Zdravé recepty - Gaštanové cupcakes

Zdravé recepty - Gaštanové cupcakes
  • 09.12.2014
  • Janka Pačeková

Na dnes som si pripravila recept na Gaštanové cupcakes. Aj keď nie sú našou tradičnou slovenskou pochúťkou, nájdeme ich teraz skoro všade. Sú veľmi obľúbené a radi si ich doprajeme na raňajky či desiatu, alebo ako sladučkú maškrtu po dobrom obede. 

Výborné je, že majú obrovskú paletu chutí, a tak si každá jedna z nás vie nájsť ten pre ňu najchutnejší.

Tieto cupcakes oslovia hlavne milovníčky gaštanov. Tak sa pustite spoločne so mnou do ich prípravy a už za necelú hodinku si budete môcť pochutnať na tejto maškrte.

Suroviny na prípravu Gaštanových cupcakes:


Cesto

  • 1 H múka špaldová celozrnná hladká
  • 1 H múka pšeničná hladká
  • ¾ H cukor trstinový nerafinovaný
  • ¾ ČL soľ
  • 2 PL kakao
  • 1 ČL prášok do pečiva bez fosfátov
  • ½ ČL sóda bikarbóna
  • ½ H olej rastlinný
  • 1 ½ PL jablčný ocot
  • 1 H + 2PL mlieko sójové vlažné

Krém

  • 250 g gaštanové pyré (kvalitné z obchodu alebo domáce)
  • 3-4 PL mandľová smotana

Čas prípravy:  20 minút

Čas pečenia:  25 minút na 180 °C

Odporúčame vyskúšať: Sladučký recept na Cake pops

recept na gaštanové cupkakes

Zdroj: Janka Pačeková

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový mousse

Postup prípravy Gaštanových cupkakes:

1. Najprv si zmiešame všetky sypké suroviny – oba druhy múky, cukor, soľ, kakao, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Do jedného hrnčeka vlažného sójového mlieka pridáme jablčný ocot, premiešame a necháme postáť.


2. Do sypkej zmesi pridáme olej, postupne pridávame mlieko s jablčným octom a miešame. Cesto bude trochu husté, tak na zriedenie pridáme ešte 2 PL vlažného mlieka.

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé Recepty - Zebrový koláč

3. Formu na muffiny si vystelieme košíkmi na muffiny, ja dávam pre istotu na 1 koláčik rovno 2 košíky na muffiny, lepšie tak držia tvar a cesto je celkom mastné, tak sa vám 2 košíky premastia menej ako jeden. Košíky plníme cestom – na jeden koláč cca 3 PL cesta.


4. Koláčiky pečieme približne 25minút pri 180 stupňoch.

5. Kým sa koláčiky pečú, môžeme si pripraviť plnku. Gaštanovú plnku si môžete pripraviť buď z jedlých gaštanov alebo jednoduchšie z gaštanového pyré, ktoré kúpite hotové. V obchode siahajte po kvalitnom gaštanovom pyré s vyšším obsahom gaštanov, ja som už dokonca našla aj pyré v bio kvalite v bežnom potravinovom reťazci.

recept na gaštanové cupkakes

Zdroj: Janka Pačeková

6. Na domáce gaštanové pyré si pripravte jedlé gaštany (očistené, uvarené), maslo, cukor, vanilku, kto chce rum, no a tí lenivejší či zaneprázdnenejší si ho kúpia.

7. Nakoniec si zmiešame pyré s 3-4 polievkovými lyžicami mandľovej smotany a vymiešame krém, ktorý naplníme do zdobičky a upečené a vychladnuté koláčiky jednotlivo zdobíme.

Odporúčame vyskúšať: Tekvicové rizoto s parmezánom

                                   Poznajte druhy ryže a to na čo sú vhodné?

Prajeme dobrú chuť laugh


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Martina Begalova 09.12.14 10:56

MB
karma
108.00

tie receptiky su uzasne.. no ako to vsetko zjest a nepribrat ::)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 09.12.14 12:40

MZ
karma
92.00

gaštany mám veľmi rada, takže vyskúšam :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 14.12.14 19:13

JK
karma
100.00

zaujímavý receptík a zdravšia verzia

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 15.12.14 20:02

MS
karma
73.00

už sa mi aj slinky zbiehajú - gaštanové zákusty ale aj gaštany samotné sú úžasné

  • 0
Odpovedať

HENRIETA AVERIS 15.05.15 10:46

HA
karma
-1.00

naozaj je tam potrebný prášok do pečiva aj sóda bikarbóna?? pokiaľ viem tak sa dáva jedno alebo druhé. ináč super recept :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 19.12.15 16:09

SK
karma
114.00

gastany a gastanove pyre milujem

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 19.05.16 20:52

AK
karma
100.00

sú to zdravé pochúťky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní