Som ľavák: Výhoda či prekliatie?

Som ľavák: Výhoda či prekliatie?
  • 17.08.2017
  • Nikola Benkovská

13. august je každoročne medzinárodným dňom ľavákov. Vyhlásila ho organizácia Lefthanders International a pripomína sa od roku 1976 s cieľom zvýšiť povedomie verejnosti o výhodách i nevýhodách ľavákov. Ľaváci tvoria približne desať percent svetovej populácie. Vo svete väčšiny pravákov sú vystavovaní množstvu nástrojov, ktoré sú pre ich každodenný život nepoužiteľné. A nielen to, „bežnému“ pravákovi ani len nenapadne, koľko nástrah ponúka život ľavákom. Sú naozaj ľaváci cudzincami v našom svete? Čím vynikajú a naopak, čo je pre nich nočná mora? Ako za sinistralitu (ľavorukosť) a dextralitu (pravorukosť) môžu mozgové hemisféry?

Smutná história ľavákov

Už samotné slovo sinistralita pochádzajúce z latinčiny znamená zlovestnosť, nečestnosť a zákernosť. Napríklad v Číne trestali ľavákov veľmi prísne. Ak muž zistil, že jeho žena je ľaváčka, mohol ju s pokojným svedomím zabiť. V stredoveku ľavákov obviňovali zo spriahnutia sa s diablom. V arabských kultúrach je ľavorukosť problémom dodnes. Napríklad pri stolovaní je v Spojených arabských emirátoch nevhodné používať ľavú ruku. Egypťania považovali ľavú ruku za nešikovnú, no z časti ju uznávali vďaka tomu, že je bližšie k srdcu. Jedna z mnohých teórií dokonca vraví, že ľavákov je preto tak málo, pretože kvôli sťaženým podmienkam a diskriminácii v spoločnosti mali málo detí.

Odporúčame:Samozber broskýň: Kde a za koľko si môžeme nazbierať broskyne?

deň ľavorukých

Zdroj: Shutterstock®

Vplyv mozgovej hemisféry na ľavorukosť

Príčinou uprednostňovania ľavej alebo pravej ruky sú mozgové hemisféry. Hoci jedna je zrkadlovým odrazom druhej, ich funkcie sú veľmi odlišné. Pravá hemisféra riadi ľavú a opačne. V ľavej hemisfére vzniká predovšetkým analytické a verbálne myslenie, pravá hemisféra je zodpovedná za myšlienkovú syntézu – spájanie jednotlivých pojmov, chápanie v širších súvislostiach. Ľaváci však pravdepodobne vo veľkom využívali nielen pravú, ale i ľavú hemisféru. Výskumy dokázali, že až takmer 70 % ľavákov má pre reč dominantnú ľavú hemisféru. Či bude človek ľavákom alebo pravákom sa dá jasne určiť približne v predškolskom veku.

ľavorukí ľudia

Zdroj: Shutterstock®

Ľaváci a šport

Ľavorukí ľudia vynikajú najmä v individuálnych športoch ako je tenis, box či šermovanie. Praváci totiž nedokážu tak dobre reagovať na ich údery ľavačkou. Napríklad ľavoruký tenista dokáže spôsobiť svojmu protihráčovi problémy tým, že posiela loptu do nezvyčajných miest na ihrisku. Ľavonohý futbalista môže tiež využiť rôzne finty, ktoré ten pravonohý nedokáže. Lepšie povedané, ľaváci majú lepšiu kontrolu nad svojou pravou rukou ako praváci nad svojou ľavou rukou.

šport ľavákov

Zdroj: Shutterstock®

Sú ľaváci iní?

Niektorí odborníci tvrdia, že ľaváci sú oveľa úspešnejší, talentovanejší a kreatívnejší než praváci. No tieto štúdie neboli nikdy na isto potvrdené. Ľaváci sú však vo väčšom riziku psychotických porúch ako napríklad schizofrénia. Hovorí sa tiež, že ľavorukí ľudia sú vo všeobecnosti viac introvertnejší a diletantskí. Môžu byť náchylnejší k poruche pravidelného pohybu končatín, ktorá spôsobuje nedobrovoľné kopanie a šklbanie nohami v spánku. Ľaváci vraj zažívajú nižšiu mieru artritídy a vredov. Dokonca majú vyššiu pravdepodobnosť negatívnych emócií po sledovaní strašidelných filmov či videí.

ľavák hudobník

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie zaujímavosti

  • Ľaváci kreslia ľudí s tvárou otočenou doprava.
     
  • Priemerný ľavák sa naučí 2-krát rýchlejšie písať pravou rukou, ako by sa opačnou rukou učil písať pravák.
     
  • Oči, uši a ruky sú na ľuďoch, ktorí nepíšu pravou rukou charakteristické asymetrickosťou.
     
  • Iba 1 % ľudí dokáže naozaj písať oboma rukami.
     
  • Muži prevažujú v písaní opačnou rukou nad ženami.
     
  • Ženy, ktoré rodia po 40-tke, majú až o 130 % väčšiu pravdepodobnosť, že sa im narodí dieťa, ktoré bude písať ľavou rukou.
     
  • Viac než polovica všetkých potkanov, mačiek a psov sú ľaváci.

Bude vás zaujímať: Tyčinky do uší: Na čo všetko nám vedia poslúžiť?

ľavá hemisféra

Zdroj: Shutterstock®

Slávni ľaváci

Umelci:
Leonardo Da Vinci
Johann Wolfgang von Goethe
Hans Christian Andersen
Franz Kafka


Herci:
Drew Barrymore
Jim Carrey
Charlie Chaplin
Robert De Niro
Angelina Jolie
Nicole Kidman

Osobnosti z histórie:
Albert Einstein
Napoleon Bonaparte
Julius César
Aristoteles
Neil Armstrong
Jana z Arku

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Krátka 17.08.17 12:23

SK
karma
114.00

aj ja som ľaváčka a nikdy som tým netrpela, našťastie aj v škole som mala super učiteľov, ktorým to nevadilo a nechceli ma nasilu "preučiť" na praváčku, mám rada skôr umenie - tanec, kreslenie, spev...ani jedna dcéra nie je ľaváčka...

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 17.08.17 14:46

SK
karma
86.00

moju krsnú dcéru preučili z ľavej ruky na pravú.... a to bolo to najhoršie čo mohli urobiť..... mala veľké problémy v škole.... je z nej dizlektička..psychologička to zhrnula len jednou vetou, že bohužial je to preto že je preučená ľaváčka.... a to sa už nikdy nezmení... a nedá sa stým už nič robiť....

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 17.08.17 17:15

MM
karma
100.00

môj manžel je ľavák, v tom čase preučovali na pravú ruku, vďaka tomu je obojručný, takže výhoda, lebo ja viem všetko robiť len pravou

  • 0
Odpovedať

Zuzana Úradníková 17.08.17 20:58

karma
79.00

aj my mame v rodine ľaváka a úspešného :)

  • 1
Odpovedať

Alena Gudjáková 17.08.17 21:05

AG
karma
91.00

Ja som obojručná...ľavou rukou viem robiť všetko okrem písania. A zistila som, že ľavú ruku mám oveľa silnejšiu ako pravú

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 17.08.17 21:35

MD
karma
132.00

Dokonca sú na svete aj takí, čo majú obe ruky ľavé ;)

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní