Pór je pomerne nenápadnou zeleninou, ktorú mnohí prehliadajú. Mohlo by sa totižto zdať, že v kuchyni sa z neho vyčarovať toho veľa nedá. To je však veľký omyl! Na prekvapenie sa dá pridávať do rôznych pokrmov, ktorým dodá skutočne jedinečnú a príjemne ostrú chuť. Má však zároveň jemnejšiu chuť ako iné druhy cibuľovej zeleniny, či už cibuľa alebo cesnak. Pór je vhodný do rozličných polievok, omáčok, hodí sa do ázijských jedál, cestovín a podobne. Ak nemáte vo zvyku pripravovať jedlá, v ktorých hlavnú rolu zohráva práve pór, je čas to napraviť. Dnes vám prinášame inšpiráciu na celé pórové menu. Pozostáva z pórovej polievky, cestovín a koláča, ktorý síce nie je sladký, no na ktorom si rozhodne pochutíte.
Prečo variť z póru?
Okrem toho, že z póru sa dá vykúzliť mnoho chutných jedál, nesmieme tiež zabúdať na to, že táto zelenina je zdraviu prospešná. Viete, ktoré dôležité živiny, vitamíny a minerálne látky sa v póre ukrývajú? Obsahuje v menšom množstve bielkoviny, telu doplní aj cennú vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev. Pór je bohatý na viaceré vitamíny skupiny B, napríklad vitamín B5, čo je kyselina pantoténová, alebo aj vitamín B9, teda kyselinu listovú. Nájdeme v ňom aj slušné množstvo vitamínu C, ďalej draslík, horčík či zinok. Pór má priaznivý vplyv na tráviaci systém a je ľahko stráviteľný. Podporuje tiež zdravie očí, a to vďaka obsahu dôležitých karotenoidov – luteínu a zeaxantínu. Okrem toho ide o skutočne nízkokalorickú zeleninu, ktorú je možné do stravy zahrnúť aj pri redukcii váhy. A čo z neho v kuchyni vyčarovať? Skúste lahodný pórový krém, jednoduché smotanovo-pórové špagety a chuťovo dokonalý bryndzový koláč s pórom a slaninkou!