Šestonedelie: Prečo je obdobie po pôrode dôležité a na čo sa pripraviť?

Šestonedelie: Prečo je obdobie po pôrode dôležité a na čo sa pripraviť?
  • 30.05.2018
  • Jana Sedláková

Šestonedelie sa dnes zdá byť zabudnutým obdobím v živote ženy. Niežeby sme nevedeli, že existuje, ale akoby sme zabudli na to, čo sa vtedy deje a aký je jeho zmysel. Pôrod máme za sebou, tešíme sa z bábätka a máme pocit, že nanajvýš tak o pár dní po prepustení z pôrodnice už máme stáť na nohách a veselo plniť všetky úlohy ako matka, manželka, dcéra, kamarátka, prípadne aj zamestnankyňa... Kľučku si začnú podávať návštevy, ktoré očakávajú, že budú mojkať naše čerstvé bábätko a my im zatiaľ budeme variť kávu...

Hrozivý scénár? Porozumenie zmyslu šestonedelia vás zbaví ostychu a dodá vám sebavedomie na prepotrebnú asertivitu v tomto, inak krásnom a jedinečnom, období vášho života, ktoré si rozhodne nenechajte ujsť!

Pozri aj: Matka na materskej dovolenke: Zábava a oddych? Takáto je skutočnosť!

novorodenec

Zdroj: Shutterstock®

Šesť nedieľ pre maminku a bábätko

Veru áno, až šesť týždňov po pôrode mala v minulosti vyčlenených inak pracovitá gazdiná na to, aby sa mohla „vyvaľovať“ v posteli so svojím novonarodeným bábätkom. Návštevy síce prichádzali, ale prinášali jedlo a iné potrebné veci, aby sa novopečená maminka nemusela namáhať. Tiež o gazdovstvo či dom sa na tento čas starala rodina či známi. Existovali totiž aj povery, ktoré napríklad zakazovali šestonedieľke dojiť mlieko, pretože by skyslo a podobne. A tie sa dôsledne dodržiavali.

Keď sa na to pozrieme očami moderného človeka, musíme sa pousmiať. No výsledok, ktorý sa tým dosiahol (zabezpečiť pokoj na hojenie a rekonvalescenciu pre matku), bol možno efektnejší, ako dnes, kedy sa z povier smejeme a potom riešime pojmy, ako „popôrodná depresia“ či „laktačná psychóza“.

Šestonedelie

Zdroj: Shutterstock®

Šestonedelie rané a neskoré

Význam šestonedelia je nepochybne v tom, že je obdobím zbližovania sa maminky a bábätka, budovania či prebudovávania vzťahov v práve vzniknutej či už existujúcej rodine. Všetky väzby sa vylaďujú a nanovo nastavujú, všetci zúčastnení si zvykajú na nového človiečika vo svojom okolí. A to všetko sa deje za veľkých hormonálnych zmien matky, ktorej telo sa okrem toho musí spamätať z deviatich mesiacov tehotenstva, ktoré vyvrcholili pôrodom.

Počas raného šestonedelia (od pôrodu do desiateho dňa) sa hoja pôrodné rany a stabilizuje tvorba mlieka. Maminka a bábätko sú si veľmi blízki, akoby stále pevne zviazaní pupočnou šnúrou, ktorá sa len veľmi pomaly bude predlžovať a púšťať dieťatko ďalej do sveta. :-) V neskorom šestonedelí (do šiestich až ôsmich týždňov po pôrode) dochádza už k prispôsobeniu života matky a dieťaťa, vzájomnému naladeniu a súzneniu. Život s dieťatkom však prináša stále nové a nové situácie a výzvy, nedá sa vyladiť raz a navždy, a preto je dobré byť pripravená na neustálu zmenu, neustále vzájomné objavovanie. Tak si zachováte v hĺbke duše radosť a láskavý prístup aj v náročných situáciách, ktoré na vás ako na rodiča určite čakajú. :-)

Odporúčame: Dokonalá mama - fenomén dnešnej doby alebo skutočnosť?

Dojčenie pomáha zavinovaniu maternice

Zdroj: Shutterstock®

Priebeh šestonedelia: očistky, zavinovanie maternice

Pre ženu po pôrode môže byť bežné krvácanie po pôrode trošku šokojúce, čo je pochopiteľné, keď vezmeme do úvahy, že v predchádzajúcich mesiacoch tento stav nezažívala. Krvácanie je v tomto prípade, samozrejme, prirodzené. Placenta zanechala v maternici relatívne hlbokú ranu, veľkú asi ako dlaň. Netreba sa však obávať, štandardne sa z tejto veľkosti zmenší asi za tri týždne na tri centimetre. Je ale logické, že po pôrode bude teda maternica plná krvi a krvných zrazenín, ktoré vo forme očistkov odchádzajú von z tela. Postupne, ako sa vnútorný priestor čistí a maternica sťahuje a hojí, očistky už nie sú jasnočervené, ale viac do hneda, postupne žltnú až nakoniec získavajú hlienovitý polopriesvitný charakter.

Je fascinujúce, ako sa orgán, ktorý sa za 9 mesiacov postupne 15-násobne zväčšil, opäť dostáva do pôvodného stavu neporovnateľne rýchlejšie – v podstate už v priebehu niekoľkých dní. Reč je, samozrejme, o maternici. Jej sťahovanie vo forme popôrodných sťahov zároveň podporuje sťahovanie rany po placente, a tým uľahčuje hojenie a tlmí krvácanie. Ako vidno, všetky tieto deje spolu súvisia, vzájomne sa podporujú. Ako ďalšia podpora prichádza dojčenie, ktoré stimuluje popôrodné sťahy a tým aj zavinovanie maternice a odchod očistkov. Všetko je dokonalo prepojené.

Panvové dno potrebuje pokoj

Berte to ako prikázanie! Svaly panvového dna sú vplyvom pôrodného vypätia roztiahnuté a často aj ľahko poranené. Sťahujúca sa maternica môže na ne rôzne tlačiť a tým ich zaťažovať. Preto sa netreba prepínať a radšej veľa oddychovať, vyhýbať sa častému či dlhému státiu, ale aj sedeniu. Na opätovné povzbudenie elasticity svalov panvového dna pomôžu Kegelove cviky či popôrodná joga, no na tie máte dosť času po šestonedelí.

K najčastejším poraneniam v oblasti panvového dna môžeme zaradiť aj natrhnutie či nástrih hrádze. O tipoch na ich hojenie sme písali v článku: Hojenie hrádze po pôrode: Ako ho urýchliť a byť opäť fit?

Pozornosť patrí bábätku

Zdroj: Shutterstock®

Vaša pozornosť patrí bábätku

Obdobie po pôrode, ako sme ho vykreslili, môže vyzerať na prvý pohľad hrozivo, no nakoniec prídete na to, že takmer všetku vašu pozornosť sústreďujete na dieťatko, a preto je všetko jednoduchšie a ľahšie a hojenie väčšinou zo dňa na deň napreduje.

Napriek tomu pridávame zopár tipov, ktoré pomáhajú:

  • Po každom použití toalety sa aspoň prvé dni na intímnych miestach sprchujte, prípadne použite na to určené hojivé bylinkové či aromaterapeutické prípravky, ktoré zmiernia pocity pálenia či podráždenia.
  • Udržujte sa v teple a pokoji postele, no nezabúdajte sa sem-tam aj trochu prejsť, aby vplyvom gravitácie mohli očistky prúdiť von z tela.
  • Ak máte závrat či iné prejavy nedostatočného krvného obehu, dávajte si pozor na vstávanie – vždy si najskôr pomaly sadnite, prípadne vyskúšajte vône kvalitných aromaterapeutických olejov, ako je levanduľa, rozmarín či neroli, ale aj hydrolát z ruže.
  • Pri hormonálnych výkyvoch môže pomôcť geránium, fenikel, muškátová šalvia, jasmín... nechajte sa viesť intuíciou. Uvidíte, že okrem krvného obehu, rozprúdia aj vašu dobrú náladu. :-)

Odporúčaným pomocníkom na zotavenie po pôrode je kolagén. Ako vám môže kolagén pomôcť a ako si vybrať ten najlepší kolagén pre ženy sme písali aj v redakčných článkoch.  

Zaujme ťa: Ako si vybrať dulu pre seba a svoje bábätko? Aké sú jej úlohy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Enka Nova 19.09.18 11:14

EN
karma
-1.00

Dobrý den,,,uz mam par tydnu po porodu a mam hrozne bolesti v okoli panve...
a nevim co s tim
nekdy to boli opravdu moc
kamoska mi doporucila toto
ale jiz to maji pryc...nevite kde jinde se to da sehnat? Děkuji
nebo neco jineho..nejlepe prirodni
dekuji

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní