Pokúšate sa zhodiť pár kíl a stále hľadáte to najvhodnejšie ovocie pri redukčnej diéte, ktoré by vás zbytočne nezásobovalo cukrami, ale naopak, bolo by vám v chudnutí nápomocné? Tak v tom prípade ste ho práve našli. A hoci ide o exotické ovocie, zohnať sa dá už aj v našich obchodných reťazcoch. Čím to teda je, že nejaké ovocie môže mať schopnosť zbavovať telo nadbytočných kilogramov? A o akom ovocí to vlastne celý čas rozprávame? Čítajte ďalej a prezradíme vám všetko podstatné.
Salak (lat. Zalacca edulis, angl. snake fruit = hadie ovocie) – je vám to aspoň trochu povedomé alebo sme na vás zase raz hodili veľkú neznámu? Hoci v krajinách, kde toto ovocie rastie, sa pochopiteľne konzumuje a využíva už stáročia, k nám sa dostalo len prednedávnom. Rastie na strome, respektíve tropickej palme, s názvom salaka jedlá (lat. Salacca zalacca) a svoj pôvod má v Indonézii, konkrétne na Jáve a v Sumatre. Dnes sa so salakom najčastejšie stretnete na niektorej z exotických dovoleniek, predovšetkým v Malajzii, na Filipínach, v Japonsku alebo v Thajsku. Už sa však stihol udomácniť aj v Amerike. Ak by ste sa ale chceli pokúsiť o dopestovanie salaku v našich končinách, zrejme by ste neuspeli, pretože pri teplote pod 16 °C palma salaka hynie.
Ochutnaj: Toto ovocie s omladzujúcimi účinkami musíš ochutnať! Zisti, prečo!
Salak pod lupou
Salak alebo salaka má vajcovitý a hruškovitý tvar. Šupka ovocia, pripomínajúca skôr škrupinu, je podobná hadej koži, preto sa mu hovorí aj hadie ovocie, hadia figa alebo hadie vajce. Farebne sa pohybuje medzi červenou a hnedou. Po zahryznutí do tohto ovocia vás prekvapí jedinečná chuť, balansujúca medzi sladkosťou a kyslosťou. Dá sa tu však rozpoznať chuť ananásu, jablka, banánu, jahody a hrušky. Ide o pomerne malé plody, pripomínajúce väčšie figy či menšie hrušky. Len málokedy sa stretnete so salakom, ktorý by bol väčší, než sedem centimetrov.
Bude ťa zaujímať
Dužina áno, kôstka nie
Ako to už v prípade exotického ovocia často býva, hnedo-čierne semeno, ukrývajúce sa v dužine plodu, nie je jedlé. V každom plode sa zvyčajne nachádzajú tri takéto kôstky. Dužina je väčšinou bielo-žltá, skôr tvrdá, ako mäkká a od šupky sa oddeľuje pomerne ľahko. O zrelosti salaku sa však môžete presvedčiť až jeho ochutnaním – zrelý plod je skôr sladký a chrumkavý, naopak, nezrelý salak je výrazne kyslý. Salak si môžete zakúpiť v bežných obchodoch potravín, samozrejme, nie vo všetkých, v bio obchodoch alebo na internete a to aj v čerstvej podobe, čo sa pri exotickom ovocí až tak často nevidí.
Pozri aj: Prírodné antidepresívum s minimom kalórií? Toto musíš ochutnať!
Čo obsahuje a aké má účinky na zdravie?
Obsahuje vlákninu, pektín, draslík, fosfor, sodík, vápnik a železo. Okrem toho v sebe salak ukrýva aj pomerne veľa vitamínu B a C. Nielenže vám bude nápomocný pri redukčnej diéte a zasýti vás naozaj na dlhý čas, má mimoriadne blahodarný vplyv aj na naše oči, dokonca porovnateľný s mrkvou. Zároveň zlepšuje pamäť a koncentráciu a v neposlednom rade lieči hnačku, hemoroidy a podporuje trávenie. V kombinácii s medom je salak výbornou prvou pomocou na odstránenie pálenia záhy. Salak je najchutnejší surový, ale často sa používa aj na prípravu džemov, sirupov, kompótov, smoothie nápojov a koláčov. To všetko, samozrejme, bez kôstok.
- Anketa
JEDLI STE UŽ SALAK?
Odpovedalo 26 ľudí