Recept na domáce salko, ktoré je lepšie ako to z obchodu

Recept na domáce salko, ktoré je lepšie ako to z obchodu

  • 47
  • 7

Zahustené sladené mlieko alebo inak povedané aj SALKO, je tou pochúťkou, ktorú mnohí z nás dokážu z konzervy vyjedať lyžicou a zajedať čerstvými jahodami alebo čokoládovými trubičkami. Pochúťka, ktorej sa nedá veľmi odolať. Dokonca sa využíva aj pri pečení rôznych koláčov alebo ako poleva na domácu zmrzlinu, lievance, palacinky či rôzne bábovky.

Už len pri pomyslení na toto tečúce zahustené mlieko nám tečú slinky. No čo robiť v prípade, ak ho nemáte po ruke a do obchodu sa vám ísť nechce? Ak si chcete dopriať túto sladkú bombu, tak si ju môžete aj sami doma pripraviť. Vyskúšajte tento tradičný recept, ktorý si môžete trošku upraviť a urobiť si tak karamelové alebo čokoládové salko. Ktorej variante dáte prednosť?

Odporúčame: RECEPT: Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou

domáce salko

Zdroj: Shutterstock®

Recept na klasické domáce salko

  • 600 ml mlieka
  • 200 gramov cukru
  • 40 gramov masla

V hrnci zmiešame všetky dané suroviny a za stáleho miešanie zahrievame. Postupne necháme bublinkovať až kým nám zmes nezhustne. Trvá to približne 30 minút. Následne odstavíme a prelejeme do nádoby, kde salko ešte zhustne.

domáce karamelové salko

Zdroj: Shutterstock®

Recept na karamelové salko

  • 200 gramov cukru
  • 600 ml mlieka

Pri karamelovom salku si najskôr dáme do hrnca cukor, ktorý necháme skaramelizovať a následne pridáme mlieko. A tu už postupujeme ako pri klasickom salku. Necháme variť, až kým nám zmes nezhustne.

Pri čokoládovom salku nahradíme časť cukru čokoládou. To znamená, že namiesto 200 gramov cukru použijeme len 100 gramov cukru a 100 gramov čokolády. Pri jeho varení postupujeme tak ako pri karamelovom salku. Na začiatku však v hrnci necháme roztopiť cukor spolu s čokoládou.

Zaujme ťa: RECEPT: Najlepšie palacinky 3:2:1, ktoré sa nelepia a vždy vyjdú


  • 47
  • 7
Návrat hore
Autor článku

7 komentárov

Daniela Bieliková 10.08.20 11:36

DB
karma
142.00

Dobrý nápad na prípravu salka

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 10.08.20 14:45

KK
karma
129.00

to určite vyskúšam, potrebné suroviny mám doma vždy poruke

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.08.20 17:33

MM
karma
127.00

toto je super, netreba hneď utekať do obchodu

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 10.08.20 19:39

karma
128.00

juuuuj salko je mňamka, ale neskutočný sacharidový a tukový masaker - bomba plná cukru :) no iste, že je lepšie pripraviť si ho doma z vlastných surovín a bez E-čok

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 10.08.20 21:23

karma
133.00

Áááách,ale mi tečú slinky :-D Len opatrne s množstvom zjedeného Salka :-)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 11.08.20 05:02

ĽŠ
karma
111.00

Určite vyskúšam, ďakujem za recept!

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 11.08.20 17:44

LV
karma
138.00

Tak domáce salko som ešte nerobila.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Raňajky

Na raňajky aj večeru: Lahodná cuketová omeleta s ricottou je hotová raz-dva!

  • 137
  • 7
  • 03.09.2020
Dezerty

Čučoriedkové tiramisu so škoricou: Jednoduchý dezert v pohári pre maškrtníkov!

  • 111
  • 7
  • 20.08.2020
Bezmäsité jedlá

Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím: Netradičné a vynikajúce!

  • 96
  • 5
  • 24.10.2020
TOPlist