Rosacea: Nepríjemné ochorenie, ktoré si ľahko pomýliš s akné!

Rosacea: Nepríjemné ochorenie, ktoré si ľahko pomýliš s akné!

Rosacea patrí medzi nepríjemné kožné ochorenia, ktoré postihujú ženy i mužov. Niektorými svojimi prejavmi je podobná akné, a preto si veľa ľudí myslí, že ide o tú istú chorobu.

Boj s ňou je namáhavý. Rosacea sa dá udržať pod kontrolou, no nedá sa s ňou nadobro rozlúčiť.

O tomto ochorení sa veľa nerozpráva, mnoho ľudí prakticky o ňom nič nevie. Pritom ním trpí značná časť populácie. V nasledujúcom článku vám prinášame všetky dôležité informácie o tejto nie až tak známej chorobe.

Čo je rosacea?

Rosacea, alebo inak aj ružovka, je chronické ochorenie pokožky, ktoré v rôznych formách postihuje až 10 percent populácie. Častejšie sa vyskytuje u žien, no trpia ňou i muži. Zvyčajne sa prvýkrát objaví medzi 30. až 60. rokom života. Rosacea nie je infekčná a neprenáša sa kontaktom. Dermatológovia v súčasnej dobe tvrdia, že ružovka sa vyliečiť nedá. To však neznamená, že nie je potrebná liečba. Bez vhodnej terapie sa totiž môžu prejavy ochorenia ľahko zhoršiť. Infekcia tak môže postihnúť aj podkožné vrstvy.

Prečo vôbec rosacea vzniká, nie je zatiaľ jasné. Lekári sa domnievajú, že za tým môžu stáť isté genetické faktory. Napriek tomu však neboli objavené žiadne konkrétne gény, ktoré by spôsobovali ružovku. Vplyv na vypuknutie ochorenia alebo zhoršenie jeho priebehu má však preukázateľne vonkajšie prostredie. Ide napríklad o horúce jedlá a nápoje, teplotné extrémy, slnečné svetlo, stres a hnev, sauna, namáhavé cvičenie, kortikosteroidy i lieky rozširujúce krvné cievy.

diagnostika ružovky

Zdroj: Shutterstock®

Ako vlastne rosacea vyzerá?

Primárnym znakom ružovky je začervenanie pokožky, a to najmä na nose, lícach, čele a brade. Ľudia postihnutí týmto ochorením majú tendenciu podliehať návalom tepla a červenať sa vo veľkej miere. U týchto ľudí je však červenanie sa aj pretrvávajúcim symptómom. Pôsobia, akoby boli spálený od slnka, no tento prejav nemizne. Pacienti majú ďalej viditeľne rozšírené cievky a objavujú sa u nich aj pupienky, hrbole, naplnené vriedky, prípadne aj opuchy tváre.

Prejavy tohto ochorenia sú v mnohom podobné s akné, ekzémom či alergiou, a tak si ich ľudia často zamieňajú. Rosacea zvyčajne prechádza niekoľkými fázami. Prvotná ružovka je na pohľad viditeľná len ako začervenanie v strednej časti tváre. Pri cievnej ružovke už dochádza k opúchaniu malých žiliek a tie sa stávajú viditeľné. Nakoniec môže ochorenie postúpiť až do zápalu, kedy sa po takmer celej tvári objavujú a nemiznú červené pupienky. Pri ružovke je v niektorých prípadoch pozorovateľný aj zápal očných viečok, ktorý sa môže rozvinúť do zápalu spojiviek.

starostlivosť o pleť pri ružovke

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia je základom

Prevencia je pri tomto type ochorenia nevyhnutná. Rosacea sa totiž nedá vyliečiť, no najmä je jej priebeh cyklický. To znamená, že pacient môže pociťovať na niekoľko týždňov zhoršenie svojho stavu a následné zlepšenie na určitý čas. Správnu liečbu a starostlivosť o pleť by mal vždy stanoviť lekár. Pacient si však môže ľahko všimnúť, ktoré faktory mu symptómy zhoršujú, a tak sa im ľahšie vyhýbať. V prvom rade je dôležité dávať si pozor na správny jedálniček. Potrebné je vyhýbať sa korenistým a štipľavým jedlám a kofeínu.

Postihnutí by sa tiež nemali vystavovať nadmernému teplu, ale ani chladu. Najmä v letnom období je dôležité použitie prípravku s ochranným faktorom. Dôležitá je aj dôsledná starostlivosť o pleť. Neodporúčajú sa pílingy ani masáže. Vhodnejšia je skôr jemnejšia starostlivosť s použitím iba tých najpotrebnejších produktov. Veľa prípravkov môže ľahko podráždiť pleť. Ružovka sa v niektorých prípadoch lieči aj antibiotikami, napríklad sa nimi zmierňuje začervenanie. Taktiež sa pristupuje k chirurgickej liečbe, pri ktorej sa zase odstraňujú rozšírené cievky.

Odporúčame: Buď originálna! Tohtoročným hitom sú jedlé darčeky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Krátka 11.12.17 09:18

SK
karma
114.00

poznám ľudí s týmto ochorením, nie je to naozaj nič príjemné

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 11.12.17 14:50

MD
karma
132.00

Jeden kolega týmto ochorením trpel, vyzeralo to naozaj nevábne, najskôr som si myslela že si rád "dáva do nosa"...takmer všetky kožné ochorenia sú nepríjemné, keďže okolie uvádzajú do predsudkov

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 11.12.17 17:20

MM
karma
100.00

toto je veľmi nepríjemná choroba

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 12.12.17 20:19

VT
karma
-1.00

To je strašné. No nič príjemné to nebude ...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 29.12.19 22:05

JK
karma
100.00

Naštastie nik v rodine toto ochorenie nemá

  • 0
Odpovedať

Andrea Petrušková 17.08.23 14:25

AP
karma
104.00

Bola mi diagnostikovaná, a pomaly si na začínam zvykať. Dôležitá je hlavne starostlivosť o pleť a kvalitné produkty určené pre začervenanú a citlivú pleť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní