Prečo vznikajú modriny? Sú nebezpečné? Takto sa ich rýchlo zbavíš!

Prečo vznikajú modriny? Sú nebezpečné? Takto sa ich rýchlo zbavíš!

Snáď ani nie je možné nájsť osobu, ktorá by sa tomu vyhla. Poznáte to určite i vy. Stačí chvíľka nepozornosti, udriete si lakeť či narazíte koleno a môžete sa tešiť na nepeknú modrinu.

Tento sfarbený bolestivý fliačik na poranenej pokožke zvyčajne odznie po niekoľkých dňoch a nepredstavuje žiaden vážny problém.

V niektorých prípadoch však môžu byť modriny varovným signálom ochorenia. V článku vám prinášame užitočné rady, ako sa ich čo najrýchlejšie zbaviť a kedy si dať na ne pozor!

Prečo modriny menia farbu?

Podliatina, alebo hovorovo, modrina je reakcia organizmu na menšie poranenie. Zvyčajne vzniká pri tupom údere alebo po náraze do rôznych častí tela. V mieste poranenia dochádza k poškodeniu kapilár, čiže tenučkých cievok. Z nich sa vyleje krv a nahromadí sa v okolitých tkanivách. Tento jav je následne možné pozorovať priamo na pokožke, a to zmenou jej farby. Spočiatku majú modriny krvavočervenú až modrastú farbu kvôli prítomnosti hemoglobínu. Toto červené krvné farbivo sa však časom rozpadá na biliverdín, vtedy podliatina stmavne a zozelenie. Nakoniec dochádza až k premene na bilirubín, čiže postihnuté miesto hnedne a žltne.

Popísané zmeny zapríčiňujú, že naše modriny hýria pri hojení všetkými možnými farbami. Po vstrebaní spomenutých látok podliatina zmizne. Hojenie môže trvať aj niekoľko týždňov, závisí to najmä od množstva nahromadenej krvi. K tvorbe modrín majú väčšiu tendenciu ženy, pretože mávajú slabšie a tenšie cievy. Taktiež sú na ich tvorbu citlivejší starší ľudia. Častejšie sa tvoria počas leta. V tomto období totiž nie je naše telo chránené oblečením, a tak sa po údere vytvorí modrina o to ľahšie. Najviac sa objavujú na stehnách, zadku či rukách.

Pozri aj: Antibiotiká: Tieto chyby pri ich užívaní nikdy nerob!

ošetrenie modrín

Zdroj: Shutterstock®

Takto sa s nimi rýchlo rozlúčite

Hoci je modrina zvyčajne neškodná a v podstate si ňou nemusíme lámať hlavu, niekedy jednoducho potrebujeme, aby zmizla čo najskôr. Môže to byť napríklad v lete či pred dôležitou udalosťou, kedy farebnú podliatinu určite nechceme ukazovať okoliu. V prvom rade je vhodné si priamo po úraze zatlačiť na niekoľko minút postihnuté miesto. Skvelé sú aj studené až ľadové obklady, ktoré v mieste poranenia znížia prekrvenie. Tieto tipy vám pomôžu, ak ste sa práve udreli. V prípade, že je už modrina na svete, vyskúšajte ju niekoľkokrát denne jemne masírovať.

Podliatinám je vhodné dopriať i trochu slnka. Pomôže to rýchlejšiemu vyblednutiu. Ultrafialové lúče totiž rozkladajú metabolity krvného farbiva. Veľkými pomocníkmi sú i mnohé druhy bylín či iné prírodné látky. Do lekárne môžete skočiť po mastičku alebo olej z arniky. Tieto produkty však môžete aplikovať na modriny len v prípade, že pokožka nie je porušená. S podliatinami si poradí aj petržlenová vňať. Rozdrvte ju, priložte na postihnuté miesto a previažte elastickým obväzom. Podliatu oblasť môžete ďalej ošetrovať levanduľovým olejom, rozdrveným cesnakom či obkladom zo sparených gaštanových listov. Taktiež zvýšte prísun vitamínu C.

lekárske ošetrenie

Zdroj: Shutterstock®

Keď modrina signalizuje problém

Ak je človek zdravý, modriny by mali vznikať výlučne ako reakcia na poranenie. Bezdôvodný, či veľmi častý výskyt podliatin je nežiadúci. Týmto spôsobom nám však telo môže dávať najavo, že s ním nie je niečo v poriadku. Časté, či nevysvetliteľne tmavé modriny môžu byť napríklad prejavom hemofílie, čiže poruchy zrážanlivosti krvi. Ľuďom trpiacim na zvýšené krvácanie sa môžu modriny tvoriť i po ľahších dotykoch. Podliatiny ďalej v niektorých prípadoch signalizujú leukémiu či cukrovku.  

Ich tvorbu však môže spôsobovať aj deficit vitamínov. Časté modriny sú príčinou nedostatku vitamínu C, K aj B12. Niekedy sú za ne zodpovedné dokonca lieky, ktoré užívame. Ide najmä o antikoagulačné lieky znižujúce zrážanlivosť krvi. Za ich tvorbou môže stáť dokonca aspirín či tabletky, ktoré dlhodobým užívaním oslabujú cievy. Ak to teda zhrnieme, lekára je vhodné vyhľadať, keď sa vám modriny objavujú bez príčiny, tvoria sa príliš často a aj po minimálnom odretí, alebo sa šíria a sú neprirodzene bolestivé.

Zaujme ťa: Účinky zinku: Prečo sa mu hovorí mužský minerál?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

17 komentárov

Soňa Krátka 26.11.17 08:00

SK
karma
114.00

po väčšom udretí ihneď prikladám niečo z mrazničky, aby sa okrem modriny neobjavila aj "hrča"

  • 0
Odpovedať

Nikola Turková 27.11.17 00:06

karma
110.00

Dobrý deň, to je skvelá prvá pomoc, ktorá dokáže ochrániť pred nepeknou hrčou. Želáme pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 26.11.17 14:39

MM
karma
100.00

naposledy som si v kúpeľni narazila prsty na nohe, ťažko sa mi niečo prikladalo

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 26.11.17 16:05

KK
karma
109.00

nechcem to zakríknuť, ale už dávno som nemala modrinu

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 26.11.17 18:33

PV
karma
113.00

Dakujem za vysvetlenie.. Veľmi zaujímavé čítanie.. Vôbec som nevedela, že farby modriny sa menia pre tieto zmeny..

  • 0
Odpovedať

Nikola Turková 27.11.17 00:05

karma
110.00

Dobrý deň, veľmi radi počujeme, že sme vám priniesli niečo zaujímavé a nové. Želáme pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 26.11.17 19:13

ĽŠ
karma
100.00

Super článok, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Nikola Turková 27.11.17 00:08

karma
110.00

Dobrý deň, sme radi, že sa vám páčil. Veríme, že tu nájdete ešte množstvo zaujímavých článkov na čítanie. Želáme pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Andrea Gezeova 27.11.17 09:46

AG
karma
-1.00

tiež mám problém s modrinami už po najmenšom udretí

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 27.11.17 10:06

MB
karma
98.00

Ja si jednu pravidelne vyrabam na rohu stola v kancelarii ..., vzdy si poviem, ze si dam pozor a ked sa rozbeham bum a mam ju

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 27.11.17 21:25

MD
karma
132.00

Dávno som nemala väčšiu modrinu...celkom úspešne sa im vyhýbam :)

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 28.11.17 07:39

karma
110.00

Pri mojej rýchlosti mám skoro stále modriny, ale zistím to až sa umývam, či krémujem, že zase mám niekde modrinu. Zväčša používam lioton gel, alebo občas si nasadím železo. Vit. C sa snažím užívať pravidelne. Bylinky ma nikdy nenapadli používať na modriny.

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 28.11.17 10:32

MF
karma
-1.00

mne sa modrina vytvorí ihneď aj po malom náraze alebo buchnutí

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 29.11.17 23:56

ZS
karma
100.00

Modriny, môj večný problém, našťastie pomerne rýchlo vždy zimznú...

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 20.12.17 22:06

karma
74.00

mne sa robia často modriny a mám hranične výsledky no lieky mi na to nedala lekárka

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 23.12.17 19:45

karma
94.00

mam ich po vpichoch inzulinu,tazko sa ich zbavim

  • 0
Odpovedať

Stanislava Mészárošová 05.01.18 12:28

SM
karma
-1.00

zaujimave a dobre vediet ,ze ked sa niekam "buchnem" treba to zatlacit

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní