Domáce slivkové čatní (chutney): Kúsok Indie u každého doma

Domáce slivkové čatní (chutney): Kúsok Indie u každého doma

Čo so všetkými tými slivkami, ktoré sa vám v tomto roku urodili? Marmeláda je klasika, zavárané slivky sú už passé, no také čatní je svojou chuťou rozmanité a hodí sa k množstvu rôznych druhov jedál. Čatní, inak známe ako chutney, predstavuje akúsi indickú omáčku alebo marmeládu, ktorá má zaujímavú pikantnú chuť. Čatní sa pripravuje zo zmesi korenia, ovocia alebo zeleniny, byliniek a obvykle sa podáva ako príloha k mäsu. Častokrát býva aj súčasťou vegetariánskej kuchyne.

Kým u nás si čatní môžeme kúpiť v hotovej forme, v Indii si ho najčastejšie pripravujú čerstvé, často zo sezónnych plodín. Tak môžete natrafiť na spektrum najrôznejších chutí – od ostrej a pikantnej po lahodnú a sladkú. Predstavte si všetky možné kombinácie sveta – tradičné i netradičné. Rôzne kombinácie zeleniny nasladko či ovocia s pikantnou dochuťou. Dokonalé! Skúste tento rok spotrebovať svoju úrodu sliviek aj trochu inak a spravte si túto tradičnú indickú pochúťku.

slivkové chutney

Zdroj: Shutterstock®

Na slivkové čatní potrebujeme:

  • 1 kg sliviek
  • 2 cibule
  • 2 lyžice masti
  • 5 lyžíc trstinového cukru
  • 2 bobkové listy
  • 1 celú škoricu
  • 6 klinčekov
  • 1 badián
  • 1 dcl jablčného octu
  • ½ lyžičky zázvoru
  • soľ podľa chuti

Vo veľkom hrnci s nepriľnavým povrchom si rozohrejeme masť, na ktorú dáme opekať na „polkolieska" nakrájanú cibuľu. Cibuľu si opečieme dozlatista a následne k nej pridáme korenie (bobkový list, škoricu, klinčeky, badián i zázvor) a necháme ho rozvoniať. Ak máte radi pikantnejšiu a ostrejšiu chuť, tak do čatní pridajte aj čili korenie.

Medzitým si odkôstkujeme všetky slivky. K cibuli a koreniu pridáme vykôstkované slivky a necháme variť približne 30 minút. Ak by sa vám zdalo, že sa vám slivky pripaľujú, tak pridajte trošku vody.

Po pol hodine k slivkám pridáme jablčný ocot a trochu soli. Necháme prevrieť, zasypeme cukrom a za stáleho miešania necháme cukor roztopiť. Čatní varíme ešte približne 10 až 15 minút. Hotové čatní premiestnime do sklenených pohárov, zavrieme a obrátime hore dnom. Ak chcete, aby vám domáce čatní vydržalo dlhšie, tak ho odporúčame sterilizovať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Iveta Moravčíková 27.08.21 12:59

IM
karma
100.00

škoda, že u nás už slivky končia sezonu už na stromoch nie su ešte minulý týžden boli robila som slivkové gule

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 31.08.21 08:02

karma
113.00

Tak veru, je to škoda. Ale oplatí sa receptík uložiť si a pustiť sa do prípravy čatní budúci rok ;)

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 06.11.21 18:52

karma
106.00

Slivkové čatní som robila minulý rok. Mali úspech, recept som našla tiež na nete.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní