Zdravá polievka by sa mala nachádzať v jedálničku každého z nás, pokojne aj každý jeden deň. Zväčša je takmer celá zo zeleniny, čo zaručuje, že bude aj plná živín, vitamínov a minerálov. A tie nevyhnutne potrebujeme pre poriadne fungovanie organizmu a najmä pevnú imunitu.
Príprava zdravej polievky môže byť dokonca aj expresne rýchla, čo znamená, že žiadne dlhé hodiny pri hrncoch vám nehrozia. A tá chuť a vôňa, tieto atribúty presvedčia každého člena vašej domácnosti.
Príprava zdravej polievky
Pri príprave každej zdravej polievky sú ingrediencie takpovediac všetkým. Musia byť ako inak než zdravé a pokiaľ možno úplne čerstvé. Alternatívou je aj mrazená, zavarená či konzervovaná zelenina.
Dôležité je aj to, ako a čím polievku dochutíte. Koreniny sú samozrejmosť a výborné sú aj čerstvé bylinky. Tie sú doslova nenahraditeľné a polievke dodávajú znamenitú chuť, a to i v prípade, že ich používate len ako ozdobu pri podávaní. Dosť bolo teórie, poďme sa pozrieť ako si pripraviť tie najzdravšie a najchutnejšie polievky.
Zdravá polievka 3-krát inak:
Vegánsky boršč
Vitamínová bomba v podobe vegánskeho boršču. Zamilujú si ho dokonca i mäsožravci a tento je z blogu Plant Baked.
Ingrediencie:
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 stredné postrúhané mrkvy
- 200 g nastrúhanej kapusty
- 6 stredných kúskov repy – olúpaných a nakrájaných na kocky
- 1,5 l zeleninového vývaru (alebo vody + 3 kocky bujónu)
- 125 g šošovice beluga (čierna šošovica)
- 1 bobkový list
- 2 lyžice jablčného octu
- soľ a korenie podľa chuti
- rastlinný jogurt alebo smotanu
- na podávanie: petržlenová vňať
Postup prípravy:
- Do veľkého hrnca si dáme trocha oleja a cibuľku na ňom restujeme do sklovita. Pridáme mrkvu, kapustu aj repu, premiešame a restujeme pár minút.
- Do hrnca pridáme vývar, šošovicu, bobkový list a necháme zovrieť. Následne plameň stiahneme na nízky až stredný a polievku necháme variť 20 až 30 minút. Zelenina by mala byť mäkká.
- Je čas polievku dochutiť. Pridáme ocot, soľ a korenie. Podávame ozdobené jogurtom alebo smotanou a petržlenovou vňaťou.
Ako polievku servírovať?
Tento výrazný a sýty boršč chutí výborne s lyžicou rastlinného jogurtu alebo kyslej smotany, ktoré polievke dodajú jemnejší tón. Skvelou voľbou je tiež kúsok čerstvého ražného chleba alebo krajček domáceho kváskového pečiva. Ozdobiť ho môžeš nasekaným petržlenom alebo kôprom, ktorý zvýrazní chuť červenej repy.
Plant BakedŠpenátová polievka s kokosovým mliekom
Špenátová polievka, ktorá je netradičná a zároveň plná chutí? Skúste túto podľa SuperGolden Bakes.
Ingrediencie:
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1 lyžička karí korenia
- 1/2 lyžičky drvenej rasce
- 1/2 lyžičky kurkumy
- 1 veľký pór posekaný nadrobno
- 1 stredný zemiak olúpaný a narezaný na kocky
- 1 veľkú cuketu nakrájanú na menšie kocky
- 1 zelenú čili papričku bez semienok (nadrobno)
- 250 ml zeleninového vývaru
- 400 g kokosového mlieka
- 200 g čerstvého špenátu
- soľ a korenie podľa chuti
- na podávanie: krutóny z ciabatty
Postup prípravy:
- Na rozohriaty olej pridáme do hrnca karí, rascu aj kurkumu a necháme koreniny chvíľu prevoňať. Následne pridáme pór, zemiak aj čili a premiešame, aby sa dobre obalili v koreninách.
- Posolíme, pokoreníme a prikryjeme. Necháme zeleninu na miernom ohni dusiť asi 5 minút. Pozor, aby sa nám nespálila.
- Následne do hrnca pridáme kokosové mlieko aj vývar, necháme zovrieť a následne oheň stiahneme a necháme polievku bublať asi 10 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Je čas pridať špenát a povariť polievku ešte 3 minúty. Za hrsť špenátu si nechajte na podávanie.
- Polievku presunieme do mixéra a rozmixujeme ju dohladka. Podávame s krutónmi z ciabatty opraženými na olivovom oleji a ochutenými sušeným cesnakom a bylinkami podľa chuti. Ozdobíme aj čerstvým špenátom.
Ako polievku servírovať?
Pre exotický nádych ju môžeš podávať s chrumkavými krutónmi z ciabatty opečenými na olivovom oleji. Vhodné je dozdobiť ju lyžičkou kokosovej smotany alebo lístkami čerstvého koriandru. Ak ju servíruješ ako hlavné jedlo, pridaj k nej kúsok domácej tortilly či pita chleba.
pinterest.com/supergolden88Thajská karí polievka s rezancami
Zahreje, zasýti a pripomenie exotiku. Polievka s červeným karí a sklenenými rezancami podľa Damn Delicious vás chytí za srdce.
Ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- 750 g kuracích pŕs na menšie kocky
- soľ a korenie na dochutenie
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika na malé kúsky
- 1 cibuľa na malé kúsky
- 3 lyžice červenej karí pasty
- 1 lyžica postrúhaného zázvoru
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 400 g kokosového mlieka
- 125 g ryžových rezancov
- 1 lyžica rybej omáčky
- 2 lyžičky trstinového cukru
- 3 jarné cibuľky pokrájané na tenké kolieska
- 60 g posekaného čerstvého koriandru
- 30 g posekanej čerstvej bazalky
- 2 lyžice limetkovej šťavy
Postup prípravy:
- Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej, kura posolíme, pokoreníme a opekáme ho na oleji do zlatista z každej strany. Vyberieme ho z hrnca a necháme odpočívať.
- Do rovnakého hrnca pridáme cesnak, papriku a cibuľu, restujeme ich, kým nebudú mäkké. Pridáme aj karí pastu, zázvor a restujeme ešte minútku.
- Pridáme vývar aj kokosové mlieko, poriadne premiešame a pridáme aj kuracie kúsky. Necháme zovrieť, následne plameň stiahneme (na stredný až nízky) a varíme ešte 10 minút.
- Je čas pridať rezance, rybiu omáčku aj cukor. Premiešame a varíme 5 minút, kým rezance nezmäknú.
- Polievku odstavíme z plameňa a až potom do nej primiešame bazalku, koriander, limetkovú šťavu a ešte ju aj dosolíme a dokoreníme podľa vlastnej preferencie. Podávame ihneď.
Ako polievku servírovať?
Táto polievka je sama osebe sýta, no ešte viac vynikne, ak ju podávaš s čerstvou limetkou na dochutenie a posypanú čerstvým koriandrom alebo bazalkou. Milovníci pikantného môžu pridať aj pár plátkov čili papričky. Ako prílohu je možné servírovať ľahký šalát s uhorkou či mango chutney, ktoré krásne doplní exotické chute.
pinterest.com/damndeliciousPolievka ako kľúč k zdraviu a pohode
Zdravé polievky nie sú len obyčajným predjedlom – môžu sa stať plnohodnotným jedlom, ktoré zasýti, zahreje a doplní dôležité živiny. Navyše, ich príprava často nezaberie veľa času, čo ocení každý, kto hľadá rýchlu a výživnú možnosť do hektických dní.
Či už siahneš po tradičnom boršči, sviežej špenátovej polievke alebo exotickej thajskej verzii, každá z nich prináša inú chuť a iné benefity pre telo. Polievky sú navyše skvelým spôsobom, ako do jedálnička dostať viac zeleniny a strukovín bez toho, aby si to niekto vôbec všimol.
Ak sa stane polievka pravidelnou súčasťou tvojho jedálnička, uvidíš, že sa ti odvďačí nielen lepšou imunitou a trávením, ale aj pocitom pohody. Jedna miska denne môže byť malým, ale významným krokom k zdravšiemu životnému štýlu.
Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/damndelicious, pinterest.com/supergolden88, PlantBaked.com
Aktualizovaný článok: 27.08.2025