TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!

TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!

Baklažány nepatria práve medzi najobľúbenejšie a v našich kuchyniach najbežnejšie druhy zeleniny. Neraz sa objavujú v jedálničku iba tých jedincov, ktorí dbajú na zdravšie a pestrejšie stravovanie. Cestu k fialovému baklažánu si jednoducho nenašiel každý, a to je veľká škoda. Ide totiž o veľmi zdravý plod, ktorý je zároveň skutočne chutný. Treba však poznať tie správne spôsoby, ako s ním v kuchyni narábať. Ciest, ako si vychutnať baklažán, je skutočne mnoho a každý si dozaista nájde tú svoju obľúbenú. Tak sa neváhajte inšpirovať hneď niekoľkými tipmi na prípravu baklažánu, ktoré nájdete v nasledujúcom článku.

Prečo zaradiť baklažán do jedálnička?

Spomenúť vám môžeme hneď niekoľko dobrých dôvodov na to, prečo konzumovať baklažány pravidelne. V prvom rade ide o nízkokalorickú potravinu, ktorá je z veľkej časti tvorená len vodou, a tak je skvelou voľbou napríklad pri redukcii váhy. To však zároveň neznamená, že nemá nášmu telu čo viac ponúknuť. Je zdrojom vitamínov skupiny B, vápnika, fosforu, draslíka a rovnako obsahuje slušný podiel cennej vlákniny. Baklažány podporujú pravidelné vyprázdňovanie a majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Prospievajú tak i zdraviu kardiovaskulárneho systému. Taktiež napomáhajú hydratovať telo, prečisťovať pečeň a nakoniec podporujú dobrý stav pokožky.

Pozri aj: Domáci vývar ako od babičky: Len vďaka tomuto bude neodolateľný!

- Galéria
1 z 5

1. Vysmážaný baklažán

Asi najväčšou klasikou je vysmážaný baklažán, ktorý je ľahký a rýchly na prípravu. Navyše hovoríme o skutočnej pochúťke. Ak máte v obľube vysmážaný patizón, zamiluje si i túto verziu s baklažánom. Plod umyjeme a nakrájame ho na kolieska s hrúbkou asi 0,5 centimetrov. Kolieska následne trochu nasolíme a necháme ich odležať asi 15 minút. Potom z nich pomocou papierovej servítky odsajeme prebytočnú vody a obalíme ich v trojobale, čiže múke, vajíčku a strúhanke. Následne už jednotlivé kúsky vysmažíme v oleji z oboch strán. Nakoniec necháme z baklažánov ešte stiecť prebytočný olej na papierovej podložke a môžeme podávať. Vysmážané baklažány výborne chutia i samotné, no dokonale so hodia k pyré, vareným zemiakom, šalátu či jogurtovému dipu.

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 18.09.19 06:56

ĽŠ
karma
100.00

Baklažán patrí k našim obľúbeným, každoročne dopestovávam.

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 18.09.19 12:13

MG
karma
104.00

Osobne sa viem baklažánu ujesť, veľmi mi chutí.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.09.19 23:41

karma
109.00

Baklažán,cukina,maslová tekvica,alebo hokaido,to sú naše pochúťky na leto.Baklažán naplním a upečiem,alebo,ked sme na chalupe,tak ho ugrilujem.

  • 0
Odpovedať

Lucia Maninová 19.09.19 14:01

LM
karma
-1.00

Vždy som mala trocha rešpekt pred touto zeleninou, určite však vyskúšam niektorý z receptov...

  • 0
Odpovedať

Lucia Šintálová 20.09.19 12:45

karma
100.00

Baklažán veru veľmi neobľubujem, vyskúšam podľa Vašich receptov !

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 10.10.19 21:12

MC
karma
109.00

Baklažán je výborný ,rada robím tatarák z baklažána.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 23.10.19 14:40

DB
karma
114.00

pestujeme baklažány a zásobujeme aj susedov,ktorí sú nám za ne vďační.

  • 0
Odpovedať

Martin Kendra 28.10.19 19:30

MK
karma
-1.00

mňamka:)

  • 0
Odpovedať

Imrich Majoroš 06.12.19 18:35

IM
karma
-1.00

Škoda, že som to objavil až teraz, nevedel som, čo s nimi.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 22.01.20 19:14

JK
karma
103.00

rád varievam určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 16:59

KS
karma
133.00

Možno som jediná, ale baklažán som ešte nejedla, ale počula som, že grilovaný je super :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní