Registrácia Prihlásenie

Recept na žemľovku s tvarohom a jablkami: Chutí ako od babičky!


Chutnú žemľovku od babičky mnohí z nás ešte ako deti úplne milovali. Niektorí si ju dozaista pamätajú aj zo školských jedální. Tento sladký nákyp je bežnou súčasťou slovenskej i českej kuchyne. V súčasnej dobe existuje už veľké množstvo rozličných variant žemľovky. Tradične sa však pripravuje z bieleho pečiva, ktoré sa namáča v mlieku, pričom vnútro sa zvyčajne plní nastrúhanými jablkami a tvarohom.  

Môže to znieť komplikovane, no žemľovku bez problémov zvládnu ukuchtiť i menej zručné gazdinky, pretože sa na nej nedá prakticky čo pokaziť. Táto sladká pochúťka nie je časovo náročná na prípravu a ingrediencie na ňu možno nájdete i doma v špajze. Recept na žemľovku s tvarohom a jablkami, ktorú si zamilujú deti i dospelí, jednoducho nesmie chýbať v žiadnej domácej kuchárke.

Pozri aj: Bezlepková ríbezľová torta s makom: Budeš sa zalizovať až za ušami!

tradičná žemľovka

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková

Budete potrebovať:

  • pečivo – rožky, sendvičový chlieb alebo vianočku

  • jablká

  • hrudkový tvaroh

  • sušené hrozienka

  • kryštálový a vanilkový cukor

  • mlieko

  • vajíčka

TIP: Pri príprave žemľovky sa nemusíte zaoberať žiadnym vážením a v podstate ani množstvami jednotlivých surovín. Tento chutný nákyp sa dá celý pripraviť od oka. Všetko navyše závisí od toho, do akého veľkého plechu či zapekacej misky si žemľovku budete chcieť pripraviť. Pri použití klasického vyššieho plechu s veľkosťou okolo 30 x 40 cm vám postačí do 10 rožkov alebo jedno balenie vianočky, asi 5 jabĺk, 3 balenia tvarohu a hrsť sušených hrozienok.   

recept na jablkovú žemľovku

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková

Postup prípravy:

  • Na začiatku si v stredne veľkej miske poriadne vymiešame približne pol litra mlieka s tromi žĺtkami a dvomi lyžicami kryštálového cukru. Pridať môžeme i vanilkový alebo škoricový cukor.

  • Nakrájame pečivo a následne ho v pripravenej zmesi namáčame. Buďte však opatrní, aby ste ho veľmi nepremočili. Rožky stačí nakrájať na kolieska, vianočku zase na ovály. Pri príprave žemľovky sa nemusíte obávať použiť ani staršie pečivo.

  • Namočené pečivo postupne ukladáme na maslom vymastený a strúhankou vysypaný plech. Stačí len jedna vrstva, no dôležité je, aby bol súvisle pokrytý celý spodok plechu. Pečivo môžeme ešte jemne popritláčať prstami, aby sa spojilo.

  • Následne umyjeme a ošúpeme jablká, nahrubo ich nastrúhame a poukladáme na pečivo.

žemľovka s jablkami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková

  • V ďalšej miske si vymiešame tvaroh s cukrom a dvomi žĺtkami. Pridať môžeme ešte hrozienka, tie je však vhodné najskôr nechať na pár minút napučať v horúcej vode. Pripravenú zmes potom navrstvíme na postrúhané jabĺčka.

  • Ďalšia vrstva žemľovky je rovnaká ako tá prvá. To znamená, že plnku z jabĺk a tvarohu prikryjeme v mlieku namočeným pečivom.

  • V takomto stave už nákyp môžeme vložiť do rúry. Žemľovku pečieme na 180 °C približne 40 minút. Vrchná vrstva pečiva by mala byť dozlatista upečená.

  • Kým je žemľovka v rúre, z cukru a bielkov, ktoré nám zostali, ušľaháme tuhý sneh. Ten natrieme na upečený nákyp a dáme ho ešte dopiecť na 10 minút.

  • Po miernom ochladnutí môžeme žemľovku posypať práškovým cukrom a podávať. Dobrú chuť!    

Pozri aj: Podceňované melónové jadierka: Žiadny odpad, naopak, liečivý zázrak!

Zdroj foto: autorka článku


Návrat hore
Autor článku

13 komentárov

Mária Maxianová 23.08.18 07:56

MM
karma
105.00

už som dávno nerobila žemľovku, ale nastal čas jabĺk, takže to treba napraviť

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 23.08.18 13:53

DB
karma
110.00

máme radi žemľovku s jablkami,ale aj iným ovocím.je to ľahké varenie.ešte nejaká polievočka a obed je hotový.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 23.08.18 13:56

MC
karma
110.00

Už sa mi zbiehajú slinky...

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 23.08.18 17:11

MM
karma
115.00

žemľovku som už dávno nejedla. Táto vyzerá skvelo.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 23.08.18 17:47

KK
karma
106.00

ja dávam namiesto ovocia marhuľový džem

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.09.18 14:52

AS
karma
113.00

môže byť!

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 23.08.18 18:47

MZ
karma
92.00

žemľovka nepatrí medzi moje obľúbené jedlá ale táto vyzerá tak že by som si aj dala :-)

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 24.08.18 14:14

MB
karma
95.00

JAj, vyzera lakavo, ale u nas ju mam rada len ja a nik ju v rodine neje. A najlepsiu zemlovku som jedla u mojej kamaratky, vie ju vynikajucu pripravit.

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 24.08.18 22:07

ĽU
karma
100.00

vyzera dobre

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.08.18 21:48

karma
113.00

Žemľovku zbožňujeme.Robievam ju s jablkami,alebo aj s čerešňami.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.09.18 14:49

AS
karma
113.00

ja dávam na tenké plátky pokrájané jablká aj so šupkou- nie je to na závadu!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 10.09.18 21:01

JK
karma
111.00

Mňamký milujem žemlovku robievam často

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 02.10.18 14:27

MF
karma
104.00

Mňam, zajtra bude žemľovka!

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Ideálne dovolenky pre ženy: Týchto 5 druhov musí skúsiť každá z nás!
Ostatné

Ideálne dovolenky pre ženy: Týchto 5 druhov musí skúsiť každá z nás!

  • 105
  • 3
  • 06.08.2019
Čo spôsobuje albinizmus? Prejavom nie je len svetlá pokožka!
Inšpirácie

Čo spôsobuje albinizmus? Prejavom nie je len svetlá pokožka!

  • 81
  • 0
  • 05.09.2019
Nástrahy kúpania v jazerách, mori aj bazéne: Ako sa vyvarovať intímnym problémom?
Pre ženy

Nástrahy kúpania v jazerách, mori aj bazéne: Ako sa vyvarovať intímnym problémom?

  • 137
  • 1
  • 07.08.2019
TOPlist