Recepty šéfkuchárov - tradične po košicky

Recepty šéfkuchárov - tradične po košicky
  • 29.05.2015
  • Kavickari. sk

Oprášte pri nedeľnom obede spomienky, tentokrát s legendárnou reštauráciou Carpano v historickom srdci Košíc.

Tradičný trhanec vás vráti do čias detstva a babičkinej kuchyne, pestrofarebné rizoto pripomenie, že nadišla voňavá jar a rybacími bagetkami sa zavďačíte každému hosťovi.

1. Zeleninové rizoto s vôňou diaľok

SUROVINY (1 porcia) :

1 strúčik cesnaku,  3 – 4 ružičky karfiolu, 3 – 4 ružičky brokolice, 1 vajíčko, 150 gramov jazmínovej ryže, ¾ papriky (červená, zelená, žltá), 1 mrkva

POSTUP:

Na olivovom oleji speníme cesnak, pridáme brokolicu a karfiol natrhané na ružičky a spolu s cesnakom orestujeme ale aby nestratili farbu. Pridáme rozšľahané vajíčko a vopred uvarenú jazmínovú ryžu. Ryžu prudko orestujeme na panvici, pridáme mrkvu najemno nakrájanú na pásiky, tri druhy papriky kvôli farebnosti. Na prudkom ohni opražíme, zarestujeme do ryže. Nakoniec posypeme čerstvým koriandrom.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

2. Chuťovka pre hostí – rybacie bagetky

SUROVINY (4 porcie = 4 bagetky):

350g pstruha (50g pstruha pre 1 porciu), 1 bageta, 1 – 2 kúsky vykosteného kapra (50 g kapra pre 1 porciu), 3-4 kapari, 1 malá cibuľka, 1,0 dcl jogurt, kôpor podľa chuti

POSTUP:

Pozdĺžne na polovicu rozrežeme bagetu a z každej strany jemne opražíme na oleji. Na pare v rúre pripravíme vykosteného pstruha, polovicu nakrájame nadrobno a zmiešame s kapari a cibuľkou. Druhú polovicu pstruha nasekáme nadrobno a zmiešame s jogurtom a kôprom. Položíme na bagetky.

Kapra vykostíme, nakrájame najemno na pásiky, obalíme v kukuričnom šrote a vypražíme na oleji. Položíme na bagetku, pokvapkáme citrónom. K bagetkám servírujeme zeleninovú oblohu.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

3. Rýchla večera – tvarohovo-kôprový trhanec

SUROVINY:

200g múky, 1 vajíčko, štipka soli, kôpor podľa chuti, 100g tvaroh

POSTUP:

Domáce cestoviny pripravíme ako klasické rezance – cesto rozvaľkáme a narežeme na atypické trojuholníky alebo podobné tvary. Na panvicu vložíme tvaroh, prehrejeme na masti (vhodnejšia než olej) a zmiešame s kôprom. Potom pridávame čerstvo vyvarené cestoviny, ktoré s tvarohom a kôprom poriadne premiešame. Dozdobíme kôprom.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Menu pripravil: Miroslav Hužvár, šéfkuchár reštaurácie Carpano

Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk

Zdrojwww.kavickari.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Martina Zahoranová 29.05.15 14:40

MZ
karma
92.00

ten posledný receptík môže byť - aj by som si dala :-)

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 22.09.15 15:38

MR
karma
-1.00

tie rybacie bagetky môžu byť vynikajúce

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 04.01.18 19:45

karma
94.00

najviac ma oslovili rybacie bagetky

  • 0
Odpovedať

Mária Michalíková 31.12.20 17:33

MM
karma
-1.00

skvelé recepty

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 12.11.21 11:20

KS
karma
133.00

Neviem aké jedlo je typické pre Košice, ale to rizoto by som si hneď dala, nakoľko rizoto je moje naj jedlo :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní