Nájsť dobrý recept na vláčne a nadýchané palacinky dá niekedy zabrať. Ak patríte k tým, ktorý ho ešte stále nenašli, nájdite inšpiráciu v tomto recepte. Je z knihy Kuchárska biblia, na ktorej tvorbe sa podieľalo niekoľko šéfkuchárov. Tí síce používajú špeciálne panvice určené na prípravu palaciniek, no bude to fungovať aj na vašej obyčajnej. Netrápte sa, keď sa vám nepodarí prvých pár palaciniek. Pri ich príprave je treba myslieť aj na teplotu panvice či konzistenciu cesta.
Chutné palacinky sú obľúbeným pokrmom po celom svete. Sú to tenké placky pripravené z vaječného cesta, ktoré sa smažia na panvici. Pečenie palaciniek je skvelou voľbou na raňajky, obed, večeru alebo dokonca ako sladký dezert. Jednoduchý recept na palacinky viete pripraviť veľmi rýchlo, pričom základný recept zvládne skutočne každý! A ako urobiť dobrú palacinku? S našimi tipmi a radami jednoduchšie, ako si myslíte.
Najlepšie palacinky sú nielen sladké palacinky!
Palacinkové cesto sa skladá z jednoduchých ingrediencií, ako je múka, vajcia, mlieko, soľ a olej. Niektorí ľudia radi pridávajú do cesta aj cukor alebo vanilkový extrakt na pridanie sladkosti a chute - možnosti, ako robiť palacinky, sú preto rôzne. Dôležité je však vždy správne vymiešať cesto a nechať cesto odležať. Hotové palacinky tak budú dokonalé.
Nadýchané palacinkové cesto a pečenie palaciniek - ako na to?
Keď je cesto pripravené, naleje sa na rozpálenú panvicu a rozprestrie sa po celej ploche. Palacinky sa potom pečú z oboch strán, kým nie sú zlatisté a krehké.
Plnené palacinky je možné podávať s rôznymi náplňami, ako sú napríklad ovocné kompóty, džem, šľahačka, med, orechové maslá alebo aj slané náplne, ako je napríklad šunka a syr. Najlepšie na palacinkách je, že sú veľmi jednoduché na prípravu a dajú sa prispôsobiť podľa vašich preferencií. Sú skvelou voľbou pre rôzne príležitosti a určite potešia každého, kto je ochutná. Buďte kreatívni a vyskúšajte rôzne variácie a náplne, ktoré vám budú chutiť najviac.
Na svete je množstvo receptov na palacinky - stačí si už len vybrať!
Základný recept na palacinky
Recept (12 palaciniek):
- 125 g hladká múka
- ½ čajovej lyžičky soli (alebo len štipka soli)
- 2 rozšľahané vajcia
- 300 ml mlieka alebo mlieka s vodou
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska biblia (recenzia)
Do misky nasypeme preosiatu múku, pridáme soľ, do stredu rozbijeme vajcia. Pomaly začneme šľahať a postupne pridávame mlieko, aby vzniklo jemné cesto. V prípade potreby ho scedíme. Prikryjeme a necháme odpočívať asi 30 minút alebo celú noc. Pred pečením cesto dôkladne premiešame.
- Do panvice vložíme kúsok masla a zahrievame ho na miernom ohni, kým sa nespení.
- Roztopené maslo zlejeme do misky. Na vymastenú panvicu nalejeme naberačkou trochu cesta.
- Začneme v strede panvice.
- Panvicu dôkladne ponakláňame, aby sa cesto roztieklo po celom povrchu panvice.
- Palacinky pečieme jednu minútu kým cesto zospodu nezhnedne.
- Palacinku potom obrátime.
- Pečieme ďalších 30 sekúnd až jednu minútu, a potom palacinku vytiahneme a preložíme na tanier.
- Naplniť ich môžeme sladkým lekvárom a dozdobiť čokoládou či práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk
Aktualizované na 08.05.2024