Snažíš sa chudnúť? Spoznaj toto nápomocné ovocie pri redukčnej diéte!

Snažíš sa chudnúť? Spoznaj toto nápomocné ovocie pri redukčnej diéte!

Pokúšate sa zhodiť pár kíl a stále hľadáte to najvhodnejšie ovocie pri redukčnej diéte, ktoré by vás zbytočne nezásobovalo cukrami, ale naopak, bolo by vám v chudnutí nápomocné? Tak v tom prípade ste ho práve našli. A hoci ide o exotické ovocie, zohnať sa dá už aj v našich obchodných reťazcoch. Čím to teda je, že nejaké ovocie môže mať schopnosť zbavovať telo nadbytočných kilogramov? A o akom ovocí to vlastne celý čas rozprávame? Čítajte ďalej a prezradíme vám všetko podstatné.

Salak (lat. Zalacca edulis, angl. snake fruit = hadie ovocie) – je vám to aspoň trochu povedomé alebo sme na vás zase raz hodili veľkú neznámu? Hoci v krajinách, kde toto ovocie rastie, sa pochopiteľne konzumuje a využíva už stáročia, k nám sa dostalo len prednedávnom. Rastie na strome, respektíve tropickej palme, s názvom salaka jedlá (lat. Salacca zalacca) a svoj pôvod má v Indonézii, konkrétne na Jáve a v Sumatre. Dnes sa so salakom najčastejšie stretnete na niektorej z exotických dovoleniek, predovšetkým v Malajzii, na Filipínach, v Japonsku alebo v Thajsku. Už sa však stihol udomácniť aj v Amerike. Ak by ste sa ale chceli pokúsiť o dopestovanie salaku v našich končinách, zrejme by ste neuspeli, pretože pri teplote pod 16 °C palma salaka hynie.

Ochutnaj: Toto ovocie s omladzujúcimi účinkami musíš ochutnať! Zisti, prečo!

ovocie salak

Zdroj: Shutterstock®

Salak pod lupou

Salak alebo salaka má vajcovitý a hruškovitý tvar. Šupka ovocia, pripomínajúca skôr škrupinu, je podobná hadej koži, preto sa mu hovorí aj hadie ovocie, hadia figa alebo hadie vajce. Farebne sa pohybuje medzi červenou a hnedou. Po zahryznutí do tohto ovocia vás prekvapí jedinečná chuť, balansujúca medzi sladkosťou a kyslosťou. Dá sa tu však rozpoznať chuť ananásu, jablka, banánu, jahody a hrušky. Ide o pomerne malé plody, pripomínajúce väčšie figy či menšie hrušky. Len málokedy sa stretnete so salakom, ktorý by bol väčší, než sedem centimetrov.

potraviny na chudnutie

Zdroj: Shutterstock®

Dužina áno, kôstka nie

Ako to už v prípade exotického ovocia často býva, hnedo-čierne semeno, ukrývajúce sa v dužine plodu, nie je jedlé. V každom plode sa zvyčajne nachádzajú tri takéto kôstky. Dužina je väčšinou bielo-žltá, skôr tvrdá, ako mäkká a od šupky sa oddeľuje pomerne ľahko. O zrelosti salaku sa však môžete presvedčiť až jeho ochutnaním – zrelý plod je skôr sladký a chrumkavý, naopak, nezrelý salak je výrazne kyslý. Salak si môžete zakúpiť v bežných obchodoch potravín, samozrejme, nie vo všetkých, v bio obchodoch alebo na internete a to aj v čerstvej podobe, čo sa pri exotickom ovocí až tak často nevidí.

Pozri aj: Prírodné antidepresívum s minimom kalórií? Toto musíš ochutnať!

hadie ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje a aké má účinky na zdravie?

Obsahuje vlákninu, pektín, draslík, fosfor, sodík, vápnik a železo. Okrem toho v sebe salak ukrýva aj pomerne veľa vitamínu B a C. Nielenže vám bude nápomocný pri redukčnej diéte a zasýti vás naozaj na dlhý čas, má mimoriadne blahodarný vplyv aj na naše oči, dokonca porovnateľný s mrkvou. Zároveň zlepšuje pamäť a koncentráciu a v neposlednom rade lieči hnačku, hemoroidy a podporuje trávenie. V kombinácii s medom je salak výbornou prvou pomocou na odstránenie pálenia záhy. Salak je najchutnejší surový, ale často sa používa aj na prípravu džemov, sirupov, kompótov, smoothie nápojov a koláčov. To všetko, samozrejme, bez kôstok.

- Anketa

JEDLI STE UŽ SALAK?

Odpovedalo 26 ľudí  

Áno
27%
Nie
73%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 26.09.18 06:56

ĽŠ
karma
100.00

Odhalenie veľkej neznámej pre mňa; výzorovo i účinkami veľmi zaujímavé ovocie, vďaka!

  • 1
Odpovedať

Jana Mariaková 26.09.18 08:18

JM
karma
90.00

Tento druh ovocia som v obchodoch ešte nevidela, ale určite by som vyskúšala.

  • 1
Odpovedať

Simona Záhumenská 26.09.18 11:59

SZ
karma
93.00

O salaku som ešte nepočula, ale skúsim ho pohľadať v obchode, vyzerá zaujímavo.

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 26.09.18 19:34

HZŠ
karma
102.00

Veľmi zaujímavé ovocie, som zvedavá kedy sa mi podarí ho ochutnať.

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 30.09.18 16:35

AK
karma
100.00

toto prvýkrát počujem a čítam

  • 0
Odpovedať

Jana Pitonakova 02.01.19 15:18

JP
karma
100.00

ani som to nevidela, ani som o tom nepočula, ani som to nejedla ... možno to má močopudné, alebo laxačné účinky

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 03.10.19 15:51

DB
karma
114.00

tak toto ovocie som nikdy neochutnala,ale ani nikdy nevidela.zaujímavé./myslím to ovocie/

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní