Prírodné antibiotikum mangostana lahodná

Prírodné antibiotikum mangostana lahodná
  • 16.09.2016
  • Barbora Vizváryová

Dnes vám predstavíme ďalšie ovocie, ktoré v našich končinách nie je až tak známe. V Ázii, najmä v Thajsku, Malajzii alebo na Filipínach sa využíva v tradičnej medicíne, lebo obsahuje množstvo látok, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné. Ovocie sa nazýva mangostana lahodná, no niekedy sa mu hovorí aj mangostan.

Pôvodom mangostany lahodnej je Indonézia, k nám a do celej Európy sa však v súčasnosti dováža najmä z Brazílie. V Ázii je mangostana považovaná za jedno z najcennejších ovocí najmä kvôli využitiu v medicíne. Používa sa ako antibiotikum a antiparazitikum a na Filipínach aj na zníženie teploty.

Odporúčame prečítať: Exotické hadie ovocie - SALAK

Mangostanu vypestujete len so šťastím

Strom mangostany patrí k veľmi citlivým a náročným na pestovanie. Ide o tropický strom, preto neznesie mrazy, ale ani teplotu vyššiu ako 38°C. Nemá rád priame slnečné žiarenie, náchylné na spálenie sú najmä mladé rastlinky. Rastie veľmi pomaly, rodiť začína približne až po desiatich rokoch. V tropických oblastiach južne od rovníka môže dorásť až do výšky 25 metrov. Ak by ste sa pokúsili vypestovať si mangostanu zo semienka, pravdepodobne sa vám to nepodarí.

mangostana lahodná, mangostan, exotické ovocie, ovocie z Ázie, zdravé stravovanie

Zdroj: Shutterstock®

Na pohľad ako biela mandarínka

Zrelý plod mangostany je tmavofialovej farby, no jedlá dužina, ktorá sa ukrýva pod fialovou šupou je biela. Tvarom môže pripomínať mandarínku, lebo sa podobne ako ona skladá z viacerých „mesiačikov“, ktoré sa od seba ťažko oddeľujú. V každom z nich sa nachádza semienko, no zrelé je iba jedno. Konzistencia ovocia je podobná skôr liči, dužina chutí príjemne sladkokyslo. Plody sa jedia surové. Nedajú sa dlho skladovať, po čase dužina začína hniť aj keď to na oplodí nie je vidieť. 

Odporúčame prečítať: Manilkara zapota - ovocie, ktoré možno nepoznáte

mangostana lahodná, mangostan, exotické ovocie, ovocie z Ázie, zdravé stravovanie

Zdroj: Shutterstock®

Bohatá na antioxidanty a vitamín C

Mangostana je jeden z najväčších prírodných zdrojov xantónov – antioxidantov na svete. Preto je účinná proti infekciám, baktériám aj bojuje aj s rakovinovými bunkami. Vhodné je konzumovať ju po jedle, lebo tak sa lepšie vstrebú účinné látky, ktoré sú rozpustné v tukoch. Toto ovocie obsahuje množstvo vitamínu C, vitamín B, vápnik, železo, fosfor a tiež vlákninu.

Najčastejšie sa používa kvôli antibiotickým, antiparazitickým a protizápalovým účinkom. Pomáha pri hojení rán a pri infekčných ochoreniach. Ovocie môžeme použiť na telo aj zvonka – na ekzémy, vyrážky a rôzne kožné ochorenia. Mangostana je vhodná aj pri diéte, lebo pomáha udržať optimálnu hmotnosť. Džús z mangostany pomáha pri depresii, lebo reguluje hladinu serotonínu – hormónu šťastia v krvi. Môžeme ju pridať do smoothie, pudingu alebo ako ozdobu na sladký dezert.  

Odporúčame prečítať: Magické ovocie NONI z ostrova Tahiti

mangostana lahodná, mangostan, exotické ovocie, ovocie z Ázie, zdravé stravovanie

Zdroj: Shutterstock®

Na internete sa dá kúpiť aj tekutý koncentrát tohto ovocia, ktorý svojím zložením spomaľuje proces starnutia, podporuje imunitu, bojuje proti voľným radikálom a celkovo zlepšuje kondíciu.

Zdroj foto: Shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní