Registrácia Prihlásenie

Recept na žerbó rezy: Dobrota, ktorú si zamiluje celá rodina


  • 212
  • 14

Tradičné žerbó rezy sú pýchou Budapešti. Vymyslel ich svetoznámy cukrár Emile Gerbeaud. Sú mimoriadne obľúbené a pečú sa po svete už 126 rokov. Žerbó rezy si vyskúšajte urobiť aj vy doma, uvidíte, že si ich zamilujete.

Autor dobrôt

Pán Emile Gerbeaud pochádzal zo Švajčiarska zo známej cukrárskej rodiny. Prax získaval po vyučení v Anglicku a v Paríži. Potom sa stal spolumajiteľom známej cukrárne v Budapešti, ktorú nakoniec prevzal a stal sa jej majiteľom. V Budapešti sa oženil a usadil. Emile Gerbeaud je rovnako autorom salónok, máčaných jazýčkov, višní v čokoláde, prvých bonboniér a mnohých iných sladkých dobrôt známych po celom svete. Cukráreň Gerbeaud je doteraz pod týmto menom v Budapešti v prevádzke a predávajú sa tam dodnes úspešne tieto rezy a iné jeho slávnej dobroty.

Cukráreň Emila Gerbeauda navštevovali králi, kniežatá, bohatí priemyselníci a magnáti. Tieto rezy sa stali tak populárnymi, že sa dodnes predávajú nielen v cukrárňach, ale pečú sa aj v domácnostiach už viac ako 126 rokov s rôznymi úpravami, a preto vkladáme originálny recept samotného autora.

Neprehliadni: Ako si vyrobiť domáci tvaroh? Vyskúšaj tiež 3 recepty na skvelé dezerty

recept žerbó rezy

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Budeme potrebovať:

Na cesto

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 1 žĺtok
  • 20 g kvasníc
  • 2 PL cukru kryštálového
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • bravčovú masť

Ešte budeme potrebovať

  • maslo na vymastenie formy
  • 300 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g marhuľového lekváru
  • 200 ml čokoládovej polevy
žerbó rezy recept

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Postup prípravy

Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme soľ a domácu bravčová masť, ktorú dobre spracujeme rukami a múkou na posýpku. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme cukor, zalejeme vlažným mliekom, premiešame a necháme v teple vykysnúť, potom pridáme do múky a s vajcom všetko spracujeme na cesto.

Cesto necháme asi 1 hodinu kysnúť pri izbovej teplote. Potom ho rozdelíme na 3 časti a každú časť vyvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika o niečo menšieho, než je hlbší plech veľkosti 35 x 25 cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na dno pekáča vložíme spodný plát cesta, ktorý nemá siahať až k okrajom plechu, pretože jeho ďalším kysnutím k okraju pekáča dosiahne.

Plát cesta potrieme polovicou marhuľovej marmelády a posypeme polovicou zmesi z orechov a cukru. Prikryjeme druhým plátom cesta a postup zopakujeme. Prikryjeme tretím plátom cesta tak, aby zakryl aj náplň.

Povrch cesta popicháme vidličkou, prikryjeme čistou utierkou, necháme kysnúť ešte 30 minút a potom vložíme piecť do rúry predhriatej na 180 ° C. Pečieme 40 minút na funkciu horný a dolný ohrev, kým bude povrch sfarbený pekne do ružovo-hneda.

Múčnik vyberieme a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky, aby sa korpus dobre vychladil. Ďalej si pripravíme čokoládovú polevu. Polevou polejeme upečený múčnik v pekáči, necháme chvíľu odstáť a odložíme stuhnúť do chladničky. Rezy žerbó po vychladnutí pokrájame na obdĺžnikové rezy a podávame.

Vyskúšajte: RECEPT: Pudingové slimáky s brusnicami – potešia každého maškrtníka!

- Galéria
1 z 5

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • 212
  • 14
Návrat hore
Autor článku

14 komentárov

Ľubica Šťastná 07.12.19 07:50

ĽŠ
karma
106.00

Rezy, ktorým odolá málokto, tiež pripravujem.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.12.19 08:07

AS
karma
100.00

náš obľúbený koláč, každý rok aj na vianoce ich pečiem. bez nich si nevieme predstaviť pohodu

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 07.12.19 13:08

AT
karma
109.00

Výborný trvácny koláč, babka piekavala s domacim malinovym lekvarom :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 07.12.19 15:51

SK
karma
113.00

Priznávam, doteraz som ho nepoznala.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 07.12.19 23:22

karma
110.00

Mňam,vyzerá úžasne.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 08.12.19 19:07

DB
karma
105.00

tento koláčik mám veľmi rada, najlepší je tak po 2 dňoch keď sa chute prepoja

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 08.12.19 22:28

MV
karma
108.00

Aj my pečieme každý rok, jeden z mojich najobľúbenejších koláčov :-)

  • 0
Odpovedať

Imrich Majoroš 08.12.19 23:09

IM
karma
-1.00

U nás tradične každý rok.

  • 0
Odpovedať

Ing. Silvia Majorosova 09.12.19 16:31

ISM
karma
-1.00

Už sa neviem dočkať! :)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 10.12.19 11:44

MF
karma
-1.00

Mňam, dobrotka...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.12.19 18:17

MM
karma
117.00

veľa som o nich počula i čítala, ale priznám sa, ešte nepiekla, je čas, napraviť to

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 13.12.19 09:14

AB
karma
100.00

stará dobrá klasika

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 17.12.19 20:00

MZ
karma
-1.00

toto je klasika ktorá nikdy neomrzí... máme ich veľmi radi

  • 0
Odpovedať

Kristína Dická 19.01.20 12:20

KD
karma
-1.00

Máme ich veľmi radi, robíme ich každé Vianoce :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Čaj z majoránky – babičkin liek na všetko?! Sleduj, čo dokáže!
Zdravie

Čaj z majoránky – babičkin liek na všetko?! Sleduj, čo dokáže!

  • 40
  • 7
  • 25.02.2020
Si agresívny vodič? Rozčuľovanie sa za volantom má následky!
Inšpirácie pre sebarozvoj

Si agresívny vodič? Rozčuľovanie sa za volantom má následky!

  • 108
  • 3
  • 05.02.2020
Sebarozvoj s koučkou: Ako zvládať krízu? Skús to hlavou!
Inšpirácie pre sebarozvoj

Sebarozvoj s koučkou: Ako zvládať krízu? Skús to hlavou!

  • 40
  • 0
  • 26.03.2020
TOPlist