Sedenie škodí: Ako aktivovať telo a predísť chorobám?

Sedenie škodí: Ako aktivovať telo a predísť chorobám?

Sedenie v práci, sedenie doma pri telke či pri počítači, sedenie v MHD a v aute...Príliš veľa sedenia na jeden jediný deň, nemyslíte?

Vedci zistili, že ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie, alebo skrátka len obľubujú sedenie viac, než pohyb, sú náchylní na viacero chorôb, čo vedie až k predčasnému úmrtiu.

Sedenie sa často skloňuje so slovom obezita, ku ktorej môže sedavý životný štýl naozaj aj viesť. Obzvlášť by si mali dávať pozor ľudia, ktorých práca zahŕňa celodenné sedenie za počítačom. 

Odporúčame: Najrýchlejší spôsob šúpania zemiakov? To musíš vidieť!

Sedenie v práci neprospieva

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa hýbať viac?

Alarmujúce je, že podľa Svetovej zdravotníckej má nedostatočný pohyb 1 zo 4 ľudí na svete. Keď si to prepočítate, zistíte, že ide naozaj o veľmi veľkú časť populácie, ktorá chce alebo musí sedieť na zadku a nijako tento čas pasivity nekompenzuje.

Inšpiruj sa: Ako skladovať cibuľu a cesnak? Toto by ti asi nenapadlo!

Dobrá správa je, že nie je všetkým dňom koniec a negatívne následky sedenia môžete minimalizovať jednoduchými pohybmi, ktoré zvládnete aj popri sedavom zamestnaní. Nemusíte chodiť, behať ani navštevovať posilovňu, stačí, ak sa denne budete svižnejšie pohybovať aspoň 30 minút.

Čo tak vystúpiť ráno z autobusu o dve zastávky skôr, zaparkovať autom ďalej, alebo obehnúť kanceláriu niekoľkokrát denne? Môže sa to zdať ako nedostačujúce, no nášmu telu naozaj stačí pár minúť rezkejšej chôdze. V prípade, že sedíte viac ako 8 hodín denne, odporúča sa aktivitu predĺžiť aspoň na hodinu.

Chodiť by sme mali viac

Zdroj: Shutterstock®

10 000 krokov

Určite ste už počuli, že človek by mal za jeden deň spraviť aspoň 10-tisíc krokov. Skúste si nainštalovať krokomer do mobilu, alebo si zaobstarajte merač kroku na zápästie. Je to dobrá investícia a 10-tisíc krokov sa môže stať vaším pomyselným miľníkom. Keď ho každý deň zvládnete, môžete si dať pohov. 

Zaujme ťa: Zabudnite na chémiu: Domáce lieky na chrípku vás postavia na nohy!

bolesť chrbta

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia chorôb

Rôzne štúdie naznačili, že sedenie má zlý vplyv na ľudské zdravie. Ale čo sedenie spôsobuje? Výkyvy nálady, priberanie, bolesti chrbta či nekvalitný spánok a nábeh na rakovinu. Tomuto všetkému sa môžete vyhnúť, ak obetujete 30 minút denne na chôdzu, ľahký beh či iný druh pohybovej aktivity.

- Anketa

KOĽKO HODÍN DENNE SEDÍTE?

Odpovedalo 24 ľudí  

Menej ako hodinu
4%
Jednu až dve hodiny
4%
Dve až štyri hodiny
4%
Štyri až šesť hodín
0%
Šesť až osem hodín
17%
Osem a viac hodín
71%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní