Registrácia Prihlásenie

Recept na lekvár z muchovníka: Dostane ťa svojou chuťou!


Poznáte muchovník? Ak nie, ide o rastlinu s plodmi, známymi tiež ako kanadská čučoriedka. Sú plné vitamínov, antokyánov,  vápnika, železa a horčíka a keďže muchovník dozrieva práve v tomto období – druhá polovica júna, prinášame vám skvelý tip, ako ho môžete spracovať a využívať počas celého roka. Recept na lekvár z muchovníka bude odteraz vo vašej domácnosti silnou konkurenciou tomu klasickému – slivkovému. Tak čo, vyskúšate?

Čo to ten muchovník vlastne je?

Keďže muchovník (Amelanchier) nie je v našich končinách príliš známy, skôr, než sa vrhneme na varenie vynikajúceho a zdravého lekváru, prizrime sa bližšie týmto plodom! Muchovník ako krík sa zvykne pestovať  za účelom živého plotu – navyše jedlého. Tento krík je veľmi nenáročný, páči sa mu takmer všade a za každých okolností. Či už sa rozhodnete využiť plody na priamu konzumáciu alebo si ich vysušíte či zamrazíte, pripravíte z nich čaj (z listov), džem, sirup, kompót, víno, mušt, destilát, želé, ako aj lekvár, na ktorý vám dnes prezradíme skvelý a jednoduchý recept, muchovník vám bude blahodarne pôsobiť na tráviaci systém v každej forme. Výborne takisto posilní imunitu, bude prevenciou proti žalúdočným ťažkostiam a detoxikuje telo, pravdaže, pri pravidelnej konzumácii.

Prečítaj si: Recept na marhuľový džem: Skús netradičné variácie, ktoré ťa dostanú!

plody muchovníka

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu lekváru z muchovníka budete potrebovať:

  • 2 kg čerstvých plodov muchovníka
  • ½ kg trstinového cukru (alebo medu)
  • 2 citróny
  • 1 dcl likéru (ideálne feniklového, ale môže byť aj iný bylinný)
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilky
recepty z muchovníka

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy lekváru z muchovníka je nasledujúci:

Plody z muchovníka, ktoré, mimochodom, vôbec nemusíte umývať, vložte do hrnca a popučte. Pridajte šťavu z dvoch citrónov, cukor (alebo med), škoricu a nechajte odstáť približne sedem hodín. Po uplynutí siedmich hodín priveďte zmes k varu, pridajte vanilku a na miernom ohni varte asi 45 minút. Ešte horúci lekvár poriadne rozmixujte, pridajte likér a naplňte čisté fľašky.

Posledný krok už dobre poznáte – fľašky s lekvárom otočte hore dnom a takto nechajte, až kým nevychladnú. TIP: Lekvár si pokojne pripravte len z polovičnej dávky.

Zaujme ťa: Poznáš exotický tamarind? Pozri, aké má účinky a ako sa konzumuje!

krík muchovníka

Zdroj: Shutterstock®

Tieto fakty o muchovníku vás zaujmú:

  • Chuťou sú jeho plody podobné čučoriedke, avšak sú ešte o čosi sladšie.
  • Keďže plody muchovníka nájdete len v máloktorom obchode či trhu (dovolíme si tvrdiť, že skôr v žiadnom), neváhajte, zájdite do najbližšieho záhradkárstva a vypestujte si tento vzácny a nenáročný krík samy.
  • Ker sa dožíva až neuveriteľných 70 rokov, pričom rodiť začína približne na druhý až tretí rok.
  • Muchovník je krásny napohľad dokonca aj v zime.
  • Na Slovensku sú najznámejšími odrodami muchovníka Thiessen, Prince William a Altaglow.
  • Plodmi muchovníka môžete nahradiť hrozienka pri pečení koláčov.
  • Pozor – konzumácia nezrelých plodov vám môže nepríjemne potrápiť črevá aj žalúdok. Že sú zrelé, spoznáte podľa typickej tmavomodrej farby.
- Anketa

POZNÁTE MUCHOVNÍK?

Odpovedalo 34 ľudí  

Áno, pestujem ho
74%
Áno, ale len z počutia
9%
Nie, je to pre mňa novinka
18%

Návrat hore
Autor článku

11 komentárov

Ľubica Šťastná 28.06.18 07:12

ĽŠ
karma
109.00

Takýto lekvár som ešte nemala možnosť ani ochutnať, nieto ešte robiť, no veľmi rada by som to zmenila.

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 28.06.18 09:34

MB
karma
95.00

Ja som este o n om nepocula a ani o lekvare, ale urcite by som ho ochutnala.

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 28.06.18 14:08

DB
karma
110.00

muchovník nepoznám a prekvapilo ma,že plody netreba umývať. nebývajú prachové,alebo oblozené od hmyzu?

  • 0
Odpovedať

Ivana Riljaková 28.06.18 18:24

karma
100.00

Tento tip pochádza od jednej zo skúsených pestovateliek muchovníka, avšak zrejme vychádzala z predpokladu, že ide o plody kríkov, ktoré nie sú v bezprostrednej blízkosti prašných miest a tiež z predpokladu, že sa na plodoch nevyskytuje žiadny hmyz. Ak si nie ste istá, samozrejme, radšej plody pred prípravou lekváru premyte.

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 08.09.18 08:43

AS
karma
113.00

žiaľ hmyz a červíky sú skoro všade už v plodoch- minule u nás bolo plno červíkov v černiciach-ani sme to nezjedli

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 28.06.18 20:16

DB
karma
100.00

zaujímavý názov, ešte som o tom nepočula, všeličo sa veru dozviem :-)

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 05.07.18 16:21

ĽU
karma
100.00

zaujímavý recept

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 18.07.18 12:23

MR
karma
91.00

určite chutí fajn

  • 1
Odpovedať

Peter Gavlas 01.09.18 23:18

PG
karma
92.00

O muchovníku počujem prvýkrát, ale dal by som si povedať.

  • 1
Odpovedať

Marta Kendrová 07.09.18 09:49

MK
karma
91.00

Ja ho mám v záhrade, doteraz som si myslela, že je to odroda čučoriedky:)

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 08.09.18 08:40

AS
karma
113.00

rada by som mala tento ker v mojej záhrade, určite pozisťujem, kde by som ho kúpila

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Čo robiť, keď ťa chytí záchvat paniky na verejnosti? Toto je prvá pomoc!
Zdravie

Čo robiť, keď ťa chytí záchvat paniky na verejnosti? Toto je prvá pomoc!

  • 55
  • 0
  • 09.11.2019
Zdravie podľa ročného obdobia: Nevídané, ako dátum narodenia ovplyvňuje celý tvoj život!
Inšpirácie

Zdravie podľa ročného obdobia: Nevídané, ako dátum narodenia ovplyvňuje celý tvoj život!

  • 119
  • 4
  • 22.07.2019
Keď ťa úplne zradia svaly: Zisti, čo je kataplexia a čo s ňou robiť
Zdravie

Keď ťa úplne zradia svaly: Zisti, čo je kataplexia a čo s ňou robiť

  • 87
  • 1
  • 22.09.2019
TOPlist