Chrumkavé okra hranolčeky: Chutná a zdravá zelenina na tanieri

Chrumkavé okra hranolčeky: Chutná a zdravá zelenina na tanieri

Poznáte okru? Možno je to pre vás neznáma zelenina, ale oplatí sa po nej poobzerať v obchodoch, pretože okra je plná vitamínov.

Ak vám nič nehovorí pojem okra, tak možno skôr túto zeleninu budete poznať ako ibištek jedlý. Vzhľadom pripomína malé papričky zelenej farby, ktoré dosahujú dĺžku do 10 centimetrov.

Tento málo známy plod je plný vitamínov, najmä vitamínu A, B6, vitamínu C a K. Samozrejme, obsahuje aj minerály, a to najmä železo, vápnik a horčík. Z jeho účinkov sa spomínajú predovšetkým pozitívne vplyvy na tráviaci trakt. Údajne ide aj o prírodný liek na cukrovku. Pôsobí proti voľným radikálom, a to vďaka obsiahnutým antioxidantom. Podporuje imunitný systém a rovnako pôsobí aj detoxikačne.

Ak na túto zeleninu natrafíte niekde v obchode, tak si ju pripravte na spôsob chrumkavých hranolčekov.

Odporúčame: Domáce rezance s makom: Rokmi overená klasika

okra hranolčeky

Zdroj: pinterest.com/runtothekitchen/

Na okra hranolčeky potrebujete:

  • 280 g zeleniny OKRA
  • 1¼ šálky rastlinného oleja
  • 2 veľké vaječné bielky
  • 100 g ryžovej múky
  • 3 lyžice kari korenia
  • 1 lyžicu čili
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžicu mletého koriandra

Postup

  1. Okru rozrežte pozdĺžne a každú polovicu prerežte ešte na polovicu. Teda, narežte okru na štvrtiny, aby ste získali hranolčeky.
  2. Dajte si vyhriať rúru na 220 °C. Pripravte si 2 plechy na pečenie, potrite ich olejom a vložte do rúry, aby sa olej zohrial.
  3. Vo veľkej miske vyšľahajte bielky, kým nebudú spenené. Pridajte okru a miešajte dovtedy, kým sa neobalia všetky hranolčeky. V extra miske zmiešajte ryžovú múku, kari korenie, čili, soľ a mletý koriander. Touto suchou zmesou posypte okru a premiešajte tak, aby sa v zmesi obalila.
  4. Vyberte plechy z rúry a preložte okru. Opäť vložte do rúry a pečte 10 minút. Následne ich otočte a pečte do chrumkava ďalších 5 až 7 minút. Po dopečení nechajte na plechu niekoľko minút vychladnúť.  
  5. Naservírujte na tanier, posypte čerstvým nasekaným koriandrom a podávajte. Odporúčame k hranolkám dresing z jogurtu, citrónovej šťavy a koriandra.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Horáčková 05.10.22 14:47

SH
karma
123.00

zaujímavé, okru nepoznám...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní