Púpava lekárska - pri akých zdravotných problémoch pomáha?

Púpava lekárska - pri akých zdravotných problémoch pomáha?
  • 24.04.2015
  • Hab sk

Púpava lekárska je najčastejšou burinou vyskytujúcou sa na poliach, lúkach či v záhradkách na celom Slovensku. Rastie v nížinách aj vo vyšších polohách, najmä tam, kde je počasie viac suché ako vlhké. Všetky jej odrody sú u nás zbierané pre jej liečivé účinky.

Je to trvácna bylina, ktorá vyrastá do výšky 20 centimetrov z podzemku. Rastie kolmo, je dužinatá, pozdĺžne ryhovaná a má na sebe prízemné lístky. Kvety tejto rastliny sú zoskupené do niekoľkých stoviek kvetných úborov, ktoré majú niekoľko radov. Farba kvetov je biela až žltá, pričom sa kvety na ráno otvárajú a odpoludnia, poprípade za daždivého a sychravého počasia, sa uzatvárajú naspäť. Listy sú jemne chĺpkaté a plodom je takzvaná nažka, ktorá vybieha do zobáčikovitého výbežku zakončeného chocholcom. Celá rastlina je prestúpená mliečnicami, ktoré obsahujú biele mlieko, zvané aj latex.

Odporúčame prečítať:  Imelo biele - spoznajte jeho liečivé účinky

pupava

Zdroj: Shutterstock®

Púpava kvitne od apríla do októbra a pri jej zbere sa oberá celá rastlina spolu s koreňom aj listami. Pri zbere celej rastliny sa používa motyka alebo rýľ, pomocou ktorých sa rastlina vykopáva s neporušenými koreňmi. Zbiera sa pred kvitnutím v štádiu malých pukov, poprípade v lete bez pukov, a to za každého počasia. Po zvyčajnej úprave sa suší najneskôr 24 hodín po zbere na vzdušnom mieste, lepšie však pri umelom teple do 50 stupňov Celzia. Púpava sa musí uchovávať dokonale suchá a uchránená pred škodcami, pretože je náchylná na zaparenie. 

Odporúčame prečítať:  Mäta pieporná a jej liečivé účinky

Zaujímavosťou je, že obsahové látky púpavy lekárskej nie sú z chemickej ani farmakologickej stránky stále dostatočne preskúmané. Hlavnými obsahovými látkami sú však horčín, fytosterol, triterpén a inulín, ktorý sa tu vyskytuje až do 40 percent celkového obsahu. V rastline sú ďalej prítomné triesloviny, saponíny, kaučuk, kyselina askorbová, silica, sliz, inozit, manit, živica, cholín, vosk a fytoncíd a okrem nich tiež vitamíny A, B, C a D. Púpava obsahuje aj mliečnu šťavu, ktorá má v sebe kyselinu kremičitú, draslík, sodík, mangán, meď, vápnik, síru a fosfor. Má obsahovo veľmi bohaté zloženie a jej účinky sa používajú v niekoľkých odvetviach, ako sú medicína, farmaceutický priemysel, ľudové liečiteľstvo, potravinársky priemysel, ale aj bežné domácnosti.

pupava

Zdroj: Shutterstock®

V medicíne sa púpava lekárska uplatňuje ako súčasť čajovín použitých pri chorobách tráviacej sústavy, pečene a žlčníka, pri obličkových ťažkostiach a chorobách močových ciest. Púpava sa používa aj pri cukrovke či na úpravu látkovej premeny. V ľudovom liečiteľstve sa široko využíva pri poruchách srdcovej činnosti alebo pri málokrvnosti. Pri vonkajšom používaní je vhodná pri rôznych chorobách kože, hemoroidoch a taktiež pri reume. 

Odporúčame prečítať:  Kamut - vzácnosť medzi pšenicami

Potravinársky priemysel túto rastlinu využíva na zber koreňov, ktoré sú neskôr použité pri výrobe kávových náhradiek. V domácnosti sa mladé listy púpavy používajú ako jarná zelenina s obsahom inulínu, čím je vhodná aj pre diabetikov. Púpava má dobré účinky pre ľudí, avšak pomáha aj prírode. Je bohatým zdrojom nektáru a peľu pre včely. Púpava nemá vedľajšie účinky pri krátkodobom ani dlhodobom používaní a jej zámena s inou rastlinou je veľmi nepravdepodobná, keďže ide o takú známu burinu.

Recepty:

Macerát – 2 lyžičky rozdrobenej drogy celej rastliny na 2 poháre vody.

Zápar – 2 lyžičky rezanej drogy na 2 šálky vody na vnútorné použitie.

Odvar – 2 až 8 g drogy na vnútorné použitie.

Čerstvá šťava – 2 – 3 čajové lyžičky ako denná dávka, vhodné ako metabolikum.

Odporúčame prečítať: Zázračná kapsička pastierska

Autor: G. Švec, www.hab.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní