Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete.

Podľa štatistík sa Slovensko nachádza na prvých priečkach v zozname najpostihnutejších štátov spolu s Maďarskom či Južnou Kóreou.

Príčiny vzniku rakoviny hrubého čreva bývajú rôzne, no nie vždy sú aj zistiteľné. Známe sú však faktory, ktoré riziko vzniku ochorenia zvyšujú. V nasledujúcom článku sa dozviete, aké sú príznaky rakoviny hrubého čreva , čo všetko môže ovplyvňovať vznik choroby, aj aká je prevencia.

Na čo slúži hrubé črevo?

Hrubé črevo je časť tráviacej sústavy človeka. Je pokračovateľom tenkého čreva, má dĺžku približne jeden a pol metra a najväčšiu hrúbku do 8 cm. V rámci procesu trávenia má tento orgán niekoľko dôležitých úloh. Dochádza tu najmä k vstrebávaniu vody, solí aj niektorých vitamínov. Do hrubého čreva sa dostávajú nestrávené zvyšky potravy z tenkého čreva. Tu sa ich obsah zahusťuje pôsobením kvasných aj hnilobných baktérií a menia sa na pevnú stolicu. V spojitosti s hrubým črevom poznáme hneď niekoľko zdravotných komplikácií. Medzi najčastejšie črevné problémy patrí hnačka, zápcha či plynatosť. Vyskytnúť sa však môžu aj vážne choroby, ako napríklad Crohnova choroba alebo spomínaná rakovina hrubého čreva.

Pozri aj: Bavlnená posteľná bielizeň: Prečo by sme na nej nemali spať?

problémy s vyprázdňovaním

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príznaky rakoviny hrubého čreva?

Rakovina hrubého čreva patrí medzi často sa vyskytujúce nádorové ochorenia. Zvyčajne ide o kolorektálny karcinóm, no niekedy môže byť hrubé črevo postihnuté aj iným typom nádoru. Táto choroba nemusí mať počas dlhej doby žiadne symptómy. Preto sa mnohokrát stáva, že je diagnostikovaná veľmi neskoro. Rakovina vtedy už zvyčajne postúpi do vážnejších štádií.

Medzi pozorovateľné prejavy rakoviny hrubého čreva patria najmä problémy s vylučovaním. Objaviť sa môže krv v stolici, dlhodobo pretrvávajúca zápcha či hnačka. Taktiež sú časté pocity, že črevo sa úplne nevyprázdňuje. Postihnutý môže pociťovať náhle bolesti v brušnej dutine, slabosť či nadmernú únavu. Ďalšími symptómami sú anémia, rýchla strata hmotnosti bez príčiny a dlhodobá zmena farby či konzistencie stolice.

nezdravé stravovanie

Zdroj: Shutterstock®

Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Vplyv na vznik rakoviny hrubého čreva majú v prvom rade genetické faktory. Toto zhubné ochorenie však môže postihnúť i jedinca, ktorý v rodinnej anamnéze tento typ rakoviny nemá. Asi najväčší vplyv na vznik choroby má strava a celkový životný štýl. Možnosť výskytu rakoviny hrubého čreva zvyšuje najmä strava chudobná na vlákninu, vitamíny i kyselinu listovú. Riziková je častá konzumácia červeného mäsa aj veľký príjem tukov a nasýtených mastných kyselín.

Svoju rolu zohráva i vek. Ohrozené sú najmä osoby, ktoré majú viac ako 50 rokov. Táto hranica však v súčasnej dobe stále klesá. Vznik rakoviny hrubého čreva môže ďalej podmieňovať nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie, stres i obezita. Nebezpečná je najmä brušná obezita, čiže pás väčší ako 102 cm u mužov a 88 cm u žien. Ďalšími faktormi sú dlhodobé ochorenia tráviaceho traktu, nadmerný príjem alkoholu či fajčenie. Vyššie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva majú aj ľudia s cukrovkou.

dostatok každodenného pohybu

Zdroj: Shutterstock®

Najdôležitejšia je prevencia

Rakovina hrubého čreva je liečiteľná, najmä ak sa zistí v ranom štádiu. Najlepším spôsobom boja proti tomuto zákernému ochoreniu je však jednoznačne prevencia. Ako sme už spomínali vyššie, na vznik ochorenia majú vplyv aj genetické faktory. Človek, ktorý má v rodine výskyt rakoviny hrubého čreva, vie však správnymi krokmi účinne znížiť riziko vzniku ochorenia. Prevencia v prvom rade zahŕňa zmenu životného štýlu. Nevyhnutné je konzumovanie dostatku ovocia, zeleniny, celozrnných potravín, rýb či rastlinných olejov, napríklad olivového.

Strava by mala byť bohatá na všetky vitamíny, vlákninu, minerálne látky i stopové prvky. Potrebné sú najmä vitamíny A, C a E, kyselina listová, selén a vápnik. Naopak by malo dôjsť k obmedzeniu konzumácie červeného mäsa, údenín, vysmážaných pokrmov i alkoholu. Človek by si mal taktiež strážiť svoju telesnú hmotnosť. Dôležitá je nielen zdravá strava, ale i dostatok každodenného pohybu. Staršie osoby by mali tiež chodiť na pravidelné kontroly k lekárovi.

Odporúčame: Poznáš nordic walking? Prečo je to ideálny šport celoročne?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Maxianová 28.01.18 13:53

MM
karma
100.00

poučný článok, ale ja keď to čítam, hneď mám všetky príznaky

  • 4
Odpovedať

Elena Švachová 28.01.18 20:30

karma
109.00

už len to slovo "rakovina" u mňa vyvoláva hrôzu.Zomrelo mi na ňu niekoľko príbuzných.Snažím sa jesť zdravo a chodím na pravidelné lekárske prehliadky.

  • 1
Odpovedať

Ria Petrová 28.01.18 21:36

RP
karma
-1.00

Môjmu známemu nepomohla ani prevencia - riešil sa úplne maličký nález okamžite po zistení na preventívnej prehliadke a rok a pol stále podstupuje chemoterapiu. Je to svinstvo.....

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 28.01.18 23:04

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala rakovina je hrozná a nik nemôže povedať že,, ja ju nikdy nedostanem "

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 29.01.18 10:32

SK
karma
86.00

prevencia je dôležitá...

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 21.03.18 21:24

PV
karma
113.00

Je to hrozné.. Človek si uvedomí chorobu ,už ked je neskoro, a nik si nemôže povedať ,že mne sa to nestane..!!! Priala by som každému ,aby sme boli zdraví,ale viem,že to nejde. Treba sa o seba starať a chodiť na všetky preventívne prehliadky.Ja to robím každý rok.Už nemám rodičov a musím žiť s tým ,že zomreli príliš skoro a ťažko. Život je veľmi krutý.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní