Hračky pre deti do jedného roka: Ktoré sú pre ne tie naj?

Hračky pre deti do jedného roka: Ktoré sú pre ne tie naj?

Pre každé obdobie detstva sú typické isté druhy hračiek, ktoré pomáhajú deťom napredovať a rozvíjať ich zručnosti a časom aj vedomosti, či už ide o malé bábätká, predškolákov alebo školákov. V dnešnom článku sa pozrieme bližšie na to, ktoré hračky sú najvhodnejšie pre deti do jedného roka. Práve v tomto období dochádza v ľudskom živote k najrýchlejším zmenám, a to po fyzickej aj psychickej stránke. Vývoj človeka do jedného roka má jednoducho raketové tempo a správne zvolené hračky dokážu dieťa zaujímavým a podnetným spôsobom uviesť do sveta, v ktorom sa potrebuje zorientovať a po kúsku odhaľovať nové obzory. Ktoré sú teda tie najlepšie hračky pre deti do 12 mesiacov? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Prvé dva mesiace – zvukové a závesné hračky

Počas prvých dvoch mesiacov v živote novorodenca sa ešte, samozrejme, nedá veľmi hovoriť o hre. Bábätko potrebuje predovšetkým uspokojiť svoje potreby a hlavne zo začiatku väčšinu dňa prespí. Pre bábätko sú dôležité dotyky, počúva hlasy a skúma zrakom všetko v jeho blízkosti. Fascinujúci a podstatný je najmä zrakový kontakt s najbližšími ľuďmi. Najvhodnejšími hračkami v tomto časovom rozmedzí sú zvukové hračky. A to od rôznych druhov hrkálok, cez šuštiace plyšové ponožky či rukavičky až po populárne kolotoče nad postieľku, ktoré dokážu upokojiť príjemnou melódiou. Zaostrovanie zraku a záujem u dieťatka podnecujú tiež závesné hračky, a to nielen tie nad postieľkou, ale aj na kočíku či autosedačke.  

Pozri aj: Ako správne obliecť dieťa: Nielen na jeseň a na zimu

hračky do jedného roka

Zdroj: Pinterest

Druhý až štvrtý mesiac – hracie deky, hrazdičky, loptičky na úchop

Postupom času, keď už dieťatko vidí ostro, sa do popredia viac dostávajú pestrofarebné predmety. Bábätko si rozvíja motoriku a jeho ručičky sú už pomaly pripravené na aktívny úchop. Vynikajúcimi pomôckami sú tak v tomto období hrazdičky a pestrofarebné hracie deky, ale aj loptičky s dierkami, ktoré dieťatko podnecujú k tomu, aby sa naťahovalo a uchopovalo. Bábätku môžete zadovážiť aj prvé knižky, a to z gumy (vhodné do vody) alebo textilu. Tieto využijete napríklad aj vtedy, keď dávate dieťatko „pásť koníky“. Bábätko položíte na hraciu podložku a na motiváciu, aby pekne držalo hlavičku, pred neho umiestnite farebné obrázkové knižky. Na hracích dekách či v textilných knižkách môžu byť našité aj zrkadielka, ktoré sú pre drobcov zvlášť zaujímavým prvkom, alebo môžu obsahovať aj časti, ktoré pískajú, šuchocú či vydávajú melódie.

hračky pre malé deti

Zdroj: Pinterest

Štvrtý až šiesty mesiac – leporelá, hryzadlá, plyšové hračky

V tomto období sú už bábätká o dosť vnímavejšie, začínajú sa pretáčať z bruška na chrbátik a niektoré deti sa už vedia aj plaziť. Okrem klasických hračiek využijete aj pomôcku, akou je hryzadlo, keďže fáza prerezávania sa zúbkov je v tomto čase v plnom prúde a vy ju predsa chcete svojmu drobcovi uľahčiť. Spoločne si už môžete prezerať leporelá, dieťatku ukazujte obrázky či recitujte básničky. Na rad prichádzajú aj maznáčikovia, akými sú obľúbené plyšové hračky. Ak chcete svoje dieťa rozosmiať, stavte na klasickú hru na „schovávačku“, keď si na pár sekúnd zakryjete tvár a znova ju odokryjete.

hračky pre bábätká

Zdroj: Pinterest

Šiesty mesiac až rok – kocky, detské hudobné nástroje, hračky na tlačenie aj vkladanie

V šiestich mesiacoch je už manipulácia s predmetmi oveľa aktívnejšia. Dieťatko tak môžete začať oboznamovať s kockami a stavať prvé, síce malé, ale predsa len veže. Neustále sú vhodné aj zvukové hračky, ktoré by však mali nadobudnúť viac edukatívny charakter a učiť napríklad farby alebo napodobňovať zvuky zvierat a pod. Vhodné je pokračovať v predčítavaní rečňovaniek a básničiek, možno aj krátkych rozprávok a repertoár knižiek obohatiť aj o ďalšie, či už so zvieratkami, ale aj s bežnými predmetmi, s ktorými dieťatko priebežne oboznamujete. V tomto veku sa deťom zavďačíte aj hračkárskym bubnom či xylofónom. Hračky na tlačenie zas využijete vtedy, keď sa už dieťatko bude púšťať samé chodiť. Na zvyšovanie koncentrácie aj motoriky môžete svojmu drobcovi ponúknuť aj hračky na vkladanie, a to podľa tvaru či farby.

Trh s hračkami je v súčasnosti naozaj široký, no nezabúdajte na to, že vaše dieťatko nemusí mať každú jednu novinku. Keď je totiž hračiek príliš veľa, potom už nepomáhajú, ale práve naopak – dieťa je nesústredenejšie a takpovediac zahltené až preťažené podnetmi.

Neprehliadni: Čo je Aspergerov syndróm a ako sa prejavuje u detí?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 23.10.19 05:24

ĽŠ
karma
100.00

Dieťatko naozaj nemusí mať každú jednu novinku a menej býva viac.

  • 2
Odpovedať

Lucia Šintálová 05.11.19 08:48

karma
100.00

Užitočné rady, keďže mám novorodeniatko.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 01.05.20 21:45

JK
karma
100.00

Moje vnúčatká tiež majú tieto hračky a pomôcky pri chodení no naštasie sa posúvajú v rodine

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 17:04

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 17:04

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 17:04

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:40

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:40

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní