Lasagne emiliane od dvoch gurmánov

Lasagne emiliane od dvoch gurmánov
  • 09.11.2014
  • Lucia Hausknechtová

  • 96
  • 8

Ak radi skúšate nové recepty a talianska kuchyňa je vám blízka, zabudnite na tradičné Spaghetti Carbonara a vyskúšajte pravé talianske lazane. V kuchyni strávite pravdepodobne viac času ako zvyčajne, ale ak viete oceniť dobré jedlo, tak sa to určite oplatí. Recept je z  kuchárskej knihy Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko.

Ako pri každom jedle, aj tu platí zásada, že dobré jedlo vznikne z dobrých a kvalitných surovín. Na rôzne náhrady syrov či kečupy z fľašiek rýchlo zabudnite. Taliani na svoje syry nedajú dopustiť a preto do lazaní patrí parmezán, ktorý im dodá špecifickú chuť. Rovnako ako krájané paradajky, ktoré nemajú byť nahradené kečupmi. Ingrediencie veľmi ľahko zoženiete v obchodoch a ak budete postupovať podľa receptu, môžete uvariť rovnako chutný obed ako sa podaril mne.

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko (recenzia)

Recept (4 porcie):

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa, pokrájaná nadrobno
  • 1 menšia mrkva, pokrájaná nadrobno
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • 400 g konzerva krájaných paradajok + voda z vypláchnutia z konzervy
  • 8 – 10 plátkov sušených lazaní
  • 80 g parmezánu, čerstvo postrúhaného

Biela omáčka:

  • 60 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 20 g parmezánu

Odporúčame prečítať: Napečené s láskou 2 (recenzia)

Lasagne emiliane

Zdroj: Shutterstock®

Bolonská omáčka: Vo väčšom hrnci ohrejeme olej a dáme na niekoľko minút pražiť cibuľu a mrkvu. Pridáme mäso, miešame a pražíme dohneda. Osolíme. Pridáme pokrájané paradajky a trocha vody, teplotu zmiernime, hrniec zakryjeme a opatrne varíme 2 hodiny, pričom zmes občas premiešame.

Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.

Biela (bešamelová) omáčka: V menšom hrnci opatrne roztopíme maslo. Vmiešame múku. Potom pomocou drevenej varešky postupne, po malých dávkach rovnomerne vmiešavame mlieko, aby zmes zostala homogénna. Miešame a stále ohrievame, kým nevznikne hustejší krém. Odložíme zo sporáka, pridáme parmezán a dochutíme soľou a korením.

Na dno ohňovzdorného pekáča (22x26cm) rozotrieme trocha bolonskej omáčky. Na mäso nakladieme vrstvu lazaní, opäť trocha bolonskej omáčky, ktorú zakryjeme bielou omáčkou a malým množstvom postrúhaného parmezánu. Tak pokračujeme s vrstvením, až kým nespotrebujeme všetky zložky, pričom navrchu má byť biela omáčka posypaná parmezánom. Pečieme v rúre asi 35 až 40 minút do zlatohneda. O niekoľko minút po vybratí z rúry môžeme podávať.

 

Dobrú chuť!

 

Kuchárku Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko si môžete zakúť na BUX.sk - bežná cena 19,90€ - tu v zľave za 18,51€.

Zdroj foto: www.luci.sk


  • 96
  • 8
Návrat hore
Autor článku

8 komentárov

Martina Zahoranová 09.11.14 13:45

MZ
karma
92.00

lasagne som ešte nikdy nerobila tak asi je najvyšší čas ich skúsiť - určite je to veľká dobrota

  • 0
Odpovedať

Andrea Vidová 09.11.14 19:10

AV
karma
-1.00

lasagne sme už robili také mäsové,jedla som aj čisto zeleninové a chutia mi všetky.Kludne hocikedy..

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 10.11.14 09:19

MB
karma
100.00

Lasagne zboznujem a chutia mi uz len tie ktore si urobim sama :)

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 11.11.14 17:52

karma
107.00

moje lasagne byly ubohé, asi jsem neměla ten správný recept

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 12.11.14 14:27

MS
karma
73.00

lasagne mám veľmi rada a rada skúšam ich variácie

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 14.12.14 20:27

JK
karma
100.00

občas robievam dcéra ich má rada

  • 0
Odpovedať

Nikola Sisáková 13.05.15 13:01

NS
karma
-1.00

lasagne takéto nie len klasické s mletým mäsom..ale bologne omáčka je na podobný spôsob a chutí veľmi..ale zaberie veľa času v kuchyni

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 01.02.16 14:31

karma
93.00

Lasagne mám veľmi rada, skúsim ich aj podľa tohoto receptu :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Nápoje

RECEPT: Uhorková limonáda pre letné osvieženie: Ideálna na horúce dní!

  • 55
  • 9
  • 03.08.2020
Mäsité jedlá

RECEPT: Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou

  • 72
  • 7
  • 27.05.2020
Bezmäsité jedlá

Kysnuté pečené buchty ako od babičky: S lakvárom, orechami i čokoládou

  • 111
  • 6
  • 14.09.2020
TOPlist