Rodím! Kedy mám ísť do pôrodnice? Ktorá kontrakcia je tým signálom?

Rodím! Kedy mám ísť do pôrodnice? Ktorá kontrakcia je tým signálom?

Budúce mamičky sú posledné dni tehotenstva zavalené otázkami od rodiny, známych, i náhodných okoloidúcich, kedy sa ten malý človiečik vypýta na  svet. Keby sme to vedeli isto, napätie okolo príchodu na svet by nebolo tým pravým napätím. Každým dňom očakávame nejaké znamenie, ktoré nám napovie, že pôrod sa začal.

Niekoľko týždňov pred pôrodom sa môžu ohlásiť „poslíčkovia"Už-už si myslíme, že to prišlo. A ono sa nám to len zazdalo. „Poslíčkovia" si preveria pripravenosť nášho tela. Vyskúšajú zopár nepravidelných kontrakcií, občas aj pravidelných, avšak len na krátky čas. A potom opäť nič. Falošné sťahy maternice sú bežné a bezpečné, preto sa nemusíme stresovať. Ako rozoznáme falošné kontrakcie od tých pravých? Kedy máme ísť do pôrodnice?

Pozri aj: Čo si pobaliť do pôrodnice? A kedy je najideálnejší čas na balenie?

kontrakcie

Zdroj: Shutterstock®

Intenzívne kontrakcie

Skutočné kontrakcie, ktoré signalizujú začiatok pôrodu sa prejavujú bolesťou, sťahom, kŕčom v spodnej časti brucha, niekedy môžu pripomínať menštruačnú bolesť. Žena môže pociťovať tlak či pichanie v oblasti panvy, konečníka, či spodnej časti chrbtice.

Budúca mamička môže zaznamenať zvýšený vaginálny výtok ružovkastej alebo hnedej farby. Môže mať pocit žalúdočných problémov či dokonca hnačku. Toto je znak, že telo sa čistí a pripravuje sa prirodzene porodiť.

Kontrakcie sa môžu objaviť v pravidelnom i nepravidelnom rytme. Postupne sa predlžujú, zintenzívňujú. Ak dokážeme medzi kontrakciami robiť bežné činnosti, ako napríklad variť, pôrod je len na začiatku. Ak sa ich intenzita a frekvencia stupňuje a my musíme celú našu pozornosť upriamiť len na seba a prebiehajúce kontrakcie, je čas začať sa chystať do pôrodnice. Ak to premeníme na čísla, sťah maternice trvá približne 30 sekúnd a viac a opakuje sa každých 5 minút. 

falošné a pravé kontrakcie

Zdroj: Shutterstock®

Odtečenie plodovej vody

Odtok plodovej vody prichádza neohlásene, bez akýchkoľvek varovaní vopred. Býva buď intenzívny – kedy odtečie väčšie množstvo vody, alebo postupný – kedy plodová voda odteká pomaly.

V druhom prípade si žena niekedy nie je istá. Vtedy pomôže vyšetrenie u doktora a tzv. „vložkový test" priamo v pôrodnici. Pokiaľ začne odtekať plodová voda, alebo existuje podozrenie, že voda odteká, žena sa nemôže kúpať, len sprchovať, nepoužíva tampóny, nemôže mať pohlavný styk. Do dvoch hodín od prvého zaznamenania odtoku plodovej vody je potrebné prísť do pôrodnice.

kontrakcie a pôrod

Zdroj: Shutterstock®

Krvácanie

Jasnočervená krv pripomínajúca menštruáciu je znakom, že musíme okamžite odísť do pôrodnice. 

Pokiaľ je krv hnedastá a objaví sa jednorazovo po vaginálnom vyšetrení alebo po pohlavnom styku, nie je dôvod na paniku. 

Bezpečnosť

Pri akejkoľvek situácii, kedy sa necíti budúca mamička bezpečne, je dôvod vyraziť do pôrodnice. Ide o život, a nielen jeden, preto radšej ísť do pôrodnice viackrát a byť si istá, že je všetko v poriadku.

Intuícia ženy je najsilnejšia a najpresnejšia. Treba sa podľa nej riadiť. Počúvajte svoje telo. Napovie vám, kedy je čas ísť.

Odporúčame: Hormón lásky: Prečo je pre ženy a hlavne pri pôrode taký dôležitý?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Kelemenová 31.10.17 21:15

SK
karma
86.00

treba vediet pocuvat a spoznavat vsetky signaly tela...

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 12.12.17 09:10

SK
karma
114.00

mám tri deti a pri každom to bolo ináč, počúvaj svoj inštinkt sa hovorí...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní