Quinoa - zrniečka bez lepku a cholesterolu

Quinoa - zrniečka bez lepku a cholesterolu
  • 31.12.2013
  • Cvicte .sk

Pripravuje sa podobným spôsobom ako ryža, no v porovnaní s ňou je cenným pokladom. 

Obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, je bez lepku, má jedinečnú chuť a nenájdete v nej ani stopu po cholesterole. Príznačne je označovaná ako „zlato Inkov“.

Quinoa bola potravinou Inkov tisíce rokov a ani dnes nechýba na stoloch národov, ktoré žijú v andských oblastiach. Ekvádorčania, Peruánci a obyvatelia Bolívie pripravujú malé zrniečka, pochádzajúce z mohutnej nenáročnej dvojmetrovej rastliny, na mnoho spôsobov. Quinoa by nemala chýbať ani v našom jedálničku. Chcete vedieť dôvody? Tu sú!

Bude vás zaujímať: Recept: Pečená tekvica s quinoa a bylinkami

zlato inkov quinoa

Zdroj: Shutterstock®

 Dopĺňa telu prepotrebné bielkoviny a ďalšie živiny

S nedostatkom bielkovín majú problém predovšetkým vegáni a vegetariáni. Quinoa je jedným z najbohatších rastlinných zdrojov bielkovín (lyzín, izoleucín). Dokonca obsahuje všetkých 9 dôležitých esenciálnych aminokyselín, preto je vrelo odporúčaná aj športovcom (buduje svalovú hmotu).

43 gramov pokryje približne 43 % odporúčanej dennej dávky (ODD) mangánu, 21 % ODD horčíka, 22 % ODD tryptofánu, 20 % fosforu a folátov. Ďalšie živiny sú – vitamíny skupiny B, A, C, E, vápnik, železo, vláknina. Len zo zaujímavosti, ak porovnáme pšenicu a túto plodinu, quinoa obsahuje dvakrát toľko železa a o polovicu viac vitamínu E ako pšenica.

Proti stresu a migréne

Quinoa je bojovníkom proti migréne a stresu, a to hneď z dvoch dôvodov. Je bohatým zdrojom horčíka a vitamínu B2. Magnézium uvoľňuje krvné cievy, zmierňuje bolesti hlavy, pôsobí proti depresii a je potrebné aj pre kosti a zuby. Riboflavín (B2) je prostriedkom proti úzkosti, únave a vysokému krvnému tlaku. Nesmieme zabudnúť na tryptofán, ktorý vplýva na tvorbu serotonínu a ovplyvňuje náladu.

Odporúčame prečítať: Ako na jačmeň v oku? Máme pre vás zopár tipov!

zdrave zrniečka bez lepku a cholesterolu

Zdroj: Shutterstock®

 Stabilný krvný cukor a žiadne kvasinkové infekcie?

Z hľadiska zdravej výživy sú pre telo potrebné komplexné sacharidy. Quinoa je potravinou s nízkym glykemickým indexom, teda zabraňuje „výkyvom“ krvného cukru, zasýti na dlhší čas, teda je vhodná aj pre ľudí s nadváhou a cukrovkou.

Kvasinkové vaginálne infekcie trápia veľkú časť ženskej populácie – veľmi častou príčinou je konzumácia vysokého množstva rýchlych sacharidov (neuvedomujeme si, že nejde len o cukor, ale aj bielu múku, ryžu). Quinoa na rozdiel od pšenice je prínosným jedlom aj pri týchto problémoch.

Odporúčame prečítať: Čo zaradiť do jedálnička pre krásne vlasy, pleť a nechty

 Zdravé srdce a dobré trávenie

Horčík a antioxidanty sa podieľajú na zdraví kardiovaskulárneho systému – znižujú vysoký krvný tlak a zabraňujú srdcovej arytmii.

Quinoa disponuje prebiotickými vlastnosťami (podporuje rast priateľských baktérií), je zdrojom nerozpustnej vlákniny, tým pádom zabraňuje vzniku zápchy, žlčových kameňov i rakovine hrubého čreva. Vláknina je zároveň detoxikačným prostriedkom.

Bude vás zaujímať: 7 jednoduchých a zdravých večerí

 Tipy pre konzumáciu

Quinoa je vhodnou náhradou bielej ryže, dokonca sa aj podobne upravuje. Pripravíte ju dokonca rýchlejšie ako ryžu a môžete ju využiť tam, kde by ste použili ryžu – ako prílohu, na prípravu plnenej papriky, do polievok, šalátov a pod. Dokonca dobre chutí (vo forme quinoa vločiek)aj na raňajky s medom, ovocím a orechmi. Na trhu nájdete aj chutné cestoviny z tejto plodiny.

Pred tepelnou prípravou namočte zrnká na niekoľko hodín do vody alebo ich aspoň premyte, zbavíte ich tak horkej chuti a budú ľahko stráviteľné.

Zdroj článku: www.CVICTE.sk

Zdroj foto: www.arcsdsu.wordpress.com, www.topics.nytimes.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Jana Komadová 13.01.14 21:51

JK
karma
100.00

veľmi zaujímavý článok ešte som o tejto plodine nepočula

  • 0
Odpovedať

Nataša Hirčková 14.01.14 15:51

NH
karma
-1.00

Hned zajtra ju pri nakupovani pohladam a vyskusam. Tesim sa ;0). Rada vyskusam nieco nove.

  • 0
Odpovedať

Jana Koščová 17.01.14 09:03

JK
karma
-1.00

Tak o tejto potravine som ešte vobec nepočula:moja mama je celiatička tak to určite vyskúša..

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 25.01.14 22:10

AK
karma
100.00

Len aby sa to dalo zohnat aj v beznych obchodoch

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 12.04.16 09:36

karma
93.00

quinou mám rada na rôzne spôsoby :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 13.12.16 19:04

AK
karma
100.00

ešte som neskúšala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní