Sociálna fóbia: Porucha, ktorá ti zmení život. Ako ju poraziť?

Sociálna fóbia: Porucha, ktorá ti zmení život. Ako ju poraziť?
  • 14.11.2018
  • Simona Kostková

Všetci kolegovia z práce sa chystajú zavŕšiť náročný deň spoločným popíjaním v bare, ale vy radšej idete domov? Alebo sa pred každým telefonátom, ktorý musíte cez deň spraviť, dlho odhodlávate a najradšej by ste to nechali na iných? Tak potom pravdepodobne trpíte sociofóbiou.

Každému z nás sa niekedy stane, že dá prednosť osamote strávenému večeru pred bujarou zábavou s priateľmi. No v prípade, ak radi trávite každý večer osamote a kontaktu s inými ľuďmi sa doslova vyhýbate, tak patríte medzi tých, ktorí majú sociofóbiu. O čo pri tejto „chorobe“ ide a ako sa s ňou popasovať, sa dozviete v našom článku.

Sociálna fóbia je život znepríjemňujúca choroba

Sociofóbia nie je nič iné, ako strach z ľudí. Nemýľte si ju však s odporom či nechuťou, ktorú pociťujete z prítomnosti iných ľudí, ktorá je dnes celkom bežná. Môže sa stať, že sa počas dňa stretávate s nesmiernym množstvom ľudí a preto ste naozaj vďační za každú chvíľku, ktorú môžete stráviť osamote. Sociofóbia je omnoho nepríjemnejšia porucha, ktorá bráni ľuďom v normálnom kontakte s ostatnými. Ide skôr o to, že nedokážete do kolektívu zapadnúť a neviete sa s ľuďmi baviť, než o to, že ich už máte plné zuby a prekážajú vám.

Tak ako niektorí trpia nadmerným až chorobným strachom z pavúkov, tak iní trpia týmto strachom z kontaktu s ľuďmi. Sociálna fóbia sa zaraďuje, spolu s ostatnými fóbiami, k úzkostným poruchám, ktoré sú v dnešnej dobe pomerne rozšírené. Ľudia, ktorí ňou trpia, majú problém nielen nadviazať priateľstvá, ale dokonca ich to obmedzuje aj v práci či v škole, čo je pomerne nepríjemnou prekážkou v živote. Aké sú príznaky tejto choroby?

Zaujme ťa: Základy meditácie pre každého: Zisti, že 10 minút denne urobí zázraky!

ako prekonať trému

Zdroj: Shutterstock®

Všímajte si príznaky!

K jednému z najčastejších príznakov sociálnej fóbie patrí strach z vystupovania na verejnosti. Mnohí to pripisujú iba stresu či prehnanej hanblivosti, no netreba to podceňovať. Práve toto môže byť spúšťačom, ktorý vás môže dostať až na okraj spoločnosti. Ďalšími, špecifickejšími príznakmi môžu byť aj strach jesť na verejnosti či telefonovať s cudzími ľuďmi. Osloviť predavačku v obchode, vypýtať si jedlo v bufete alebo opýtať sa cudzieho človeka na ulici na cestu, nič prevratné, však? No pre ľudí so sociofóbiou mimoriadne náročné.

Ak by ste chceli zistiť, či práve vy netrpíte touto fóbiou alebo aj niekto z vášho okolia, všímajte si štýl reakcií. Ľudia so sociálnou fóbiou sú známi tým, že na bežné veci reagujú prehnane. Takíto ľudia sú v spoločnosti prehnane vystresovaní, v napätí a môžu mať aj silnú úzkosť. Celým problémom je to, že sa boja reakcie druhých – čo si iní pomyslia o ich vystupovaní, vzhľade, chôdzi či názoroch. Veľmi častými sprievodnými javmi pri vystupovaní na verejnosti či pri obyčajnom rozhovore je rýchle búšenie srdca, potenie, trasenie rúk a návaly tepla. Dá sa to liečiť?

ako nadviazať rozhovor s človekom

Zdroj: Shutterstock®

Liečbou je komunikácia s ľuďmi

Sociofóbici chcú urobiť dobrý dojem, chcú zapôsobiť, ale boja sa toho, že to dopadne presne naopak. Ak sa dostanú do situácie, že sa kvôli svojej tréme strápnia, ďalšiemu kontaktu s ľuďmi sa budú vyhýbať míľovými krokmi. Prvou radou lekárov je – nevyhýbať sa kontaktu s ľuďmi! Je dobré vyhľadávať situácie, ktoré vám spôsobia najviac trápenia a postupne tieto bariéry prekonávať. I keď to pôjde pomaly, pozitívne výsledky budú stať za to. Porazte svoju úzkosť tým, že ju budete prežívať znovu a znovu, až jej sila bude slabnúť a vy sa jedného dňa stanete príjemným spoločníkom, ktorým chcete byť.

Pri liečbe sociofóbie je dôležité porozumieť jej. Čo vyvoláva najhoršie stavy a kedy ste úplne v pokoji? Už starovekí bojovníci vedeli, že na porazenie nepriateľa je najdôležitejšie poznať ho, ako rozmýšľa a aký bude jeho ďalší krok. Urobte to isté a snažte sa pochopiť svoju fóbiu, nájsť si chvíle, kedy vám je dobre v prítomnosti iných a podporte tento pocit. Nacvičujte si konverzácie pokojne aj s tými najbližšími a utvrdzujte sa v tom, že ste skvelý človek bez ohľadu na to, čo si o vás ostatní myslia. Ak sa na to budete cítiť, vyskúšajte si oslovenie ľudí na ulici alebo skúste niekam len tak zatelefonovať s tým, že potrebujete získať informácie.

čo je to sociálna fóbia

Zdroj: Shutterstock®

Lieky sú poslednou možnosťou

Ak sa na komunikáciu s ľuďmi ešte necítite, spíšte si zoznam situácií, ktoré vo vás vyvolávajú úzkosť. Zoraďte ich od tej najmenej stresujúcej až po tú, čo vo vás vyvoláva strach a postupne sa ich snažte prežiť. Nemusíte sa báť, ak vám to zo začiatku nepôjde. Pokojne si na začiatok môžete napísať aj úplné blbosti, ktoré ak prežijete, posilnia vašu sebadôveru. V prípade, že sa neviete absolútne pohnúť z miesta a vaša panika, strach a úzkosť iba vzrastajú, až vtedy sa obráťte na lekára.

Ten vám pravdepodobne predpíše ako prvé lieky na úzkosť, čo nie je nič príjemné. Nielenže na ne vzniká závislosť, ale pri dlhodobom užívaní sa ich účinok postupne znižuje. Lepšou voľbou sú preto konkrétne antidepresíva, na ktoré nevzniká závislosť a ani ich účinok neklesá. V prvom rade sa však pokúste s touto chorobu bojovať sami, bez pomoci liekov.

Neprehliadni: Hematofóbia alebo strach z krvi: Je vôbec možné s tým bojovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Zuzana Szocsova 29.11.18 20:21

ZS
karma
100.00

musí to byt neprijemna diagnoza

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 10.12.18 13:25

karma
127.00

Páči sa mi, že ste na konci uviedli aj nejaké tipy ako to prekonať.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.02.21 21:46

JK
karma
100.00

Naštastie tento problém nemám

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní