Aké sú najčastejšie úrazy bábätiek? Rodičia, takto im zamedzíte!

Aké sú najčastejšie úrazy bábätiek? Rodičia, takto im zamedzíte!

Prvé mesiace života dieťatka sú zväčša pomerne pokojné, aspoň čo sa pohybu týka. Táto idylka však, milí budúci alebo čerství rodičia, končí, keď sa dieťatko začne pretáčať a následne aj plaziť. Následne prichádza štvornožkovanie u dieťaťa, prvý sed a prvé kroky. Zrazu je preň objavovanie nových zákutí jeho domova novou výzvou, do ktorej sa púšťa úplne nekontrolovateľne a bezhlavo, a to každú minútu každého jedného dňa. Bezpečie bábätka tak zostáva na nás rodičoch, ktorí musia zamedziť tomu, aby ich dieťa okúsilo, aké sú najčastejšie úrazy bábätiek v domácnosti.

Pády, pády a zasa pády

Možno sa pýtate, aké vlastne sú tie najčastejšie úrazy bábätiek. Sú to odreniny, najrôznejšie úrazy hlavy, otvorené rany či popáleniny. Štatisticky ich spôsobuje najčastejšie padajúci nábytok či predmety, no veľké percento úrazov (viac ako 50 percent) spôsobujú aj pády detí ako také. Sú tu však aj ďalšie úrazy, ktoré sa neraz stávajú až smrteľnými. Ide napríklad o utopenie, udusenie, otravu a už spomínané nebezpečné popáleniny.

Inšpiruj sa: Je trestanie detí správna forma výchovy? Experti v tom majú jasno

pád bábätka

Zdroj: Shutterstock®

Bezpečnosť nadovšetko

Vieme, znie to naozaj hrozivo. Žiadny rodič nechce, aby ich dieťatko trpelo a situácia sa stáva obzvlášť nepríjemnou a obtiažnou, ak sme tomu mohli vopred zamedziť. Aj preto sme pre vás pripravili zoznam základných bezpečnostných opatrení, ktorými môžete šance úrazu bábätka vo vašej domácnosti znížiť na minimum.

- Tipy, ako vytvoriť bezpečný domov pre bábätko
1 z 6

Opatrenia pred utopením

Aj keď si to možno neuvedomujeme, bábätko sa doslova dokáže utopiť aj v kaluži vody. Práve preto je váš záchod, vaňa, bazén, prípadne iná nádoba s vodou skutočné riziko. Záchody by preto mali mať bezpečnostné uzatváranie, vo vani by ste mali mať protišmykovú podložku či iné bezpečnostné sedenie pre dieťatko. Bazény (aj tie detské) musia byť patrične ohradené.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 15.08.20 07:15

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobré rady; bezpečnosť nadovšetko!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní