Skvelý recept na yorkshirský puding: Táto britská lahôdka ťa dostane svojou krehkosťou

Skvelý recept na yorkshirský puding: Táto britská lahôdka ťa dostane svojou krehkosťou

Čo je yorkshirský puding? Možno by ste čakali, že je to sladká pochúťka, ktorá sa pripravuje aj u nás. Mlieko a pudingový prášok a puding je hotový. Avšak, yorkshirský puding je úplne iný a v podstate s pudingom nemá ani nič spoločné.

Je to slaný pokrm, ktorý sa pripravuje z jednoduchej zmesi vajec, mlieka a múky. Pôvodne sa však  pripravoval aj z výpeku z pečeného mäsa, avšak v mnohých moderných receptoch sa namiesto neho používa maslo alebo olej.

Yorkshirský puding má svoj charakteristický vzhľad, ktorý pripomína akúsi nádobku. Vďaka tomu sa často používa na servírovanie omáčok k mäsu. Ide teda o prílohu k pokrmu, ktorá je rovnako chutná aj ako predjedlo.

Pozri aj: Osviežujúce a lahodné: Nepečené ovocné tiramisu plné čerstvosti a slasti

Recept na yorkshirský puding:

  • 3 vajcia
  • 1 šálka mlieka
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 lyžice masla

Postup prípravy:

  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • V stredne veľkej miske vyšľahajte vajíčka s mliekom
  • Postupne vmiešajte múku.
  • Pripravte si formu na muffiny a rozdeľte do nej maslo. Do každého „otvoru“ dajte kúsok.
  • Formu vložte do predhriatej rúry a nechajte maslo rozpustiť a chvíľku ho pečte – približne 2 až 3 minúty.
  • Plech vyberte z rúry a rozdeľte pripravené cesto.
  • Formu vráťte späť do rúry a pečte približne 5 minút. Následne teplotu znížte na 175 °C a pečte dozlatista – približne 25 minút.  
  • Hotový yorkshirský puding podávajte.

Ako si yorkshirský puding vychutnať?

Tradične sa yorkshirský puding pripravoval len k pečenému hovädziemu mäsu. Avšak, postupne mu nachádzali aj iné možnosti využitia. Teda, pripravovali si ho k rôznym pokrmom.

Jedným z tipov, je britské jedlo známe ako Toad in the Hole. Ide o párky upečené vo vnútri yorkshirského pudingu a poliate omáčkou.

Yorkshirský puding si však môžete dopriať aj na raňajky. Obzvlášť sa hodí k tým anglickým. To znamená, že ho môžete zapiecť spolu so slaninou a fazuľou. A podávať spolu s volským okom a paradajkami.

Chcete potešiť svoje chuťové bunky? Tak v tom prípade si pripravte yorkshirský puding vo väčšej nádobe, do stredu vložte camembert a dajte zapiecť. K tomu pripravte brusnicovú omáčku a o obed či večeru máte postarané.

Ak sa rozhodnete spraviť ho vo väčšej verzii, tak ho naplňte napríklad nakrájanými šampiňónmi, slaninou alebo šunkou a posypte strúhaným syrom.

Čo poviete na yorkshire pizza puding? Vyskúšajte novú verziu pizze. Do tohto „koláča“ vložte všetko to, čo máte radi na pizzi.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní