Registrácia Prihlásenie

Prečo je basmati ryža taká výnimočná? Povieme ti, ako ju pripraviť


Ryžu môžeme v našej oblasti považovať za jednu z klasických príloh k jedlu. Hodí sa ku kuracine či bravčovine aj do chutného zeleninového rizota. V obchodoch si v dnešnej dobe už môžeme vyberať z veľkého množstva rozličných druhov, ktoré sa líšia farbou, tvarom i chuťou. Dnes vám predstavíme basmati ryžu. Tá patrí k najušľachtilejším odrodám ryže vôbec. Povieme vám, ako sa basmati ryža varí, aj aké má účinky na organizmus.

Odkiaľ basmati ryža pochádza?

Basmati ryža je jeden z najušľachtilejších a najkvalitnejších druhov ryže. Hovorí sa jej tiež indické šampanské. V hindčine pojem basmati prekladajú ako kráľovná vôní. Pestovaná je primárne v Ázii. Je medzinárodne uznané, že pomenovanie basmati ryža môžu používať iba miestni pestovatelia. Tento druh ryže je už stovky rokov šľachtený predovšetkým v Indii či Pakistane. Zaujímavosťou je, že ryžové polia sú zavlažované výlučne vodou z himalájskych ľadovcov. Basmati ryža však nie je výnimočná iba svojimi špecifickými pestovateľskými podmienkami.

Kým sa dostane na váš tanier, uplynú doslova celé roky. Po zbere sa totiž pravá basmati ryža uskladňuje pokojne až dva roky, čo zabezpečuje jej úplné vyschnutie. Skladovať sa musí v tme a suchu. Až potom sa čistí, balí a distribuuje do predajní. V súčasnej dobe ju vo väčších supermarketoch či predajniach so zdravou výživou poľahky zoženiete v klasickej bielej i celozrnnej verzii. Kvalita tejto ryže sa však odzrkadľuje na cene. Za 500 gramové balenie bielej basmati ryže zaplatíte od 2,5 eura, tá celozrnná stojí v priemere 3 eurá.

Pozri aj: Recept od čitateľky: Vyrob si zázračný šalviový sirup!

účinky basmati ryže

Zdroj: Shutterstock®

Takto ovplyvní vaše zdravie:

Basmati ryžu môžeme bez pochýb zaradiť do každého zdravého jedálnička. Je zdrojom mnohých vitamínov, minerálov a ďalších, telu prospešných látok. Prírodná basmati ryža ani neprechádza lúpaním či inými úpravami, čo zabezpečuje zachovanie väčšieho množstva živín. Je zdrojom bielkovín, vlákniny i omega-6 mastných nenasýtených kyselín. Tento druh ryže taktiež telu doplní zinok, meď, horčík, fosfor či selén. Nájdeme v ňom i vitamín E či niektoré vitamíny skupiny B. Má nižší glykemický index, ako ostatné známe druhy ryže.

Taktiež neobsahuje veľa kalórií, je ľahko stráviteľná a zároveň človeka zasýti na dlhšiu dobu. Basmati ryža pozitívne ovplyvňuje zdravie jedinca. Do jedálnička by ju mali zaradiť osoby s vysokým krvným tlakom alebo cholesterolom. Basmati ryža rovnako podporuje trávenie a zrýchľuje metabolizmus. Potláča plynatosť a zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. Podporuje stabilizovanie hladiny cukru v krvi a odkyslenie organizmu. Konzumovať ju môžu ľudia s bezlepkovou diétou a po konzultácii s lekárom zvyčajne i diabetici.

použitie basmati ryže

Zdroj: Shutterstock®

Ako si ju pripraviť?

Basmati ryža je mierne aromatická. Charakteristická je svojou orieškovou chuťou. Výraznejšiu chuť má však celozrnná basmati ryža, tá biela je o niečo neutrálnejšia. Pri nákupe čítajte etiketu! Dôsledne sledujte krajinu pôvodu, aby ste sa uistili, že kupujete pravú kvalitnú basmati ryžu. Následne ju pred varením dostatočne premyte pod tečúcou vodou. Pri príprave tohto druhu ryže dávajte pozor na pomer! Zvyčajne sa varí jeden diel ryže s dvomi až tromi dielmi vody.

To znamená, že jeden hrnček basmati ryže zalejeme v hrnci približne dvomi pohármi vody. Osolíme a môžeme pridať i zopár kvapiek olivového oleja. Hrniec zakryjeme a varíme asi 15 minút, v prípade potreby dlhšie. Keď ryža zmäkne a časť vody sa vyvarí, hrniec odstavíme a necháme ďalších 5 minúť stáť. Ryžu vo vode môžeme premiešať a následne scediť. Použiť sa dá ako príloha k mäsu či zelenine alebo do chutného rizota. Skonzumujte ju však čo najskôr! V chladničke vám vydrží najviac dva dni.

Pozri aj: Aj takto môže vyzerať trendy nábytok a interiér u teba doma!


Návrat hore
Autor článku

2 komentáre

Mária Chromíková 18.06.18 07:50

MC
karma
116.00

mám rada tento druh ryže

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 17:03

karma
100.00

Asi ju zaradím do jedálnička.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tipy na letné účesy pre kratšie vlasy: V ktorom zažiariš ty?
Vlasy

Tipy na letné účesy pre kratšie vlasy: V ktorom zažiariš ty?

  • 44
  • 3
  • 30.08.2019
Akné na hrudi: Prečo vzniká a ako sa ho zbaviť prírodným spôsobom?
Akné

Akné na hrudi: Prečo vzniká a ako sa ho zbaviť prírodným spôsobom?

  • 75
  • 3
  • 13.07.2019
Beauty poradňa GERnétic: Ako si zachovať letné opálenie čo najdlhšie?
Poradňa

Beauty poradňa GERnétic: Ako si zachovať letné opálenie čo najdlhšie?

  • 151
  • 0
  • 05.08.2019
TOPlist