Registrácia Prihlásenie

Recept na mascarpone: Vyrob si ho doma lacno a za pár minút


Mascarpone je talianska lahôdka, ktorá tvorí základ pre výborný dezert tiramisu, ale pridáva sa aj do rôznych zákuskov. Tento jemný smotanový syr je tiež súčasťou radu slaných receptov. Pre slovenských kuchárov má však táto pochutina jeden malý háčik – stojí veľa peňazí. To sa ale dá ľahko vyriešiť. Recept na výborné mascarpone nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Mascarpone pochádza z Lombardie (slovo mascherpa označovalo v tamojšom dialekte syr ricotta), dnes sa však vyrába po celom Taliansku. Aj keď sa mascarpone najčastejšie používa pri príprave lahodných dezertov, aj naslano vás osloví. So soľou a bylinkami sa skvele hodí napríklad k cestovinám, stačí potom už len posypať parmezánom a výborná večera je na stole.

Neprehliadni: Skús recept na nutelové rožky: Netradičná obmena vanilkových rožkov

mascarpone recept

Zdroj: Shutterstock®

Balenie mascarpone s hmotnosťou 500 gramov stojí v obchode približne 3 – 4€. Keď si ale túto lahôdku vyrobíte sami doma, vyjde vás to podstatne lacnejšie. Výroba je jednoduchá a rýchla.

Ingrediencie - na 400 g potrebujete:

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1 citrón

Okrem týchto dvoch ingrediencií sa vám ešte hodí mať poruke teplomer na varenie. Pokiaľ ho ale nemáte, nevadí, mascarpone zvládnete pripraviť aj bez neho.

Vyskúšaj: 3 recepty na sviatočný drink, ktoré musíš vyskúšať

domáce mascarpone

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy

Do hrnca nalejte smotanu a zohrejte ju na 90 stupňov Celzia. Najlepšie je použiť teplomer. Pokiaľ ho nemáte, spoznáte to tak, že sa na hladine začnú objavovať jemné bublinky. V tej chvíli pridajte do zmesi šťavu z jedného citróna. Teplotu sa snažte udržať a asi 5 minút zmes miešajte. Mala by prirodzene zhustnúť, ale žiadne vyzrážané kúsky nečakajte.

Po päťminútovom miešaní zhasnite oheň a smotanu nechajte asi 10 minút odstáť. Medzitým si pripravte misku, na ktorú položte cedidlo a vysteľte ho asi štyrmi pánskymi vreckovkami. Ak máte, môžete použiť aj kus plátna. Smotanovú zmes nalejte do sitka a všetko nechajte v chladničke cez noc odpočívať. Mascarpone máte pripravené na použitie. Takto pripravené mascarpone treba skonzumovať najneskôr do troch dní.

Tip: Odtečenú srvátku nevyhadzujte. Ak zistíte, že je mascarpone príliš husté, môžete ho zriediť práve odkvapkanou tekutinou.

Inšpiruj sa: Inšpirácia na zdobenie medovníkov: Škoda ich aj zjesť!


Návrat hore
Autor článku

11 komentárov

Soňa Krátka 28.12.19 06:23

SK
karma
117.00

Už len urobiť pokus, či sa nám to vydarí, zaujímavé.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 28.12.19 07:24

ĽŠ
karma
110.00

Domáci som ešte neskúšala, ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 28.12.19 10:17

MC
karma
108.00

Zaujímavé asi vyskúšam (keď nebude po ruke originál).

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 28.12.19 12:06

AS
karma
100.00

neviem či vyskúšam....

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 28.12.19 12:07

AS
karma
100.00

neviem či vyskúšam....

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 28.12.19 12:07

AS
karma
100.00

neviem či vyskúšam....

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 28.12.19 12:09

AS
karma
100.00

prepáčte, nejak mi blbne PC

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 28.12.19 22:51

karma
114.00

Super,vyskúšam,či sa podarí.

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 29.12.19 20:51

MV
karma
108.00

Ďakujem, vyskúšame :)

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 30.12.19 12:17

DB
karma
106.00

zaujímavé...

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 30.12.19 12:38

MF
karma
-1.00

Stojí za vyskúšanie...

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Knižný kompas 2019 vás presvedčí, že čítanie je stále SEXI
Voľný čas

Knižný kompas 2019 vás presvedčí, že čítanie je stále SEXI

  • 38
  • 0
  • 28.10.2019
Ako naštartovať svoj deň? Pomôže ti týchto 9 ranných rituálov
Inšpirácie

Ako naštartovať svoj deň? Pomôže ti týchto 9 ranných rituálov

  • 35
  • 2
  • 22.11.2019
Najčastejšie mýty o zdraví, ktorým veríš: Spôsobujú mikrovlnky rakovinu?
Zdravie

Najčastejšie mýty o zdraví, ktorým veríš: Spôsobujú mikrovlnky rakovinu?

  • 53
  • 2
  • 28.10.2019
TOPlist