Baza čierna rastie asi všade. Niekto ju má posadenú v záhrade a iní sa na jej zber vydávajú na miesta, ktoré sú ďaleko od prašnej cesty.
Baza má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, preto si mnohí vyrábajú sirup z bazových kvetov, bazový med, niektorým chutí vyprážaná baza a iní zase objavili bábovku z bazy.
Tentokrát máme pre vás jednoduchý recept na džem z bazových kvetov, ktorý je taký lahodný, že ho budete pridávať do všetkého. Je ideálny do koláčov i zákuskov.
Chutný je na čerstvej vianočke, ku ktorej sa hodí aj teplé kakauko. Je to džem, ktorý vás spomienkami prenesie na dedinu k vašej babičke, ktorá ho možno pripravovala aj vám. Tak si zaspomínajte a pripravte si túto lahôdku, ktorá nebude mať konkurenciu.
Na bazový džem budete potrebovať:
- 1 liter kvalitného jablkového džúsu
- 15 – 20 veľkých bazových kvetov
- 500 g želírovacieho cukru 2:1
Ako prvé si umyjeme bazové kvety a necháme ich osušiť. Do väčšej nádoby si nalejeme jablkový džús, do ktorého namočíme bazové kvety a necháme odstáť 24 hodín.
Po 24 hodinách džús precedíme, pridáme želírovací cukor a dáme variť. Privedieme do varu a necháme vrieť približne 10 minút.
Po uvarení naplníme sklenené nádoby, zatvoríme viečkom a necháme odstáť hore dnom. Necháme vychladnúť a po vychladnutí skladujeme na tmavom chladnejšom mieste alebo ihneď konzumujeme. Veríme, že sa po ňom len tak zapráši!
Vyskúšaj tiež: RECEPT: Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia
Bazový džem s citrónovou šťavou
- 15 kvetov bazy čiernej
- 1 l vody
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- želírovací cukor 2:1
Bázové kvety prepláchnite pod vodou, aby ste sa zbavili prípadného hmyzu a nechajte poriadne odkvapkať. Kvety vložte do hrnca a zalejte vodou. Takto nechajte 1 deň macerovať - najlepšie v chladničke.
Nasledujúci deň preceďte výluh od kvetov. Pridajte k nemu želírovací cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Za stáleho miešania priveďte k varu a nechajte vrieť približne 8 minút.
Horúci džem, ak má ideálnu konzistenciu, prelejte do umytých zaváraninových fliaš, uzavrite viečkom a otočte hore dnom. Nechajte takto odstáť 15 minút, potom obráťte späť a nechajte vychladnúť.
Aktualizovaný článok: 7.6.2023