Recept na Gaštanové brownie

Recept na Gaštanové brownie
  • 17.10.2016
  • Jarkapecie .sk

    • Zdieľaj:
  • 17
  • 7

Jesenné chute, farby a vône ma fascinujú, v lese a aj v kuchyni. Všetko hýri farbami a rovnako ani dnes to nebude inak. Tentokrát sa môžete inšpirovať a dokonca si sami vytvoriť jesennú tortičku s gaštanmi. Gaštanové brownie doplnené dávkou čokolády je neodolateľné. Kyslastá svieža chuť mascarpone zjemňuje sladkú chuť a verte mi, že je ťažké odolať ďalšiemu kúsku.


Torta je prirodzene bezlepková – múku nahrádzajú gaštany. Jej príprava je jednoduchá - po upečení v tortovej forme je korpus pekne nadýchaný, ale pri chladnutí sa stred “prepadne” a okraje ostanú vyvýšené. Nie je to chyba pečenia, brownie je jednoducho také a vzniknutú priehlbinku vyplníte mascarpone krémom. Na ozdoby som použila malé sladké figy, pár zrniek granátového jablka a žlté guličky physalisu.

Odporúčame tiež: Recept na tekvicové muffiny s goji

Recept na Gaštanové brownie

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu budete potrebovať:

  • 250 g masla
  • 150 g horkej kvalitnej čokolády
  • 250 g gaštanového pyré
  • 4 vajcia
  • 80 g trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 60 ml šľahačky
  • 250 g mascarpone
  • 100 g hustej kyslej smotany
  • ovocie na ozdobu podľa výberu


Maslo a horkú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a nechajte mierne vychladnúť. Nádoba s maslom a čokoládou sa nesmie dotýkať vodnej hladiny pri zohrievaní. Z vaječných bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Vaječné žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny. Gaštanové pyré (s cukrom) vymiešajte s rumom a smotanou a pridajte ho do žĺtkovej hmoty. Potom pridajte čokoládovú zmes, dobre premiešajte (nešľahajte) a na záver po častiach zľahka vmiešajte sneh z vaječných bielkov. Cesto dajte do tortovej formy, na dno ktorej ste dali papier na pečenie.

Pečte pri teplote 170°C cca. 45 minút. Brownie nechajte vychladiť aspoň pol hodinu v rúre pri otvorených dvierkach. Následne nechajte brownie úplne vychladiť. Mascarpone vymiešajte s kyslo smotanou a natrite vychladený korpus.

Odporúčame tiež: Jeden deň s tekvicou - 5 výborných receptov


    • Zdieľaj:
  • 17
  • 7
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Zuzana Beranková 20.10.16 10:18

ZB
karma
-1.00

musím vyskúšať, už mi chýba len gaštanové pyré :-)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.10.16 20:50

AK
karma
117.00

vyzerá to lákavo

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 28.10.16 14:39

IG
karma
-1.00

Milujem gaštanové pyré :) a recept vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 13.11.16 19:13

karma
93.00

mňaaam

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 11:10

MZ
karma
-1.00

Určite vyskúšame, pre zmenu :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:39

JS
karma
-1.00

skvelé farebné

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:39

JS
karma
-1.00

treba as o to pokúsiť

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Gratinované zemiaky na panvici: Raz vyskúšaš a inak ich robiť nebudeš
Bezmäsité jedlá

Gratinované zemiaky na panvici: Raz vyskúšaš a inak ich robiť nebudeš

  • 237
  • 6
  • 15.02.2021
Najlepšia zemiaková kaša s mascarpone: Inú už robiť nebudeš!
Bezmäsité jedlá

Najlepšia zemiaková kaša s mascarpone: Inú už robiť nebudeš!

  • 115
  • 4
  • 17.01.2021
Jablková bábovka, ktorá sa nedá pokaziť: Chutí vždy perfektne!
Dezerty

Jablková bábovka, ktorá sa nedá pokaziť: Chutí vždy perfektne!

  • 123
  • 11
  • 01.03.2021
TOPlist