Registrácia Prihlásenie

Recept na hubovú paštétu: Staň sa vďaka nej kráľovnou večierkov!

  • 12.10.2018
  • Simona Kostková

Posledné dni sú naše lesy zaplavené hríbmi. I keď sme už zažili aj bohatší zber, na chutné jedlá ich je až až. Zvyčajne po dobrej „hubačke“ nevieme, čo s hríbmi. Väčšinu spracujeme – usušíme, zamrazíme, zavaríme a iba malú časť stihneme zjesť. A ak sa vyberieme do lesa aj viackrát po sebe, klasické recepty, ako je praženica či polievka, nás už nudia. Čo ešte sa dá z hríbov pripraviť?

Inšpirujte sa naším receptom na hríbovú paštétu, ktorá sa hodí nielen na všedné dni, ale aj na slávnostné príležitosti a svojou božskou chuťou vás neomrzí nikdy. Najchutnejšia je, samozrejme, z čerstvých hríbov, no pripraviť si ju môžete aj z mrazených. Čítajte ďalej!

Nielen chutné, ale aj zdravé

Hľadanie hríbov je často tou najpríjemnejšou časťou. Mnohým ľuďom, ktorí ich usilovne hľadajú, dokonca ani nechutia. No my, ktorí ich nielen radi zbierame, ale aj radi konzumujeme, máme veľkú výhodu. Hríby sú totiž aj mimoriadne zdravé. Majú vysoký obsah polysacharidov – betaglukánov, ktoré majú protinádorový, antibiotický, antivirálny a imunostimulačný účinok. Výskumy dokonca hovoria aj o priaznivom vplyve pri liečbe rakoviny. V súčasnosti sa výťažky húb pridávajú do mnohých liekov. Príkladom je napríklad obľúbená hliva ustricová.

Takže neváhajte a vyrazte veselo do lesa, kým ešte rastú a kým nám praje aj počasie. Okrem klasických pokrmov, ktoré si zvyknete z hríbov pripraviť, vyskúšajte aj náš recept na exkluzívnu paštétu, ktorá v mnohom prekoná aj tú mäsovú. Dobrú chuť!

Pozri tiež: Pozor pri zbieraní hríbov, týmto sa určite vyhnite!

recepty z hríbov

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 zväzok petržlenovej vňate

  • 500 g čerstvých hríbov

  • 3 vajcia

  • 1 cibuľu

  • 250 g tvarohu

  • 50 g vlašských orechov

Na omáčku:

  • 100 ml mlieka alebo cmaru

  • 100 g jogurtu

  • 1 zväzok kôpru

  • soľ, korenie

  • tymian

  • oregáno

  • olej

  • maslo

hubová paštéta

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

  • Čerstvé hríby očistíme a nakrájame na kúsky, rovnako tak očistenú cibuľu a opláchnutú petržlenovú vňať. Vajcia rozklepneme a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Orechy nasekáme.

  • Hríby, cibuľu i vňať rozmixujeme. Trúbu si predhrejeme, zmes húb a cibule premiešame s tvarohom, žĺtkami a olejom. Pridáme soľ, korenie, tymian a zľahka pridáme aj vyšľahané bielka.

  • Paštétovú formu vymažeme maslom, do hubovej hmoty vmiešame orechy a zmes nalejeme do formy. Pečieme asi hodinu a pol na 180 °C.

  • Pripravíme si omáčku na podávanie. Jogurt zmiešame s mliekom alebo cmarom, vmiešame nasekaný kôpor a soľ. Upečenú paštétu nakrájame na plátky, polejeme ochutenou jogurtovou omáčkou a podávame s čerstvým chlebom.

Mrkni sem: Neznášate hríby? Hlivu si zamilujete aj vy


Návrat hore
Autor článku

9 komentárov

Ľubica Šťastná 12.10.18 06:28

ĽŠ
karma
115.00

Skvelá inšpirácia, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 12.10.18 07:34

JK
karma
103.00

huby zberám a mám rád zaváram ich suším mám v mraziaku no paštétu som ešte nerobil vyskúšam

  • 0
Odpovedať

viktor labakann 12.10.18 09:08

karma
79.00

Sa hovorí, že hríby sú potravou chudobných. Okrem prechádzky po hore z nich žiadny osoh nieje. Okrem vajíčok, ktoré na ne dáte.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 01.12.18 10:12

ZS
karma
100.00

absolutne nesuhlasim

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 12.10.18 09:55

MM
karma
96.00

až sa mi slinky zbiehajú...

  • 0
Odpovedať

Kristína Bertová 12.10.18 12:48

karma
-1.00

Huby milujem, určite vyskúšam tento recept. ♥

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 12.10.18 12:53

MZ
karma
93.00

huby sú u nás veľmi obľúbené ... no paštétu som z nich nikdy nerobila... môže to byť ale vynikajúce

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 01.12.18 10:11

ZS
karma
100.00

hriby mam rada na kazdy sposob

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 03.05.19 20:13

PM
karma
-1.00

Tak toto vyzerá mňamózne!

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Úžasný malinový zákusok so želatínou – niečo pre milovníkov malín!
Dezerty

RECEPT: Úžasný malinový zákusok so želatínou – niečo pre milovníkov malín!

  • 64
  • 5
  • 28.06.2019
Už si ochutnala úžasný levanduľový sirup? Ak nie, rýchlo to naprav!
Nápoje

Už si ochutnala úžasný levanduľový sirup? Ak nie, rýchlo to naprav!

  • 48
  • 4
  • 01.07.2019
Recept na mini hotdogy z lístkového cesta: Len tak sa po nich zapráši!
Mäsité jedlá

Recept na mini hotdogy z lístkového cesta: Len tak sa po nich zapráši!

  • 37
  • 5
  • 26.07.2019