Rastliny vhodné pre domácich miláčikov: Tieto im určite neuškodia!

Rastliny vhodné pre domácich miláčikov: Tieto im určite neuškodia!
  • 07.03.2019
  • Michaela Kožáková

Krásne žlté tulipány v sklenej váze v strede stola. Kaktusy rôznych tvarov poukladané na parapetnej doske. Begónie, zázračná aloe vera či ľalie? Možno kamarátke len ticho závidíte jej byt vyzdobený kvetmi, pretože máte doma neposedného kocúra alebo psíka, ktorý obhrýza všetko, čo mu príde do cesty.

Práve toto sú rastliny, ktoré sú nebezpečné pre domáce zvieratá. Môžu im spôsobiť tráviace problémy, otravu a ďalšie ťažkosti. Ale ak ste predsa len milovníčkami kvetov, tak tu je zopár príkladov rastlín, ktoré pre zvieratá nie sú škodlivé. 

Pozri aj: Vplyv domácich miláčikov na človeka: Prospieva nám ich prítomnosť?

zelenec

Zdroj: Shutterstock®

Zelenec (Chlorophytum comosum)

Táto nenáročná rastlinka pekne oživí interiér každej domácnosti. Dlhé listy najlepšie vyniknú vo visiach kvetináčoch. Podľa NASA táto rastlina údajne patrí medzi najlepších „čističov” vzduchu. Ak nemáte veľmi skúsenosti s kvetmi, tak toto je dobrá voľba.

Datľovník (Phoenix Roebelenii)

Kto by nechcel mať doma palmu? Košaté listy v peknom mohutnom kvetináči. Ešte si k tomu primyslíme bazén. Pekná predstava. Táto zmenšená verzia vysokých datľových paliem krásne doplní interiér každej obývačky. A bude sa páčiť aj vašej mačke.

Fialka

Táto rastlinka poteší farebnými kvetmi počas celého roka. Najlepšie je umiestniť ju pri okno s dostatkom svetla. Pozor pri polievaní, vodu treba nalievať do misky, nie priamo na rastlinku.
 

Haworthia fasciata

Zdroj: Shutterstock®

Haworthia fasciata

Tento druh sukulentu pripomína aloe vera. Avšak listy sú tvrdé, menšie a s bielymi pásmi. Rastlina nevyžaduje veľa vody, takže pokojne môžete odísť na dovolenku aj dva týždne.

Orchidea (Phalaenopsis Orchids)

Človek by si myslel, že sú tieto exotické krásky nebezpečné pre domáce zvieratá. Pravdaže, nie všetky druhy sú pre ne vhodné. No niektoré rastliny možno dokonca aj konzumovať. Medzi ďalšie rastliny vhodné do domácnosti so zvieratami patrí napríklad: vianočný kaktus, niektoré druhy bambusov, neforlepka – papraď, banánovník, gerbera.

Pozri aj: 6 vecí, ktoré by ste nemali robiť v posteli!

kocúrnik obyčajný

Zdroj: Shutterstock®

Dobrá rada na záver

Na záver ešte niekoľko rád pre majiteľky „všežravých" a „stáležravých" mačiek. Ak vaša mačka každú chvíľu žuje kúsok obľúbenej kvetiny, alebo by ste ju chceli jednoducho potešiť, tak jej kúpte mačaciu trávu. Zasaďte semienka do širšej plastovej nádoby a umiestnite ju na balkón alebo dovnútra. Mačka sa v nej bude vyvaľovať od rána do večera a ostatné kvety nebudú mať nechcený strih. Ďalšou voľbou je kocúrnik obyčajný, catnip – tiež známy ako mačacia mäta, dokonca mačacia droga. Nie, nebojte sa, nechceme vašu mačku nadrogovať.

Táto trvalka má hneď viacero významov. Pôsobí na mačky, na ľudí a dokonca odpudzuje niektoré druhy hmyzov. Rastlina mení správanie mačiek. Niektoré uspí, v iných prebudí neposednú šelmu, niekedy môže vyvolať menšiu agresiu. V každom prípade ju však väčšina mačiek zbožňuje. Rastlina sa dá kúpiť i vo forme spreju alebo ako sušená prímes v hračkách. Niektorí chovatelia pridávajú catnip aj do jedla.

Pozri aj: Bolesť kolien vás nesmie zastaviť. Pomôže vám týchto 7 surovín!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 07.03.19 08:08

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavá rada na záver, ďakujem!

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 07.03.19 17:46

MM
karma
100.00

ja som závislá od kvetov, máme ich plný byt i záhradu, nemáme však doma zvieracích miláčikov, takže nemusím robiť kompromis

  • 2
Odpovedať

Milka Damašková 07.03.19 23:09

MD
karma
132.00

Veru aj ten náš pes by zožral všetko čo vidí, pustil sa aj do môjho oleandra, ktorý je takisto jedovatý. Musela som ho dať preč....Ten kvet pochopiteľne :)

  • 3
Odpovedať

Simona Bavalová 08.03.19 00:43

SB
karma
-1.00

Dobre vedieť, keďže mame doma psíka.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní