Sladké veľkonočné maškrty

Sladké veľkonočné maškrty
  • 27.03.2013
  • Silvia Karasová

    • Zdieľaj:
  • 80
  • 6

Veľká noc vonia vo väčšine domácnostiach najmä za vajíčkami, klobáskami, šunkou, zeleninou, či šalátmi...

Maškrtným jazýčkom ale dozaista neunikne aj sladká stránka týchto sviatkov.

Okrem klasických čokoládových zajacov a likérových vajíčok si môžete doma pripraviť nenáročné veľkonočné maškrty.

   

Veľkonočný koláč

Sladké veľkonočné maškrty

Ingrediencie na cesto: 1 polievková lyžica sušených kvasníc, 1 a štvrť hrnčeka teplého cmaru, 5 lyžíc trstinového cukru, 3 vajcia, strúhaná kôra z jedného citróna, strúhaná kôra z jedného pomaranča, 4 lyžice masla, pol hrnčeka višňového likéru (prípadne likér podľa chuti), 5 hrnčekov hladkej múky, hrozienka (množstvo podľa chuti)

Ingrediencie na snehové pusinky: 4 bielky, štvrť hrnčeka cukru, štvrť lyžičky soli, potravinárske farby

Ingrediencie na citrónovú polevu: 200 g práškového cukru, šťava z jedného až dvoch citrónov, 2 lyžice vriacej vody.

Postup: V mise zmiešajte droždie s cmarom tak aby sa rozpustilo. Vmiešajte lyžičku cukru a približne päť minút dôkladne mixujte s mixérom nastaveným na najnižšej rýchlosti. Za postupného miesenia pridávajte do zmesi zvyšné vajcia, cukor, maslo, likér, hrozienka, strúhané kôry a soľ. Na záver pridajte postupne múku a rukami vypracujte vláčne cesto, ktoré sa ale nesmie lepiť. Misu prikryte utierkou a odložte na teplé miesto približne na dve hodiny. Keď cesto vykysne, na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na dve rovnomerné časti a dajte zapiecť pri teplote 170°C na 30 minút.
Medzitým si mixérom vyrobte tuhý sneh z bielok, cukru a soli. Plech vyložte papierom na pečenie a vytvarujte na ňom zo snehu veľkonočné dekorácie, ako napríklad mrkvičky. Snehové pusinky pečte 15 – 20 minút pri teplote 150°C.
Citrónovú polevu vyrobíte tak, že zmiešajte cukor s precedenou citrónovou šťavou a vriacou vodou a vymiešate do hladkej zmesi. Časťou polevy spojte oba korpusy a zvyšnú polevu nalejte navrch aj boky torty. Ozdobte upečenými pusinkami, ktoré pre efekt môžete zafarbiť potravinárskym farbivom. Tortu odložte do chladu, ideálne na 24 hodín.

Veľkonočná zmrzlina

Sladké veľkonočné maškrty

Ingrediencie: duté čokoládové vajíčka, obľúbená zmrzlina

Postup: Vajíčka opatrne rozrežte, do vnútra dajte svoju obľúbenú zmrzlinu a zamrazte na 2 – 3 hodiny. Ak sa vám chce vyhrať s dekoráciou, môžete vajíčka z vonkajšej strany ozdobiť napríklad citrónovou polevou, na ktorú postup nájdete v predchádzajúcom recepte.


Čokoládové muffiny

Sladké veľkonočné maškrty

Ingrediencie: 4 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky práškového cukru, 2 hrnčeky mlieka, 1 hrnček kakaa, pol hrnčeka oleja, 1 vajce, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, čokoláda, čokoládové vajíčka.

Postup: Všetky suroviny zmiešajte v mise, pridajte tiež na kúsky nalámanú časť čokolády. Zvyšok čokolády nahrubo nastrúhajte a odložte bokom. Cesto na muffiny prelejte do košíčkov a pečte pri teplote 170°C cca 15 minút. Muffiny ozdobte strúhanou čokoládou a veľkonočnými čokoládovými vajíčkami.

Tip: Pre ešte väčší pôžitok z čokolády, môžete muffiny pred zdobením poliať čokoládovou polevou, či krémom.

Ovocné košíčky

Sladké veľkonočné maškrty

Ingrediencie: žltý melón / červený melón, ľubovoľné ovocie

Postup: Z melónov (prípadne grepov) vyrobte košíčky, ktoré naplňte drobným ovocím a veľkonočnými sladkosťami. Z dužiny z melónov môžete vyrobiť napríklad kvietky, či motýle. Ovocie do košíčkov položte voľne, prípadne ich upevnite pomocou špáradiel.

Sladkú Veľkú noc :)

Zdroj foto: www.blog.gigmasters.com, www.sheknows.com, www.recipes.com.au, www.tumbir.com, www.flickriver.com

    • Zdieľaj:
  • 80
  • 6
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Helena Kravcová 27.03.13 11:01

HK
karma
100.00

Same dobrotky aj ja som upiekla barančeka a bábovku...

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 27.03.13 14:48

IO
karma
92.00

Ja idem tiež barančeka, ale uzvávam vaše ovocné košíčky vyzerajú velmi in...uvažujem vyskúšat:)

  • 0
Odpovedať

Lenka Brindáková 29.03.13 14:17

LB
karma
-1.00

jeeeeej jeeej kráásne farebné veľkonočné maškrtky ^_^ 
len škoda, že je vonku také strašné počasie, ktoré sa vôbec nepodobá na to, že je už Jar :(

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.02.14 17:09

JK
karma
100.00

samé dobrotky jednoduché a nápadité vyskúšam ved veľká noc je za dverami treba trocha inšpirácie

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

TEST: Nový rad Blueberry Siberica Professional s divokou čučoriedkou
Pleťová kozmetika

TEST: Nový rad Blueberry Siberica Professional s divokou čučoriedkou

  • 84
  • 4
  • 08.12.2020
TEST: Prírodné a viacúčelové pleťové produkty Mary Kay Naturally™
Pleťová kozmetika

TEST: Prírodné a viacúčelové pleťové produkty Mary Kay Naturally™

  • 52
  • 5
  • 12.12.2020
TEST: Prístroj Dermasonic ARTISTRY™ – iónovo-galvanická hlavica
Elektronika

TEST: Prístroj Dermasonic ARTISTRY™ – iónovo-galvanická hlavica

  • 69
  • 6
  • 06.12.2020
TOPlist