Tekvicové rizoto s parmezánom

Tekvicové rizoto s parmezánom
  • 27.09.2014
  • Lucia Hausknechtová

  • 23
  • 4

Okrem babieho leta, opadaných listov či chladných rán prináša jeseň aj nové chute do našich kuchýň. Jednu z týchto chutí môžete objaviť aj v tekvici, ktorá je v tomto období najrozšírenejšou. Tekvíc nájdeme na trhu niekoľko druhov. Známa je tekvica Hokkaido, ktorá sa používa do polievok alebo maslová tekvica vhodnejšia do zákuskov či koláčov. 

Tekvica ako iná zelenina taktiež prospieva nášmu zdraviu. Pozitívne pôsobí na choroby obličiek, znižuje hladinu cholesterolu a olej z nej zabraňuje padaniu vlasov či lámavosti nechtov.  Ak ste doteraz experimentovali v kuchyni len s tekvicovou polievkou, mali by ste vyskúšať toto tekvicové rizoto, ktorého chuť by sa dala nazvať tou jesennou. 

Ingrediencie ( 2 porcie):

  • 300 g maslovej tekvice
  • 160 g ryže (najideálnejšie arborio)
  • 20 g masla
  • 20 g parmezánu
  • 8 dcl zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ

Odporúčame prečítať: Varíme z tekvice

Tekvicové rizoto s parmezánom

Zdroj: Shutterstock®

Ako prvé nakrájame tekvicu na malé kocky a cibuľu pokrájame nadrobno. V hrnci na lyžici olivového oleja opečieme polovicu nakrájanej cibule a polovicu nakrájanej tekvice. Po pár minútach podlejeme 2 dcl zeleninového vývaru a necháme dusiť 20 minút, aby sa tekvica úplne uvarila. Medzitým v druhom hrnci na lyžici olivového oleja opražíme druhú polovicu cibule a tekvice.  Po niekoľkých minútach pridáme ryžu a pár minút pražíme znova.

Odporúčame prečítať:  30 najzdravších potravín     To pravé orechové!

Teraz pridáme 6 dcl zeleninového vývaru a varíme 10 minút pod pokrievkou. Keď sa v prvom hrnci uvarila tekvica, buď vidličkou alebo mixérom z nej spravíme jemnú kašu. Tú pridáme k ryži, a varíme ďalších 7 – 8 minút pod pokrievkou. Nakoniec pridáme maslo, nastrúhaný parmezán, premiešame a pár minút necháme odstáť.  Pri podávaní môžeme dozdobiť syrom a bazalkou.

                                                                                                                                                                     Dobrú chuť!

Zdroj foto:  www.luci.sk


  • 23
  • 4
Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Martina Zahoranová 27.09.14 18:10

MZ
karma
92.00

tekvicu máme veľmi radi na rôzne spôsoby ale tekvicové rizoto som ešte nerobila - určite vyskúšam, už teraz sa mi zbiehajú slinky

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 28.09.14 19:58

karma
-1.00

rýchlo spravené,zdravé a určite aj chutné

  • 0
Odpovedať

Antónia Vattaiová 16.10.14 21:51

AV
karma
-1.00

To môže byť veľmi dobré. Musím vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 21.10.14 14:26

ľO
karma
-1.00

priam výborný pokrm a pritom nemusím stráviť v kuchyni veľa času

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Dezerty

Čučoriedkový koláč bez cukru (cheesecake) pre víkendových hostí: Určite ním nepohrdnú

  • 67
  • 5
  • 28.08.2020
Mäsité jedlá

Mäsové koláče z lístkového cesta: Síce trochu netradičné, ale ich chuť je famózna!

  • 1
  • 7
  • 07.09.2020
RECEPTY

Nevieš, čo s úrodou sviežich ríbezlí? Skús domáci ríbezľový sirup!

  • 126
  • 6
  • 06.08.2020
TOPlist