Baklažány nepatria práve medzi najobľúbenejšie a v našich kuchyniach najbežnejšie druhy zeleniny. Neraz sa objavujú v jedálničku iba tých jedincov, ktorí dbajú na zdravšie a pestrejšie stravovanie. Cestu k fialovému baklažánu si jednoducho nenašiel každý, a to je veľká škoda. Ide totiž o veľmi zdravý plod, ktorý je zároveň skutočne chutný. Treba však poznať tie správne spôsoby, ako s ním v kuchyni narábať. Ciest, ako si vychutnať baklažán, je skutočne mnoho a každý si dozaista nájde tú svoju obľúbenú. Tak sa neváhajte inšpirovať hneď niekoľkými tipmi na prípravu baklažánu, ktoré nájdete v nasledujúcom článku.
Prečo zaradiť baklažán do jedálnička?
Spomenúť vám môžeme hneď niekoľko dobrých dôvodov na to, prečo konzumovať baklažány pravidelne. V prvom rade ide o nízkokalorickú potravinu, ktorá je z veľkej časti tvorená len vodou, a tak je skvelou voľbou napríklad pri redukcii váhy. To však zároveň neznamená, že nemá nášmu telu čo viac ponúknuť. Je zdrojom vitamínov skupiny B, vápnika, fosforu, draslíka a rovnako obsahuje slušný podiel cennej vlákniny. Baklažány podporujú pravidelné vyprázdňovanie a majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Prospievajú tak i zdraviu kardiovaskulárneho systému. Taktiež napomáhajú hydratovať telo, prečisťovať pečeň a nakoniec podporujú dobrý stav pokožky.
Pozri aj: Domáci vývar ako od babičky: Len vďaka tomuto bude neodolateľný!