Recept na ríbezľový sirup: Vychutnávaj si ríbezle po celý rok!

Recept na ríbezľový sirup: Vychutnávaj si ríbezle po celý rok!

Biele, červené, čierne, sladké, menej sladké aj kyslejšie, no za každých okolností plné zdravia. To sú ríbezle, ktorých sezóna je práve teraz na svojom vrchole. Ríbezle chýbajú len v máloktorej záhradke, preto je dobré zásobiť sa nimi na celý rok. A ak ste už upiekli ríbezľovú bublaninu, časť úrody zamrazili na neskôr a už máte aj plnú komoru tohtoročného ríbezľového džemu, vyskúšajte tiež chutný sirup, ktorý vám bude robiť tú pravú letnú atmosféru počas celého roka! Recept na ríbezľový sirup, ktorý vám prinášame, jednoducho musíte vyskúšať.

Pozri aj: Vyskúšaj recept na likér z Aloe vera: Jeho liečivú silu ocení každý!

červené a čierne ríbezle

Zdroj: Shutterstock®

Nech by ste sa akokoľvek snažili vymyslieť niečo, čo prekoná chuť ríbezľového sirupu a vyvolá lepšiu asociáciu na prázdniny u starých rodičov, zrejme by bola vaša snaha márna. Preto aj my zostaneme pri klasike klasík a bez akýchkoľvek nezvyčajných prísad, príchutí a variácií, vám prinášame recept na ten najklasickejší, no zato najlepší ríbezľový sirup, ktorý si budete s radosťou vychutnávať po celý rok.

sirup z ríbezlí

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Recept na ríbezľový sirup

Na prípravu budete potrebovať:

  • 2 kg ríbezlí (bielych, červených, čiernych alebo mix)
  • 1 l vody
  • 1 kg kryštálového cukru (na 2 l šťavy)
  • 2 ČL kyseliny citrónovej (na 2 l šťavy)

Postup prípravy:

Najprv ríbezle dôkladne umyte, odstopkujte a roztlačte ponorným mixérom alebo v odšťavovači. Šťavu nechajte chvíľu odstáť, aby sadol kal a po chvíli preceďte cez gázu. Prelejte šťavu do hrnca, pridajte vodu a postupne priveďte k varu, pričom penu, ktorá sa bude tvoriť na vrchu, odoberajte preč. Na miernom ohni potom šťavu ohrievajte a medzitým vsypte cukor (môžete skombinovať aj trstinový s bielym, prípadne použiť len jeden druh).

Akonáhle pridáte kyselinu citrónovú, hrniec odstavte z ohňa a šťavu opäť preceďte. Ešte horúci sirup ponalievajte do čistých fliaš a tie dobre uzavrite. Uskladnite ich na tmavom a chladnom mieste.

Prečítaj si: Grilovacie triky: Vďaka týmto v lete nepriberieš ani kilo!

na čo sú dobré ríbezle

Zdroj: Shutterstock®

Ak sa rozhodnete pripraviť si sirup z viacerých druhov ríbezlí, skúsené gazdinky odporúčajú ako najlepší a najchutnejší pomer jeden diel čiernych a štyri diely červených ríbezlí. Na úplný záver už len pripomenieme, že hoci sú ríbezle malé a možno aj trošku zatracované pre ich kyslejšiu chuť (predovšetkým tie červené), s naším telom dokážu veľké veci.

Vďaka svojmu obsahu vitamínov, stopových prvkov a minerálov, dokážu výrazne posilniť imunitu, upokojiť nervový systém a podporiť činnosť čriev. Ich pravidelná konzumácia odstraňuje kašeľ, zmierňuje príznaky reumy a podporuje pamäť. Už malá miska ríbezlí denne vám bez problémov pokryje odporúčanú dennú dávku vitamínu C.

- Anketa

Z AKÝCH RÍBEZLÍ PRIPRAVUJETE SIRUP?

Odpovedalo 1829 ľudí  

Z červených
22%
Z čiernych
67%
Zo zmiešaných
11%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Iveta Moravčíková 13.07.18 16:38

IM
karma
100.00

Ked som bola malá mali sme vela ríbezlí tak sa robil pravidelne sirup aj džem

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 14.07.18 16:26

DB
karma
114.00

sirup som ešte nerobila,ale pavidelne robím džem,ktorý chutí vynikajúco na lineckých hviezdičkách.

  • 3
Odpovedať

Milka Damašková 14.07.18 21:56

MD
karma
132.00

Ríbezlí máme dosť a tak robievame aj sirup, aj džem....ale čiernym ríbezľám sa už vyhýbam, mala som pomerne silnú alergickú reakciu z ríbezľového džúsu.

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 15.07.18 19:07

JU
karma
103.00

väčšinou z ríbezlí pripravujeme lekvar, je skvely pri pečení

  • 1
Odpovedať

Marta Kendrová 18.07.18 07:21

MK
karma
100.00

Vyskúšam:)

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 22.07.18 11:36

MR
karma
109.00

mám ich rada pre ich kyslastú chuť..

  • 1
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 04.08.18 14:34

karma
74.00

ríbezme mám rada , zvyknem ich mraziť do misiek a celu zimu používam do zdravej kaše

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní