Si smutná na Vianoce? Tu sú overené triky, ako si vylepšiť náladu!

Si smutná na Vianoce? Tu sú overené triky, ako si vylepšiť náladu!

Niekedy za to môžu aktuálne okolnosti, inokedy predvianočný zhon a stres a pôvodcom smútku na Vianoce vedia byť aj prehnané očakávania. Áno, Vianoce sú síce sviatky radosti a pokoja, no nie každý na svete ich prežíva takto pozitívne. Sú totiž ľudia, ktorým nebolo dopriate prežiť sviatky v rodinnom kruhu, ktorí sú chorí alebo ktorí prežívajú ťažké obdobie. Ak ste aj vy smutní práve na Vianoce (alebo kedykoľvek inokedy v roku), vyskúšajte tieto triky, ako si vylepšiť náladu!

A zasa tie hormóny

V našich článkoch sa na ne odvolávame veľmi často a nie nadarmo. Hormóny sú veľmi silné a dokážu okrem iných dôležitých funkcií v tele ovplyvniť aj ľudské emócie. Keď sme smutní, máme nedostatok takzvaných hormónov šťastia, medzi ktoré zaraďujeme dopamín, endorfíny, oxytocín a serotonín. Zatiaľ čo endorfíny telo vylučuje ako odpoveď na prežívanie stresu či nepohodlia, dopamín sa spája s odmeňovaním seba samého, teda s príjemnými situáciami a činnosťami. Serotonín aj oxytocín sú tiež hormóny ovplyvňujúce ľudskú náladu aj pocity. Z tohto odseku logicky vyplýva, že ak sme smutní, musíme podporiť tvorbu a kolobeh týchto hormónov vo svojom tele.

Dobrá rada nad zlato: Nerovnováhu hladiny hormónov v krvi dokáže zrovnať kvalitný a dostatočne dlhý spánok. Doprajte si 7 až 9 hodín každý deň a budete sa ihneď cítiť lepšie.

Pozri aj: Trendy vianočné dekorácie na rok 2019: Sviatočná nálada ťa neminie

ako mať lepšiu náladu

Zdroj: Shutterstock®

Najlepší liek je smiech

Nie nadarmo sa hovorí, že smiech je ten najlepší liek. Nechceme tvrdiť, že smiech vylieči ochorenie alebo iné trápenie, no dokáže výrazne zdvihnúť hladinu endorfínov a dopamínu v krvi. Hladinu endorfínov tiež dokážete zvýšiť celkom obyčajným pobytom v posilňovni alebo krátkym behom okolo vášho bydliska a ak si zacvičíte na slnku, zdvihne sa vám úmerne aj hladina serotonínu. Ukázalo sa, že pobyt vonku pod hrejúcim slnkom dokáže na človeka a jeho náladu pôsobiť nesmierne pozitívne.

Náš tip! Po športovom výkone sa odmeňte dobrou masážou. Vedeli ste, že masáž stimuluje vylučovanie všetkých 4 hormónov šťastia?

čo spôsobuje smiech

Zdroj: Shutterstock®

Odmeniť sa oplatí

Možno to poznáte aj sami. Keď sa cítite smutne, pomôže obľúbený dezert alebo jedlo. Keď si totiž vychutnávame dobré jedlo, vylučuje sa dopamín, teda máme pocit, že sme sa niečím odmenili. Zároveň sa však vylučujú aj endorfíny a keď jedlo zdieľame s niekym blízkym, môže sa vylúčiť aj oxytocín, ktorý sa vylúči keď prežívame zblíženie s iným človekom. Nielen jedlo však dokáže pôsobiť na človeka ako odmena. Ukázalo sa, že podobný účinok má aj obľúbená hudba, ktorej počúvanie zvyšuje hladinu dopamínu a tiež serotonínu v krvi. Umelci dokonca môžu mať pri svojej tvorbe návaly endorfínov, čo je pocit, ktorý tiež nie je na zahodenie.

Inšpiruj sa: Inšpirácia na víkendové raňajky: Recept na ovocný chlebík 3-krát inak


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 23.12.19 07:01

ĽŠ
karma
100.00

Výborné tipy a triky!

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 23.12.19 12:34

SK
karma
114.00

Našťastie mám svoju rodinu, takže ....

  • 0
Odpovedať

Edita Paráková 23.12.19 14:25

EP
karma
-1.00

Výborné tipy :-)

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 23.12.19 19:37

karma
113.00

samé dobré rady, ale ani to někdy nepomůže

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.12.19 23:10

JK
karma
100.00

Mám skvelú rodinu a 4 vnúčatká

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní