát
72%
Áno, raz sa mi to stalo
14%
Nie a mám z toho hrôzu
14%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Natália Lobodášová 30.04.18 09:45

NL
karma
105.00

Ja som zatiaľ kliešťa ešte nikdy nemala a som aj rada....

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 30.04.18 18:06

MM
karma
100.00

zatiaľ som bola od kliešťa uchránená, ale čo nie je, ľahko môže byť

  • 1
Odpovedať

Zuzana Úradníková 30.04.18 21:31

karma
79.00

Su to ozaj potvory,vedia narobit problemy ...

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 30.04.18 22:25

karma
109.00

Kedže chodím často do prírody na prechádzky,alebo na hríby,kliešťa som už mala niekoľkokrát.Je to ozaj nepríjemné a človek nikdy nevie,či nieje kliešť infikovaný.

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 01.05.18 16:32

MD
karma
132.00

Kliešťa som mala až 5-krát. A to aj napriek odporúčaným opatreniam- dlhé nohavice, rukávy, repelent, doma sa prezliecť, umyť, dať si prezrieť vlasy. Zo všetkých, čo sme boli spolu v prírode, ja jediná som sa chránila a ja jediná som ho zakaždým na sebe našla. Proste kliešte ma milujú a vždy si nejakú cestu k mojej krvi nájdu... No posledný kliešť mi bol osudný...mal boreliózu...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní