Prečo používať klasické mydlo? Dôvod je viac než len zaujímavý!

Prečo používať klasické mydlo? Dôvod je viac než len zaujímavý!
  • 01.03.2018
  • Simona Kostková

Obyčajné mydlo alebo tekuté? Ľudia dnes kvôli času volia radšej gélové mydlo než klasické tuhé. Mnohých z nás možno odradilo tuhé mydlo na základnej škole, ktoré viselo dlhé mesiace v sieťke v umývadle. Alebo máme len pocit, že po umytí tuhým mydlom je naša pokožka suchšia. Možno je chyba v nás a nie v tom mydle. Prečo?

Pravdou je, že aj napriek možnostiam, ktoré dnes máme - pleťové emulzie, peeling, čistiace pleťové vody - žiadne nevyčistia našu tvár tak ako klasické školské mydlo. Pretože ak si vyberiete vhodné tuhé mydlo, môže vás veľmi milo prekvapiť pozitívnymi vlastnosťami, ktoré sa prejavia na vašej pokožke. Čítajte ďalej a dozviete sa, prečo by ste mali siahnuť v kúpeľni radšej po tuhom mydle.

Podľa čoho vyberať?

Kameňom úrazu, pre ktorý neveríme tuhým mydlám, je prevažne vysúšanie pokožky, pretože nás tuhé mydlá nútia neustále si tvár krémovať. Pri výbere správneho typu mydla tento problém rýchlo zmizne. Dnešní výrobcovia nám dávajú na výber z rôznych typov, ktoré obsahujú prospešné zložky.

Svoju pozornosť upriamte na vhodné pH. Naša pokožka je prirodzene chránená vlastným povrchovým filmom, ktorý je však ľahko narušiteľný práve zlým typom mydla. Povrch pokožky má mierne kyslé pH, preto voľte mydlá s neutrálnym pH. Zabránite tak vzniku infekcií a rôznych ekzémových prejavov kože. V prípade, že už problémy s pleťou máte, pozorne dbajte na výber správneho mydla.

Zaujme ťa: Ešte váhaš, či používať nočný krém alebo nie? Už nebudeš!

hypoalergénne mydlo

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Ekzém aj akné

Používanie mydla je prospešné aj pri problematickej pleti. Záleží od vás, či si vyberiete správne. V prípade akné je vhodné konzultovať výber mydla s dermatológom. Zlepšenie stavu akné dosiahnete, ak si budete umývať hlavne problematické oblasti, nie celú tvár. Odporúča sa používať mydlá s obsahom zinku, uhlia, síranov a gáfru, ktoré znižujú nadprodukciu kožného mazu.

Nemusíte sa báť ani v prípade, že máte citlivú pokožku alebo ste alergická na niektorú zložku. Existuje nespočetné množstvo mydiel so špeciálnym zložením, ktoré sú hypoalergénne a neparfumované. Zaujímavosťou je, že pozor by ste si mali dať pri bio mydle, ktoré je vyrobené z prírodných materiálov a je preto pravdepodobnejšie, že práve toto vám spôsobí alergiu.

Pomôcť vám môže dokonca pri chronickom ekzéme. V lekárni dostanete mydlo určené práve na tento typ pokožky, ktoré dokáže zmierniť prejavy.

aknózna pleť

Zdroj: Shutterstock®

Správne umývanie rúk

Okrem starostlivosti o pleť by ste nemali zabúdať ani na ruky. Dôležité nie je len ako často si ruky umývate, ale aj akým spôsobom. To, že si ruky umyjete po príchode domov, pred jedlom či po toalete, je každému jasné. Znie to smiešne, ale umývate si ich správne?

Podľa odborníkov by sme si mali umývať ruky bez prsteňov či hodiniek, približne tridsať sekúnd. Začať treba teplou vodou, ktorou si ruky opláchneme a od dlaní rozotierame mydlo smerom k nechtom. Tie sú hlavne u žien častým ložiskom mikroorganizmov, preto im treba venovať dostatočnú pozornosť. Rovnako tak všetkým záhybom a ryhám na celých rukách. Venujte umývaniu rúk dostatočnú pozornosť a čas. Ruky si ideálne utrite do suchých servítok, nie do uteráku, ktorý môže byť plný baktérií, ktoré si opäť na ruky prenesiete. Avšak to je pre mnohých nereálne, preto aspoň často perte a žehlite uteráky v domácnosti.

ako si správne umyť ruky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Milé dámy, nebojte sa používať tuhé mydlo a pokiaľ môžete, používajte ho na celé telo. Ak si zvolíte správny typ, pomôže vám zlepšiť kondíciu pleti a tým aj vaše sebavedomie. Poprípade si vyrobte vlastné, ktoré bude presne zodpovedať vašim potrebám. Niekedy vás pri výbere môže očariť farba a vtedy voľte buď zelenú, kedy máte istotu, že mydlo obsahuje vysoký podiel olivového oleja, alebo naopak čiernu, ktorá svedčí o vysokom obsahu olivového oleja z čiernych olív.

Pozor si dajte pri peelingových mydlách, ktoré môžu byť prospešné pri odstraňovaní odumretých buniek. Používať by sa mali raz za týždeň a to nielen na tvár, ale aj telo.

Toto ťa dostane: Tieto prírodné zložky v kozmetike by si mala vyhľadávať! Prečo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Soňa Krátka 01.03.18 07:44

SK
karma
114.00

no vidíte, pomaličky zasa prichádzame na to, že niet nad klasiku, či už jeto spomínané mydlo, maslo, mlieko...zasa sa presvedčujeme na niektorých výrobkoch , že boli kedysi, poctivejšie, kvalitnejšie, chutnejšie, nikto nemusel na spotrebiteľovi "šanovať", dlhšie aj vydržali, ...doma máme aj klasické mydlá a mydlíme "ostošesť"

  • 3
Odpovedať

Soňa Kelemenová 01.03.18 08:31

SK
karma
86.00

Keďže mám šikovnú kamarátku, ktorá doma vyrába domáce mydlá, tak u nás doma sa používajú jedine tie... žiadne sprcháče.... teda okrem telového peelingu.... ja mám pocit, že keď sme používali tekuté mydlá na sprchovanie, tak sa mi zdalo, že dostatočne nemydlia.. z klasickým mydlom sa proste cítim byť čistejšia... takže ja som verná klasike....

  • 5
Odpovedať

Mária Chromíková 01.03.18 08:36

MC
karma
109.00

V nových výrobkov je veľa chemikálii často bez dlhodobých testov na vedľajšie účinky a preto rada používam osvedčené dobré výrobky ku ktorým určite patria tuhé mydla.

  • 2
Odpovedať

Marta Bujdošová 01.03.18 10:50

MB
karma
98.00

Ja si vyrabam doma sama mydla a su z olivoveho a kokosoveho oleja do ktorych este pridavam aj ine oleje podla vlastnosti ake chcem mydlo vyrobit. Dokonca mam pocit ze vysusaju menej ako tekute.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 01.03.18 11:13

MM
karma
100.00

stará dobrá klasika

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 01.03.18 11:20

KK
karma
90.00

dlhé roky som používala sprcháče až som dostala také drahšie mydlo tak reku vyskúšam a od vtedy už len mydlo a teraz kupujem detské, tie sú aj krémové, olivové, kamilkové...

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 01.03.18 12:43

MG
karma
104.00

...aj ja som sa vrátila ku klasike, dnes je ozaj obrovský výber prírodných tuhých mydiel

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 01.03.18 17:05

PV
karma
113.00

Niekedy bolo len tuhé mydlo. Ked som bola malá ,nebol sprchovací gél .! Dnes už je na trhu mnoho výrobkov .. Ja používam toto mydlo len na umývanie rúk.. Ale máme si už z čoho vyberať , určite sa nájde aj pre mňa mydielko z olivového oleja, lebo mám suchú pokožku ..

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 01.03.18 17:36

HZŠ
karma
102.00

Boli časy, keď som na tuhé mydlo zanevrela, ale už dlhšiu dobu mám doma k dispozícii mydielko jednej značky. Keď sa mi pred rokmi objavil ekzém v podpazuší, tak mi lekár odporučil si ho umývať tuhým mydlom. Odvtedy to občas robím a som v pohode.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 01.03.18 22:06

karma
109.00

v kúpeľni mám stále aj tuhé mydlo,aj tekuté mydlo.Každý si môže vybrať,ktoré sa mu hodí.Teraz budem uprednostňovať viac to tuhé .

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 02.03.18 12:23

AB
karma
76.00

no veru, tuhé mydlo už nepoužívam roky... zase sa asi vrátim k starému a osvedčenému...

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 23.11.18 22:57

ZS
karma
100.00

moja plet reaguje na akekolvek mydlo vysusenim, podrazdenim a scervenanim... jedine mydlo co som zniesla bolo od znacky Dove inak nic, plet si umyvam tekutym prostriedkom na detsku pokozku ten je skvely

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní