Ako využiť kôpor? Prekvapí ťa to, ale nepatrí iba do kuchyne!

Ako využiť kôpor? Prekvapí ťa to, ale nepatrí iba do kuchyne!
  • 20.07.2018
  • Simona Kostková

    • Zdieľaj:
  • 17

Kôpor je nenápadná rastlina, ktorá, okrem svojho zaujímavého vzhľadu, pôsobí úplne obyčajne. Dokáže krásne dochutiť každé jedlo, avšak nepatrí medzi top bylinky v kuchyni, akými je napríklad bazalka alebo tymián, o ktorých každý vie, že sú nielen chutné, ale aj zdravé. Pozor, vyvedieme vás z omylu!

Symbol energie, ktorý bol kedysi uznávaným platidlom a liečivou drogou, vás milo prekvapí. Pozrite sa spolu s nami na kôpor voňavý, ktorý je chutným korením nielen v omáčke či v uhorkách, ale aj liečivým pomocníkom. Toto sú hlavné dôvody, pre ktoré povýšite obyčajnú stonku kôpru na super koreninu vo vašej kuchyni aj v domácej lekárničke.

Symbol energie aj chutné dochucovadlo

V záhrade či na lúke by ste si kôpor mohli ľahko zmýliť s inými burinami. Je to preto, že kôpor patrí medzi nenáročné rastliny, ktoré rastú skoro všade a nepotrebujú žiadnu starostlivosť. Môžete si ho preto vypestovať hocikde v záhrade, pokojne aj medzi zeleninou a rovno odtiaľ ho čerstvý pridávať do jedál. Nielen pre Egypťanov, ale aj pre ázijské kultúry bol vždy symbolom životnej energie, dokonca sa verilo, že v spojení s vínom dokáže vyvolať neuhasínajúcu vášeň. Bol tiež používaný ako ochranná bylinka pred kúzlami a bol častou zložkou rôznych lektvarov.

Dnes patrí už len medzi typické koreniny v kuchyni a využívajú sa nielen jeho listy, ale aj semienka. Každá časť kôpru má svoju charakteristickú chuť a vôňu, ktorú naplno využíva hlavne nemecká a škandinávska kuchyňa. Vynikajúca je kôprová omáčka, pridáva sa k nakladaným uhorkám, skvelo sa však hodí aj k rybám a mäsu, dokonca sa využíva aj pri príprave zálievok do šalátov a aj v samotných šalátoch. Ale tu jeho využitie ani zďaleka nekončí!

Pozri tiež: STOP bolesti! Ako sa zbaviť svalových kŕčov prírodným spôsobom?

recept na zemiakovú polievku

Zdroj: Shutterstock®

Ako to ten kôpor robí?

Pokiaľ vám kôpor chutí a používate ho pomerne často, robíte veľmi dobre! Kôpor obsahuje mnoho dôležitých látok, ktoré ocení nielen váš jazyk, ale celé telo. Okrem bielkovín, vody, tukov a sacharidov, obsahuje aj vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vitamíny A,B,C a kyselinu listovú. Vďaka týmto telu prospešným látkam sa kôpor používa pri tráviacich ťažkostiach, nechutenstve, plynatosti, pri zavodnení organizmu a mnohých iných problémoch.

Kôpor si obľúbite aj kvôli týmto vlastnostiam:

  • Výrazne podporuje imunitu

  • Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi

  • Slúži ako prevencia pred chrípkou a prechladnutím

  • Má antiseptické účinky – protizápalové

  • Pomôže s detoxikáciou organizmu

  • Zlepšuje trávenie

  • Zvyšuje chuť do jedla

  • Má silné močopudné účinky

  • Odvodňuje telo od nadbytočnej vody

  • Prečisťuje močové cesty a obličky

  • Podporuje pravidelné vyprázdňovanie

  • Odstraňuje migrény

  • Mineralizuje kosti

  • Zabezpečuje pevné kosti a kĺby

  • Pôsobí ako prevencia proti osteoporóze

  • Lieči kožné ochorenia

  • Upokojuje nervový systém

kôpor voňavý

Zdroj: Shutterstock®

Podporí tvorbu mlieka, pomôže zaspať

Kôpor je pomerne silné a účinné liečivo, hlavne jeho semená, ktoré majú celkový tlmiaci efekt na telo a zároveň podporujú trávenie. Okrem toho sa semená pridávajú do jedla ženám, ktoré majú problémy s tvorbou materského mlieka. Zároveň je schopný sa cez mlieko dostať do tela dieťatka a regulovať jeho trávenie. Kôpor však môžete aj piť! Odvar z kôprových semien vám pomôže rýchlejšie zaspať, keďže majú upokojujúce účinky.

Ako jedna z mála bylín nemá žiadne vedľajšie účinky a je vhodný aj pre malé deti. Ak chcete svoju kuchyňu aj zdravie podporiť kôprom, dávajte si pozor! Kôpor voňavý je najvhodnejší čerstvý a varom, samozrejme, stráca svoje účinky aj chuť, preto sa do jedla pridáva až tesne pred podávaním. A jesť ho môžete nielen v lete, ale aj v zime – listy si nakrájate a zamrazíte.

bramboračka

Zdroj: Shutterstock®

Pravá česká bramboračka s kôprom

Budeme potrebovať:

  • 400 g nových zemiakov

  • 100 g hríbov – čerstvých alebo sušených

  • 200 ml sladkej smotany

  • múku na zahustenie alebo ovsené vločky

  • 1 lyžičku bujónu, ideálne čerstvý vývar

  • 1 menší zväzok kôpru

  • soľ, rascu a korenie

Postup:

Do hrnca si dáme nakrájané zemiaky a na plátky nakrájané, umyté hríby. Pridáme štipku soli, rascu a zalejeme 750 ml vody. Varíme, dokiaľ zemiaky nezmäknú. Následne zalejeme smotanou, pridáme bujón alebo vývar, zahustíme a niekoľko minút povaríme. Osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme kôpor, nasekaný nadrobno. Dobrú chuť!

 

Neprehliadni: Zdravá pochúťka: Recept na slaný koláč quiche bez múky


    • Zdieľaj:
  • 17
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

17 komentárov

Milka Damašková 20.07.18 00:18

MD
karma
121.00

Práve dnes som ho pridávala do tekvicového prívarku. Má naozaj veľa dobrých vlastností, no že je taký pomocník v boji s osteoporózou, to som ani netušila :)

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 20.07.18 11:21

karma
113.00

Fúú... to som prekvapená, koľko liečivých vlastností kôpor má. Ja ho v jedle nejako nemusím. Ale na očistu tela by nezaškodil začať ho konzumovať.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 20.07.18 11:59

KK
karma
114.00

kôpor používam často, aj na zimu si ho zamrazujem

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 20.07.18 12:11

DB
karma
111.00

Kôpor mám veľmi rada, že je až taký užitočný som netušila :-)

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 20.07.18 18:20

BS
karma
100.00

V záhrade nám rastie, takže ho mám k dispozícii vždy keď ho potrebujem a v zime zasa v mrazničke, je ako čerstvý a netušila som, že je taký užitočný:))

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.07.18 14:51

MM
karma
118.00

máme ho plnú záhradu, mám už aj zamrazený na zimu, aj susedia v baráku :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 07.08.18 17:28

MC
karma
110.00

Rastie nám na záhrade ,tento rok vo veľkom množstve,zamrazujem na zimu.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 10.08.18 20:49

karma
100.00

Kôpor mám rada a konečne som ho naučila jesť aj manžela.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 09.09.18 11:06

AS
karma
114.00

tento rok sme mali málo kôpru v záhrade, ani som nemohla odložiť do mrazničky, lebo na rastlinkách bolo milión zelených vošiek- nedali sa ani opláchnuť. Inak ja kôpor mám veľmi rada, dávala som aj do zeleninových šalátov, do tekvicového prívarku alebo len na omaslovený chlebík. Je výborný aj s vareným novým zemiačikom

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 11.09.18 23:20

ZS
karma
100.00

Cenné rady, ani som o týchto vlastnostiach netušila.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 28.09.18 14:08

DB
karma
111.00

tak na rozdiel od mnohých,ja kôpor milujem.taká kôprová omáčka s vareným,alebo pečeným mäskom a knedľou je pochúťka .

  • 0
Odpovedať

Dana Kobíková 06.12.18 21:15

DK
karma
-1.00

Kôpor používam veľmi rada

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 10:23

karma
127.00

Nevedel som, že má toľko prespešných vlastností.

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 11.04.19 15:06

AH
karma
-1.00

Že je kôpor dobrý na tvorbu materského mlieka počujem prvý krat a určite vyskúšam, keďže som tehu :-)

  • 0
Odpovedať

Matej Varga 25.12.19 16:41

MV
karma
108.00

Skvelá polievka, ďakujem za tip

  • 0
Odpovedať

Martina Kovačičová 30.07.21 11:51

MK
karma
-1.00

Kôpor máme radi,pridávam do omáčok,polievok,zálievok na šaláty a aj na tvár ked si robím pleťovú masku

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.08.21 20:49

JK
karma
100.00

Kôpor mam na záhrade

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Amazon predstavil novinku. Chceli by ste, aby vašim deťom čítala rozprávku zosnulá mama?
Rodina

Amazon predstavil novinku. Chceli by ste, aby vašim deťom čítala rozprávku zosnulá mama?

  • 3
  • 27.06.2022
Zemiakový alebo kukuričný škrob: Ktorý je vhodný na varenie a ktorý na pečenie?
Domácnosť

Zemiakový alebo kukuričný škrob: Ktorý je vhodný na varenie a ktorý na pečenie?

  • 1
  • 16.04.2022
Štýlový a praktický konferenčný stolík: Ako ho vybrať, aby ladil s obývačkou?
Domácnosť

Štýlový a praktický konferenčný stolík: Ako ho vybrať, aby ladil s obývačkou?

  • 1
  • 28.04.2022
TOPlist