Je pomerne jednoduché upiecť si domáci chlieb bez kysnutia. Prakticky domáci chlieb pripravuje každá druhá gazdinka, a to buď s kváskom alebo bez neho, buď zdravší alebo podľa receptu svojej starej mamy. No skúšali ste si doma upiecť svoje vlastné rožteky? Alebo si ich stále kupujete v obchode a dúfate, že na nich nie sú žiadne baktérie, keďže sú skladované tak, ako sú skladované (teda v otvorených pultoch)?
Ak sa snažíte vyhýbať obchodu a skúšate doma experimentovať, tak vyskúšajte upiecť aj domáce rožteky, po ktorých sa len tak zapráši. Dokonca vám ich príprava nezaberie celé dopoludnie. V priebehu pol hodiny budete mať čerstvé rožteky ako od pekára s tým rozdielom, že ich budete pripravovať s láskou pre svojich najbližších. Idete do toho?
Odporúčame: Recept na pesto z medvedieho cesnaku: Najlepší, aký si kedy jedla!
Na domáce rožky budeme potrebovať:
- 350 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 25 g čerstvého droždia
- 25 g masla
- 1 lyžičku cukru
- štipku soli
Ako prvé si dáme ohriať mlieko s cukrom, do ktorého podrvíme droždie a necháme vykvasiť. Medzitým si necháme rozpustiť maslo, ktoré následne zmiešame s múkou a soľou. Následne pridáme kvások a vyhnetieme hladké cesto. Ak sa vám bude cesto zdať príliš lepivé, tak môžete podľa potreby pridať múku.
Vymiesené cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, poprípade môžete aj na viac častí – v závislosti od toho, aké veľké rožky chcete. Cesto si rozvaľkáme na čo najtenšie „koliesko,“ a to narežeme na 4 rovnaké časti. Vzniknuté trojuholníky cesta zrolujeme do tvaru rožteka a kraje jemne ohneme.
Pripravené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom a potrieme mliekom. Ak chcete, tak rožteky môžete posypať aj rascou, hrubozrnnou soľou alebo sezamom. Rožteky pečieme približne 20 minút na 200 °C. Ak chcete, aby rožteky boli čo najlepšie, tak sa odporúča pod ne do rúry umiestniť plech s vodou. Takto budú viac nadýchané!
Zaujme ťa: RECEPT: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!