Chutnú žemľovku od babičky mnohí z nás ešte ako deti úplne milovali. Niektorí si ju dozaista pamätajú aj zo školských jedální. Tento sladký nákyp je bežnou súčasťou slovenskej i českej kuchyne. V súčasnej dobe existuje už veľké množstvo rozličných variant žemľovky. Tradične sa však pripravuje z bieleho pečiva, ktoré sa namáča v mlieku, pričom vnútro sa zvyčajne plní nastrúhanými jablkami a tvarohom.
Môže to znieť komplikovane, no žemľovku bez problémov zvládnu ukuchtiť i menej zručné gazdinky, pretože sa na nej nedá prakticky čo pokaziť. Táto sladká pochúťka nie je časovo náročná na prípravu a ingrediencie na ňu možno nájdete i doma v špajze. Recept na žemľovku s tvarohom a jablkami, ktorú si zamilujú deti i dospelí, jednoducho nesmie chýbať v žiadnej domácej kuchárke.
Recept na žemľovku s tvarohom a jablkami
Jemne sladká, voňavá po jablkách a škorici – presne taká je žemľovka, ktorá sa spája s chuťami detstva. Patrí medzi klasické domáce dezerty, ktoré zahrejú pri srdci a potešia celú rodinu.
A keďže na jej prípravu netreba zložité postupy ani drahé suroviny, je ideálna aj na obyčajný večer či nedeľný obed. Poďme si teda ukázať, ako si pripraviť lahodnú žemľovku s tvarohom a jablkami krok za krokom!
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol TurkováIngrediencie na jablkovú žemľovku
pečivo – rožky, sendvičový chlieb alebo vianočku
jablká
hrudkový tvaroh
sušené hrozienka
kryštálový a vanilkový cukor
mlieko
vajíčka
TIP: Pri príprave žemľovky sa nemusíte zaoberať žiadnym vážením a v podstate ani množstvami jednotlivých surovín. Tento chutný nákyp sa dá celý pripraviť od oka. Všetko navyše závisí od toho, do akého veľkého plechu či zapekacej misky si žemľovku budete chcieť pripraviť.
Pri použití klasického vyššieho plechu s veľkosťou okolo 30 x 40 cm vám postačí do 10 rožkov alebo jedno balenie vianočky, asi 5 jabĺk, 3 balenia tvarohu a hrsť sušených hrozienok.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol TurkováPostup prípravy žemľovky:
- Na začiatku si v stredne veľkej miske poriadne vymiešame približne pol litra mlieka s tromi žĺtkami a dvomi lyžicami kryštálového cukru. Pridať môžeme i vanilkový alebo škoricový cukor.
- Nakrájame pečivo a následne ho v pripravenej zmesi namáčame. Buďte však opatrní, aby ste ho veľmi nepremočili. Rožky stačí nakrájať na kolieska, vianočku zase na ovály. Pri príprave žemľovky sa nemusíte obávať použiť ani staršie pečivo.
- Namočené pečivo postupne ukladáme na maslom vymastený a strúhankou vysypaný plech. Stačí len jedna vrstva, no dôležité je, aby bol súvisle pokrytý celý spodok plechu. Pečivo môžeme ešte jemne popritláčať prstami, aby sa spojilo.
- Následne umyjeme a ošúpeme jablká, nahrubo ich nastrúhame a poukladáme na pečivo.
- V ďalšej miske si vymiešame tvaroh s cukrom a dvomi žĺtkami. Pridať môžeme ešte hrozienka, tie je však vhodné najskôr nechať na pár minút napučať v horúcej vode. Pripravenú zmes potom navrstvíme na postrúhané jabĺčka.
- Ďalšia vrstva žemľovky je rovnaká ako tá prvá. To znamená, že plnku z jabĺk a tvarohu prikryjeme v mlieku namočeným pečivom.
- V takomto stave už nákyp môžeme vložiť do rúry. Žemľovku pečieme na 180 °C približne 40 minút. Vrchná vrstva pečiva by mala byť dozlatista upečená.
- Kým je žemľovka v rúre, z cukru a bielkov, ktoré nám zostali, ušľaháme tuhý sneh. Ten natrieme na upečený nákyp a dáme ho ešte dopiecť na 10 minút.
- Po miernom ochladnutí môžeme žemľovku posypať práškovým cukrom a podávať. Dobrú chuť!
Servírovacie tipy na žemľovku
Žemľovka chutí výborne hneď po vytiahnutí z rúry, keď je ešte teplá. Skvelou voľbou je podávať ju s vanilkovou omáčkou alebo lyžicou kvalitnej vanilkovej zmrzliny, ktorá sa jemne rozpustí a spojí chute.
Ak ju pripravujete na nedeľný obed či pre hostí, skúste žemľovku servírovať s čerstvou šľahačkou a posypanú škoricovým cukrom. Aj na druhý deň si zachová svoju vláčnosť – stačí ju zohriať v rúre alebo mikrovlnke.
Zaujímavé variácie receptu
Žemľovka s makom – namiesto tvarohu alebo spolu s ním pridajte do plnky mletý mak osladený cukrom a prevoňaný citrónovou kôrou.
Žemľovka s orechmi – nasekané vlašské alebo lieskové orechy dodajú koláču chrumkavosť a plnšiu chuť.
Ovocná žemľovka – namiesto jabĺk môžete použiť hrušky, marhule, slivky alebo dokonca lesné ovocie. V lete je obľúbená verzia s čerstvými jahodami.
Čokoládová žemľovka – do plnky pridajte kúsky kvalitnej horkej čokolády alebo kakao, čím sa z tradičného nákypu stane dezert pre čokoholikov.
Žemľovka s vianočkou – namiesto obyčajných rožkov použite vianočku alebo briošku, ktoré dodajú jemnejšiu a maslovejšiu chuť.
Fit žemľovka – pripravuje sa z celozrnného pečiva, nízkotučného tvarohu a rastlinného mlieka. Sladiť môžete medom či javorovým sirupom.
Bezlepková žemľovka – namiesto klasického pečiva použite bezlepkový chlieb alebo sladké pečivo vhodné pre celiatikov.
Sladká bodka na záver
Žemľovka patrí medzi tie recepty, ktoré spájajú generácie. Je jednoduchá, lacná, no zároveň nesmierne chutná a variabilná. Či už sa rozhodnete pre tradičnú verziu s jablkami a tvarohom alebo jej dáte moderný nádych čokoládou či ovocím, vždy prinesie kúsok nostalgie aj radosti na stôl.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková
Aktualizovaný článok: 23.08.2025