Zdravé recepty: Pesto z medvedieho cesnaku

Zdravé recepty: Pesto z medvedieho cesnaku
  • 11.05.2015
  • Janka Pačeková

Pestíčko som robila približne pred 2 týždňami, keď sa medvedí cesnak ešte dal zohnať aj v obchode.

Ak ho v potravinách, či na trhu už nenájdete, nezúfajte! Vybehnite na prechádzku do lesa, spojíte príjemné s užitočným a tento úžasný dar prírody ešte určite nájdete.

Suroviny na prípravu:

  • 50 g medvedieho cesnaku
  • 2 hrste mandlí
  • olivový olej podľa potreby
  • soľ podľa chuti
  • čierne mleté korenie podľa chuti
  • citrónová šťava podľa potreby

Postup prípravy:

1. Medvedí cesnak si umyjeme a zľahka vysušíme v kuchynskej utierke.

2. Najprv si vymixujeme mandle, približne 2 menšie hrste najemno.

3. Do mixéra vložíme medvedí cesnak, pridáme olivový olej a mixujeme. Medvedí cesnak mi olej dosť „pil“, takže som ho dala celkom dosť, čo však nie je vôbec zlé. Pesto nebolo chuťovo preolejované, bolo výborné. Väčšinou nemám rada jedlá, kde je veľa oleja, ale tu množstvo oleja pasovalo, aj keď na môj vkus mi to prišlo pri dolievaní celkom dosť.

Odporúčame vyskúšať: Kysnuté rožky so slivkovým lekvárom

recept na Pesto z medvedieho cesnaku

Zdroj: Janka Pačeková

4. A nakoniec už len dochuťte soľou a čiernym mletým korením, premixujte alebo premiešajte, pridajte citrónovú šťavu a preložte do sklenenej, dobre uzatvárateľnej nádoby.

5. Pesto uchovávajte v chladničke. Iste vydrží dlho, mne však dlho nevydržalo, nakoľko bolo výborné, ale v prípade, že by ste si ho chceli uchovať na dlhšiu dobu, nemusíte sa obávať toho, že by sa pokazilo.

Odporúčame vyskúšať:  Zdravý recept: Paradajková polievka

recept na Pesto z medvedieho cesnaku

Zdroj: Janka Pačeková

Tip na konzumáciu: Konzumovať môžete klasicky, s cestovinami, napr. špagety, penne. Ďalším dobrým tipom na konzumáciu je natrieť pesto na čerstvý domáci chlieb alebo na hrianky.

Nakoľko sa mi veľmi páčia jedlé darčeky, ak chcete niekoho obdarovať a daná osoba má tiež rada takéto foodie gifts alebo len zbožňuje pesto, tak toto z medvedieho cesnaku je to pravé.


Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty: Nátierka z červenej šošovice

recept na Pesto z medvedieho cesnaku

Zdroj: Janka Pačeková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Martina Zahoranová 11.05.15 15:35

MZ
karma
92.00

toto pesto som ešte neskúšala no môže byť vynikajúce ináč medvedí cesnak využívam naozaj často

  • 0
Odpovedať

Nikola Sisáková 11.05.15 19:46

NS
karma
-1.00

niečo podobné som už papala...ale bez mandlí

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 11.05.15 22:22

MM
karma
107.00

vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 12.05.15 17:46

karma
97.00

Tak takéto pesto robievam aj ja.Medvedí cesnak je vynikajúci a použijem ho do všetkého možného.Na mäsko,do polievok,na cestoviny,do pomazánok,no mňam,mňam.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 24.04.16 19:52

SK
karma
114.00

podobne pesto som robila tento rok, iba som dala vlasske orechy a nie mandle

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 04.10.21 13:34

KS
karma
133.00

Pesto som ešte neskúšala, ale zbožňujem medvedí cesnak a ak je jeho sezóna, tak najradšej si z neho pripravujem pomazánku alebo polievku :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní