Nie vždy máme čas na zdĺhavé pripravovanie dezertu a niekedy sa nám piecť vôbec nechce. Predsa len po varení, upratovaní a práci v záhrade sa tomu nikto nemôže čudovať. Lenže chuť na sladké, prekvapivo, nezmizla. Vyskúšajte čokoládové bonbóniky truffles. Jednoduchý a rýchly recept, ktorý spočíva len v zmiešaní pár surovín.
Tento nepečený dezert poteší vaše chuťové bunky. Je špecifický najmä v tom, že neobsahuje žiaden pridaný cukor. Niekomu teda chuť na sladké možno nezaženie. Pokojne si však doň môžete pridať cukor alebo zvoliť takú posýpku či polevu, ktorá bude sladká.
Odporúčame prečítať: Fit dobrota: to sú avokádovo – tvarohové guľky
Budeme potrebovať:
- 300 g kvalitnej horkej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
- 30 g masla
- likér (čokoládový, karamelový –aký máte radi a hodí sa tam)
- kakao na posypanie
Postup:
1. Čokoládu nalámeme na malé kúsky. Čím budú menšie, tým sa ľahšie roztopí. Smotanu dáme do hrnca, privedieme ju k varu a hneď ňou zalejeme polámanú čokoládu. Necháme . minútku postáť, a potom pomaly premiešavame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Domáce raw tyčinky
2. Do zmesi pridáme maslo, tiež pokrájané na menšie kúsky a necháme rozpustiť aj to. Potom prichádza na rad to najlepšie – likér! Samozrejme tento krok je dobrovoľný, pokiaľ chystáte bonbóniky aj pre deti, určite ho vynechajte. Ak to však bude len dezert pre dospelákov, štamperlík likéru to len vylepší.
3. Takúto tekutú zmes prelejeme do plytšej nádoby a necháme v chladničke minimálne hodinu, lepšie aj viac. Po stuhnutí budeme zo zmesi formovať guľôčky. Lyžičkou naberieme kúsok čokoládovej hmoty, vyformujeme guľôčku a obalíme v kakaovom prášku.
Odporúčame prečítať: Recept: Nadýchaná čokoládová pena
Príprava tohto dezertu je skutočne veľmi jednoduchá a rýchla. Jediná nevýhoda je, že musíme čakať na stuhnutie čokolády. Nezabúdajte, že toto je úplne základný recept, ktorý sa dá rôzne obmieňať. Môžete vyskúšať bielu čokoládu – i keď musíte počítať s tým, že tá vám po zmiešaní so smotanou už tak nestuhne. Truffles tiež nemusíte obaľovať v čistom kakaovom prášku, pokiaľ vám je príliš horký. Existuje aj osladené kakao alebo vyskúšajte polevu v čírej čokoláde. Hor sa do experimentovania!
13 komentárov
Kristína Sekeráková
14.11.2021 20:11Príjemne spestrenie oproti klasickým kokosovým guličkám Rafaello :-)
Ingrid Štefanová st.
06.01.2018 10:31poznam v inej verzii a vhodny aj pre diabetikov ak sa prida horka cokolada z min 80% obsahom kakaa
Zuzana Šefčovičová
11.12.2017 09:28taktiež zvyknem robiť raw guličky ale ešte v zdravšej verzii :) a naposledy som robila raw rafaelo guličky iba z kokosu, kokosového oleja medu a mandli.
Katarína Konečná
16.05.2017 19:38neviem, či by moji chlapi vydržali, kým čokoláda stuhne, musela by som zamknúť chladničku :)
Anna Kralovičová
16.05.2017 17:19Veľmi ľahký receptík na dobrotu, ktorú máme všetci radi. Vyskúšam :)
Daniela Bieliková
15.05.2017 18:27ach jaj, čo nám to sem dávate :-), ale vyzerajú skvele ...
Mária Maxianová
15.05.2017 17:56truffles mám rada, určite vyskúšam
Natália Homolová
15.05.2017 16:56Mnaaam tak teraz ste mi spravili chute ,tiez taketo podobne robievam vacsinou vsak z viacerych surovin tieto vyzeraju velmi dobre a jednoducho, skusim
Pavlína Vaksmundská
15.05.2017 15:41Robím guľky rumové ,orechové , kokosové vždy na Vianoce.. Tento recept chcem skúsiť ,lebo vyzerajú famozne tie truffles.
Mária Frnová
15.05.2017 10:41jednoduché býva často najlepšie :-)
Soňa Krátka
15.05.2017 10:39malé - sladké...
Soňa Kelemenová
15.05.2017 07:16robievam si takéto podobné RAW guličky....
Lucia Valková
15.05.2017 06:04Vyzerajú úžasne,tento recept určite vyskúšam,je fakt jednoduchý.