V minulotýždňových článkoch sme sa zoznámili so špargľou a predstavili sme vám niekoľko chutných, ľahkých a základných receptov z tejto superpotraviny.
Dnes sa zameriame na špargľu v obedových receptoch, ktoré vám obmenia jedálniček a nezaťažia vás a rovnako ani váš žalúdok.
Pripravili sme si pre vás tieto recepty:
- Predjedlo - Talianske carpaccio so špargľou
- Biela krémová polievka zo špargle
- Fusilly so špargľou a nivou, preliate olivovým olejom
- Farfalle s prosciuttom, špargľou a mozzarellou
- Penne s restovaným kuracím mäskom a špargľou v syrovej omáčke
- Zapekaná špargľa so šunkou a syrom
- Losos so špargľou na prírodno
Odporúčame prečítať: Zázrak menom špargľa od A po Z
Spôsob čistenia špargle:
Ako prvé je dôležité špargľové výhonky dôkladne umyť. Zelenú špargľu nečistíme úplne celú, neolúpanú necháme len špičku do výšky troch centimetrov a zbytok opatrne olúpeme škrabkou na zemiaky, smerom od hlavičky nadol. Bielu špargľu naopak musíme očistiť celú. Nakoniec je dôležité odstrániť drevnatú základňu, čiže odrežeme zospodu špargle asi dva centimetre.
Odporúčame prečítať: Rýchle chuťovky vyrobené zo špargle
Predjedlo - Talianske carpaccio so špargľou
Ingrediencie:
- mozarella
- paradajky
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- balzamiko
- čierne korenie
- soľ
Postup:
Nakrájame si rajčiny a mozarellu na tenké plátky, poukladáme ich za sebou a dochutíme koreninami. Špargľu očistíme a naukladáme naležato na širšiu panvicu, ktorú prikryjeme pokrievkou. Pridáme soľ, olivový olej a približne 50 mililitrov vody. Varíme prikryté na strednom plameni približne 5 – 7 minút. Špargľu umiestnime na carpaccio a následne už len pokvapkáme olivovým olejom a balzamikom.
Odporúčame prečítať: Domáce recepty: Zdravé ovocné müsli tyčinky
Biela krémová polievka zo špargle
Ingrediencie (4 porcie):
- 500 gramov bielej špargle
- 2 väčšie zemiaky
- 1,5 litra zeleninového/kuracieho vývaru
- 1 cibuľu
- 2 žĺtky
- morskú soľ
- lyžicu masla
- štipku cukru
Postup:
Špargľu ošúpeme a nakrájame ju na približne 2 cm kúsky (hlavičky špargle si odložíme na neskôr). Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Na rozpálenom masle a olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, zemiaky a špargľu (okrem hlavičiek). Pridáme do hrnca s teplým vývarom (trochu vývaru si odložíme bokom), osolíme a varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne. Následne odstavíme z platne. V miske si vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru a primiešame do polievky. Polievku vrátime späť na platňu a dávame pozor, aby sa nezačala vrieť. Dochutíme soľou, štipkou cukru, odstavíme a rozmixujeme na hladký krém. Hlavičky šparglí si pripravíme na pare a pridáme na vrch polievky. Na záver môžeme polievku dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Odporúčame prečítať: Bolesť hlavy: Osvedčené masážne cviky, ako sa jej rýchlo a účinne zbaviť
Cestoviny so špargľou na 3 spôsoby:
Fusilly so špargľou a nivou, preliate olivovým olejom
Uvaríme si cestoviny typu fusilly tak, aby boli ,,all dente". Zlejeme z nich vodu a pokvapkáme olivovým olejom. Špargľu si zatiaľ očistíme, mierne osolíme a osmažíme na olivovom oleji z oboch strán dozlata. Na panvicu pridáme nakrájané rajčinky, cestoviny, posypeme korením a premiešame. Rozdelíme na taniere a na vrch pridáme nakrájaný syr niva.
Farfalle s prosciuttom, špargľou a mozzarellou
Uvaríme si cestoviny typu farfalle, aby boli ,,all dente", zlejeme z nich vodu a pokvapkáme olivovým olejom. Špargľu si očistíme a varíme v osolenej vode pri vysokej teplote približne 3 minúty. Nakrájame ju na menšie kúsky a zmiešame spolu s cestovinami. Pridáme bylinkovú mozzarellu a prosciutto nakrájané na kúsky. Na koniec odoberieme 5 lyžíc z vody, v ktorej sa varili cestoviny a zmiešame ju s olivovým olejom, štipkou soli a šťavou z citróna. Cestoviny ňou polejeme a na vrch ich môžeme dozdobiť s bazalkou.
Penne s restovaným kuracím mäskom a špargľou v syrovej omáčke
V hrnci si na rozpálenom oleji opražíme strúčik cesnaku a pridáme na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia. Mäsko podlejeme trochou vody, osolíme a posypeme bazalkou. Necháme 6 minút dusiť. Uvaríme si cestoviny typu penne, zlejeme ich z vody a pokvapkáme olivovým olejom. Následne pridáme do kuracieho mäska 2 kávové lyžičky citrónovej šťavy a na menšie kúsky nakrájanú a očistenú špargľu. Dusíme 2 minúty. Zvlášť v hrnci si zmiešame 1 smotanu na varenie, 4 kúsky taveného syra a za hrsť nakrájanej nivy. Pridáme trochu bazalky a oregana a spolu s cestovinami vmiešame do zmesi s kuracím mäsom. Rozdelíme na taniere a vrch cestovín môžeme posypať trochou parmezánu.
Odporúčame prečítať: Beauty recepty: 5 tipov na domáce telové peelingy
Zapekaná špargľa so šunkou a syrom
Tento recept poteší predovšetkým milovníkov vyprážaného syru, ktorí chcú vyskúšať jeho zdravšiu verziu. Zapečený syr so šunkou skutočne pripomína chuť vysmážaného syru a špargľa je ,,čerešničkou na torte". Recept nie je ťažký na prípravu a nezaťaží ani váš žalúdok.
Ingrediencie (6 porcií):
- 400 gramov natrúhaného syra (najvhodnejší je eidam, ale môžeme doňho primiešať aj parmezán pre zaujímavejšiu chuť)
- 200 gramov šunky (pozor, musí byť v kuse, nie plátková)
- 1 vajíčko
- štipku soli
- cca 100 gramov špargle
Postup:
Špargľu si podľa druhu očistíme a uvaríme v mierne slanej vode. Do jánskej misy na spodok utlačíme prstami polovicu nastrúhaného syra a navrstvíme všetku šunku nakrájanú na tenké plátky. Na vrch umiestnime uvarenú špargľu buď v celku, alebo si ju môžeme nakrájať na menšie kúsky a všetko posypeme druhou polovicou nastrúhaného syra. Opäť utlačíme prstami a zalejeme rozmixovaným vajíčkom. Pečieme približne 20 minút pri teplote 200 stupňov, kým sa nám syr nesfarbí do zlatista. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky alebo zeleninku.
Tip: Ďalším možným variantom môže byť aj to, že špargľu umiestnime navrch a obalíme ju do pár plátov šunky. Namiesto vajíčka zalejeme 150 mililitrami kyslej smotany.
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Pomarančovo-orieškové brownies bez múky
Losos so špargľou na prírodno
Ingrediencie (4 porcie):
- 500 gramov zelenej špargle
- 4 kúsky lososa
- 1 citrón
- extra panenský olivový olej
- štipka soli a mletého čierneho korenia
Bylinkové maslo:
- 3 lyžice masla
- trochu čerstvej bazalky a mäty
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
Bylinkové maslo si vytvoríme zo zmäknutého masla, do ktorého dobre vmiešame nadrobno nakrájanú bazalku, mätu a pretlačený strúčik cesnaku. Zmes zabalíme do potravinovej fólie, vytvarujeme z nej valček a dáme stuhnúť do chladničky.
Filety z lososa si osolíme, pokvapkáme šťavou z polovičky citróna a necháme chvíľku odstáť. Špargľu očistíme a povaríme v mierne osolenej vode pri vysokej teplote asi 2 minúty. Na rozpálenom oleji opečieme marinované filety z oboch strán do zlatista a na pár minút k nim pridáme aj špargľu. Na záver lososa potrieme bylinkovým maslom.
Tip: Na panvici si môžeme opiecť aj niekoľko cherry paradojok, ktoré sa s lososom a špargľou chuťovo výborne dopĺňajú.
Odporúčame prečítať: Koláč bez múky? Vyskúšajte lahodný mrkvovo-makový dezert